senat.cz (Senát PČR)
Z domova  |  02.11.2022 13:45:29

Miloš Vystrčil s jednoznačnou podporou 73 hlasů obhájil post předsedy Senátu

Miloš Vystrčil s jednoznačnou podporou 73 hlasů obhájil post předsedy Senátu (02.11.2022)


2. listopadu 2022, Praha. Senátorský sbor si dnes na své 1. schůzi ve 14. funkčním období zvolil nové vedení. Předsedou horní parlamentní komory se s podporou 73 hlasů stal Miloš Vystrčil (ODS a TOP 09). Jako 1. místopředseda Senátu ve vedení usedne Jiří Drahoš (STAN), role místopředsedů se dále ujmou Jitka Seitlová (KDU-ČSL a nezávislí), Tomáš Czernin (ODS a TOP 09) a Jiří Oberfalzer (ODS a TOP 09).

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Pokud jsem byl takto vysokým počtem hlasů zvolen předsedou Senátu, nevnímám to jako osobní úspěch, ale zejména jako potvrzení, že Senát plní svoji roli, že se chová tak, jak od něj očekává ústava a tím pádem i český lid. Budu dělat vše pro to, aby tomu tak bylo i nadále, protože náš úkol je snažit se, aby zákony byly jednodušší a nekomplikovaly lidem život, aby dodržování ústavy a kompetencí z ní plynoucích všichni dodržovali, protože je to základní pilíř našeho státu. Budu se také snažit o to, aby zde vládla vysoká politická kultura, aby neprobíhaly příběhy bezpráví, abychom byli schopni se postavit proti nespravedlnosti, i když jsme v menšině. To vše je role Senátu, kterou jsme se doposud snažili plnit, ať byl předsedou Senátu kdokoli,“ uvedl Miloš Vystrčil jako čerstvě zvolený předseda Senátu ve svém děkovném projevu.

Předseda Vystrčil zároveň dodal: „Je před námi spousta práce. Je před námi období, kdy bude potřeba, aby tady existovalo jakési světlo, jistota, něco, na co se mohou občané spolehnout. Jsem přesvědčen, že to je přesně ta role, kterou Senát má a musí plnit. A slibuji, že pro to udělám, a věřím, že s vaší pomocí, maximum.

V tajné volbě předsedy Senátu podpořilo Miloše Vystrčila 73 senátorek a senátorů z 80 přítomných. Miloš Vystrčil byl jediným navrženým kandidátem na tuto funkci.

Senátorky a senátoři zvolení v letošních podzimních volbách nejprve v úvodu 1. schůze složili senátorský slib. Tradičně přednesl ústavou předepsaný slib a jako první složil nejmladší z nově zvolených senátorů Jan Paparega. Na programu pléna je dále také zřízení jednotlivých výborů a komisí, stanovení počtu jejich členů a potvrzení volby jejich předsedů. Dále se stanoví počet senátorů ve stálých delegacích do meziparlamentních organizací a zvoleni budou také jejich členové.

Živý přenos schůze je možné sledovat zde na webových stránkách Senátu.

Zítra, ve čtvrtek 3. listopadu 2022, zahájí od 10 hodin senátorky a senátoři svou 2. schůzi. Kompletní program je k dispozici zde na webu Senátu.

 

Ernestina Černá, 02.11.2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688