Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  27.10.2022 17:31:19

V příštím týdnu se investoři zaměří na středeční FED a výsledkovou sezónu za 3Q22

Poslední celý říjnový týden byl ve znamení zasedání ECB, výsledkové sezóny za 3Q22 a výsledku výročního sjezdu komunistické strany ČínyDomácí obchodní týden byl zkrácený o páteční státní svátek.

Týden nezačal příznivě pro čínské technologické tituly, které byly zatíženy zprávami z Číny, kde staronový prezident oznámil sice podporu technologickému sektoru, ale pod kontrolou úřadů. Současně zmínka o kontrole koncentrace majetku u čínských jednotlivců nebyla investory vnímána pozitivně.

Výsledková sezóna za uplynulý týden přinesla spíše zklamání, kdy investory nepotěšily velké společnosti jako Meta Platforms (Facebook), Alphabet (Google) či Microsoft.

Čtvrteční zasedání ECB přineslo očekávané zvýšení základních úrokových sazeb o 75 b.b. Lagardeová však na tiskové konferenci doručila poněkud holubičí komentář. Uvedla, že s ohledem na horšící se ekonomickou situaci v EU může dojít k méně a potenciálně menším zvýšení sazeb, než by tomu bylo za jiné situace. Diskuse, resp. rozhodnutí o možné změně bilance budou probíhat až v prosinci.

I přes některé nezdary stále relativně příznivá výsledková sezóna, spekulace ohledně potenciálně mírněji restriktivní monetární politice a navázaném poklesu výnosů ponechalo na rizikových aktivech nákupní náladu. Data jsou ke čtvrtku. Konkrétně pak USA prostřednictvím indexu S&P 500 přidalo 2,6 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 vzrostla o 3,7 % t/t. Domácí index PX přidal 1,7 % t/t na 1184,1 bodu.

Společnosti na BCPP

Na domácím trhu zahájila výsledkovou sezónu za 3Q Moneta. Ta vykázala čistý zisk 1,25 (-15 % r/r) vs. oček. 1,17 mld. . Důvodem jsou nižší než očekávané opravné položky. Provozní zisk s 3,02 (+9,0 % r/r) byl lehce za očekáváním 3,08 mld . Banka naznačila, že nemusí dosáhnout původního plánu na čistý zisk v příštím roce s ohledem na nejistotu kolem makroekonomického vývoje a možných mimořádných daní. Současně zmínila obtížnou tržní situaci s ohledem na vydávání tzv. MREL instrumentů pro dosažení regulatorních požadavků na kapitál. Přetrvání nepříznivého prostředí by potenciálně mohlo ohrozit výši plánované dividendy. Titul zakončil týden na 74,0 (+1,0 % t/t).

Poslanecká sněmovna pustila do třetího čtení zákon, který mimo jiné zahrnuje zdanění mimořádných zisků. Původní návrh ministra financí počítá se sazbou daně ve výši 60 % na 3 roky (20232025). V rámci druhého čtení se objevila řada pozměňovacích návrhů. Koaliční TOP 09 navrhuje upravit sazbu daně tak, aby v roce 2023 byla 60 % a v letech 2024 a 2025 40 %, bývalá ministryně financí Alena Schillerová navrhuje, aby daň (ve výši 60 %) platila pouze příští rok. Piráti dále navrhli snížení limitu čistých úrokových výnosů, který rozhoduje o zapojení bank, z 6 mld. na 2 nebo 3 mld. Piráti také stáhli svůj návrh na to, aby daň platila již za tento rok. Třetí čtení zákona, na kterém by se mělo již hlasovat o konečné podobě, by mělo proběhnout 4. listopadu. U ČEZu přetrvává nejistota ohledně způsobu aplikace cenového stropu na výrobce elektřiny ve výši 180 EUR/MWh, který je nyní schválen pouze do konce června příštího roku, a je tak v současné chvíli obtížné namodelovat jakékoliv predikce budoucího hospodaření. ČEZ zakončil na 810,5 (+0,4 % t/t), KB na 707,5 (+2,5 % t/t) a Erste na 608 (+1,7 % t/t).

