mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.11.2022 10:42:00

S novým rokem odstartuje reforma pravidel dovozu potravin do Izraele

S novým rokem odstartuje reforma pravidel dovozu potravin do Izraele

03.11.2022 / 10:19 | Aktualizováno: 03.11.2022 / 10:42

Izrael chystá od 1. ledna 2023 reformu pravidel dovozu potravinářských výrobků. Hlavní změny se budou týkat úpravy či zrušení velké části stávajících potravinářských standardů a jejich harmonizace s pravidly Evropské unie pro chemické a biologické kontaminanty. Vláda si od reformy slibuje redukci byrokracie, usnadnění dovozního procesu, zvýšení konkurence na místním zemědělsko-potravinářském trhu a snížení cen potravin pro konečného spotřebitele.

Izrael nadále čelí rostoucím životním nákladům, jež patří mezi jedny z nejvyšších na světě. Vysoké ceny se týkají rovněž místního trhu s potravinářskými produkty - izraelský spotřebitel za svůj nákup v supermarketu zaplatí v průměru o 25% více než v Evropě. Tato situace je především důsledkem existence nízké konkurence na místním zemědělsko-potravinářském trhu, kterému dominuje pět hlavních skupin: Tnuva, Coca-Cola, Elite-Strauss, Osem a Telma-Unilever. Díky své strategii fúzí a akvizic drží tyto společnosti téměř 50% místního zemědělsko-potravinářského trhu. Tato situace je nadále upevňována existencí izraelských potravinářských standardů, které efektivně brání vstupu dalších hráčů na místní trh. Jedním z nejpalčivějších problémů, s nímž se vývozci potravinářských produktů do Izraele doposud potýkali, jsou právě tyto rozdíly mezi regulačními požadavky v Izraeli a těmi, které jsou platné v jiných rozvinutých zemích. Zástupci podnikatelských organizací v Izraeli proto již léta usilují o zrušení těchto pravidel tak.

Právě na tento problém se nyní zaměřila izraelská vláda. Na obzoru je revize pravidel pro dovoz potravin a jejich sjednocení se standardy EU pro chemické a biologické kontaminanty (kromě listerie a salmonely) a rezidua pesticidů. Záměrem vlády je umožnit dovoz produktů, které jsou v souladu s normami EU bez kontroly těchto produktů v přístavu, tedy postupný přesun ke kontrole produktů po jejich uvedení na trh („post-market“).

Dle izraelského Ministerstva financí má být v rámci avizované reformy na základě přezkumu Výboru pro kontrolu potravinářských standardů (Food Standards Review Committee) v příštích čtyřech letech zcela zrušeno či výrazně pozměněno téměř 90 % ze 127 norem pro potraviny, které se liší od norem stanovených EU. Změny se dotknou zemědělských a potravinářských produktů, ale také některého spotřebního zboží. Konkrétně bude usnadněn dovoz rýže, cukrovinek, sušeného ovoce, zmrzliny, kečupu, čaje, mléčných výrobků, těstovin, džemů, mražených zeleninových produktů, koření, hořčice, majonézy a dalších. Z reformy jsou naopak prozatím vyňaty vejce, maso, mléko, ryby, doplňky stravy a dětská strava.

Tato reforma, jež byla schválena koncem září, by měla otevřít izraelský trh s potravinami dalším zahraničním dovozcům. Pro spotřebitele by měla přinést rozmanitější výběr potravin, který je v porovnání s EU relativně omezený, a snížení cen těchto produktů. Izraelské Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo hospodářství a průmyslu plánují twinningové projekty se svými evropskými protějšky, které mají za cíl posílit schopnost úspěšně implementovat tuto novou strategii.

Nela Brádleová, obchodní specialistka, České velvyslanectví v Tel Avivu

Zdroj: Jerusalem Post, Times of Israel, FICC


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688