plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  02.11.2022 16:29:07

Plzeň: Primátor a náměstci navštívili Líně, vyslechli si argumenty odpůrců Gigafactory

Primátor a náměstci navštívili Líně, vyslechli si argumenty odpůrců Gigafactory

Návštěva letiště Líně (fotografie: J. Švábek)

Návštěva letiště Líně (fotografie: J. Švábek)

Primátor města Plzně Roman Zarzycký a jeho náměstci Pavel Bosák a Aleš Tolar si dnes prohlédli areál letiště v Líních na Plzeňsku, o němž se mluví jako o možné lokalitě pro výstavbu takzvané Gigafactory neboli fabriky na výrobu baterií do elektroautomobilů. Představitelé města přijali pozvání spolku STOP gigafactory a iniciativy Zachraňme Letiště Líně, jež vystupují proti zvažovanému záměru.

Návštěva letiště Líně (fotografie: J. Švábek)„Zástupci spolku a iniciativy mě oslovili a chtěli mi představit areál. Protože jsem říkal, že budu primátorem otevřeným, pro všechny, jdu si poslechnout i jejich argumenty. Projekt Gigafactory by totiž měl dopady nejen na Plzeň, ale na celou aglomeraci,“ řekl Roman Zarzycký. Ten před několika dny otevřeným dopisem vyzval premiéra Petra Fialu k lepší komunikaci a informování dotčených obcí a občanů ohledně projektu, za město se svolané schůzky s premiérem a dalšími zástupci vlády sešel náměstek Pavel Bosák.

„Můj občanský postoj je takový, že jednoznačně stojím na straně nerušení a zachování letiště. Bude se muset stát něco velkého, co by mě přesvědčilo postoj změnit. Zatím jsem nedostal žádné validní údaje z pracovní komise úřadu vlády ani ministerstva, máme pouze příslib zlepšené komunikace, nic dalšího se nestalo,“ doplnil Roman Zarzycký. Ten je přesvědčen, že Gigafactory je sice zajímavým projektem, ale ne pro region Plzeňska.

„Přijeli jsme se seznámit s tím, jak to tu vypadá, jak areál funguje, abychom získali informace. Ty nám poslouží v rámci našeho rozhodování. Doplníme je o další informace, které, doufejme, přijdou ze strany vlády a ministerstva průmyslu a obchodu. Doufáme, že dostaneme více podrobností,“ řekl Pavel Bosák. Ten se jako technický náměstek za město Plzeň stal členem pracovní skupiny, jež se projektem Gigafactory zabývá. Podle náměstka Bosáka chce a musí město znát dopady stavby do různých oblastí. „Už v téhle základní fázi pro potřeby prvotního rozhodování bychom chtěli znát požadavky na různé zdroje, jako je například voda, požadavky na počet pracovníků a podobně. Chceme také, aby informace byly jednoznačné, ne, aby se udávala rozdílná čísla týkající se například toho, kolik by měla fabrika zaměstnávat lidí,“ dodal Pavel Bosák.

Návštěva letiště Líně (fotografie: J. Švábek)

Podle primátora se už začínají ozývat i firmy působící na území Plzně či jinde v regionu, jež mají strach z toho, že výstavba Gigafactory s několika tisíci pracovními místy by těžce zasáhla pracovní trh a rozvrátila jej. Už nyní firmy obtížně shánění nové zaměstnance.

Návštěva letiště Líně (fotografie: J. Švábek)

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 2. 11. 2022, Martin Pecuch

 





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688