Podle Lidových novin označili zástupci Kofoly současné nákladové tlaky za největší krizi v historii společnosti. Daniel Buryš, ředitel prodeje pro ČR a Slovensko, potvrdil, že po 12% zdražení chystá Kofola další zvýšení cen produktů o 20 %. Podle Buryše kvůli cenám energií a dalším vstupům nelze nezdražit, přestože společnost hledá intenzivně další úspory. Článek uvádí, že jedna z konkurenčních společností Mattoni 1873 již letos zvýšila ceny o 20 %. Zvyšování cen tak jde napříč trhem. Buryš uvedl, že v současné situaci je nezbytná pomoc státu nebo řešení cen energií na evropské úrovni. Článek potvrzuje informace, které již dříve zmínil v tisku gen. ředitel společnosti Jannis Samaras, nicméně podtrhává urgentnost situace. Kofola zakončila týden na 233 (-1,3 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií týdne bylo CTP (262,5 , +6,7 % t/t). Titul se obešel bez firemních zpráv. Zasedání ECB, kde sice došlo ke zvýšení sazeb, ale Lagardeová naznačila možný konec cyklu zvyšování úrokových měr poskytl firmám závislým na výši úročení jistý oddych. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla opětovně Pilulka (730 či -2,7 % t/t). Titul se obešel bez firemních informací. Menší velikost společnosti a likvidita všeobecně působí na volatilitu titulu.

Výhled na příští týden

V příštím týdnu se investoři zaměří na středeční FED a výsledkovou sezónu za 3Q22. Výsledková sezóna bude pokračovat v plném proudu a v rámci všech sektorů. Investoři se zaměří na středeční FOMC, které by mělo zvýšit sazby o 75 b.b. a doručit opětovně jestřábí komentář. Potvrzení současné strategie Fedu by mohlo na trh vrátit ostražitost a možné vybírání zisků z posledních dvou týdnů. Celkově si tedy ponecháváme ostražitost vůči rizikovým aktivům, protože připomenutí zvyšování sazeb v USA může zvýšit volatilitu na trhu. Vedle Fedu budou zasedat i BoE či ČNB.

Na domácí scéně se zaměříme na výsledkovou sezónu. V pátek 4. 11. zveřejní svá čísla Erste Group. Naše projekce počítá se 7% r/r poklesem čistého zisku na 495 mil. EUR především kvůli růstu opravných položek. Provozní zisk by měl vykázat 9% r/r růst. Investoři se zaměří na případný vliv mimořádných daní v ČR.

Rovněž v pátek zveřejní svá čísla za 3Q Komerční banka. Zde čekáme čistý zisk ve výši 4,6 mld. (+34 % r/r). Hlavním důvodem je růst úrokových výnosů. I zde budou investoři sledovat možný vliv mimořádného zdanění, ale mimo to by výsledky měly potvrdit silný vývoj hospodaření banky.

V pátek 4. 11. by mělo proběhnout v Poslanecké sněmovně třetí čtení zákona o tzv. mimořádné dani z nadměrných zisků, na kterém by se mělo již hlasovat o konečné podobě a variantě zákona. Aktuálně je v procesu schvalování několik návrhů, a tudíž by se měla vyjasnit budoucí podoba vlivu dodatečného zdanění na energetiky a banky. Důležité bude tedy rozhodnutí mimo jiné směrem k listovaným společnostem jako je ČEZ, KB, Moneta či Erste Group.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní ISM průmyslu za říjen (oček. 50,0 po 50,9 bodech m/m), středeční zasedání FOMC, kde se očekává zvýšení o 75 b.b. a pokračování v jestřábí rétorice, čtvrteční podnikové objednávky za září (oček. +0,4 po 0,0 % m/m), ISM služeb za říjen (oček. 55,7 po 56,7 bodech m/m) a páteční měsíční data z trhu práce za říjen (oček. 190 po 263 tis. nových prac. místech m/m). V Německu se zaměříme na páteční podnikové objednávky za září (oček. -1,0 po -2,4 % m/m). V Číně se zaměříme na pondělní PMI průmyslu (oček. 49,7 po 40,1 bodech m/m) a služeb (50,1 po 50,6 bodech m/m) za říjen.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688