muni.cz (Masarykova univerzita)
Věda a výzkum  |  19.10.2022 17:55:12

V Brně byla zahájena mezinárodní konference ICRI

V Brně byla zahájena mezinárodní konference ICRI

Brno hostí po Kodani, Aténách, Kapském Městě, Vídni a Ottawě mezinárodní konferenci o výzkumných infrastrukturách ICRI 2022. Jedná se o jednu z největších akcí českého předsednictví v Radě EU.

Slavnostní zahájení konference ICRI 2022

Konference ICRI, kterou pořádá Masarykova univerzita společně s výzkumným centrem CEITEC a ministerstvem školství, se zaměřuje na výzkumné infrastruktury, tedy vše, co souvisí s vědeckým výzkumem, ať už se jedná o software, supervýkonné počítače, mikroskopy nebo archivy a sbírky. Akce, na kterou se sjelo na 450 předních zástupců světové vědy a výzkumu, se koná v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie jako jedna z mála mimo území hlavního města. V průběhu tří dnů tak budou mít účastníci konference možnost poznat Brno jako jedno z pulzujících center vědy a technologií ve střední Evropě

Návštěvníky konference přivítal v Hotelu Passage moderátor České televize Daniel Stach citátem Alberta Einsteina, jednoho z největších teoretických fyziků všech dob: Představivost je důležitější než znalosti. Uvedl také, že hlavním cílem akce je sdílení poznatků na poli výzkumu a vědy. Sešli jsme se tu proto, abychom se vzájemně učili jeden od druhého, posílili mezinárodní spolupráci a získali tak nástroje, kterými učiníme svět lepším místem.

Moderátor Daniel Stach

Letošní ročník ICRI se koná pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Konference ICRI je důležitá nejenom pro Českou republiku, ale i pro celou Evropu. Jsem moc rád, že má Brno tu čest hostit takto významnou akci, je totiž univerzitním a progresivním městem, která si uvědomuje, jak důležitá je podpora výzkumu a vzdělávání," řekl na slavnostním zahájení ministr školství Vladimír Balaš.

Ministr školství Vladimír Balaš

V rámci úvodního bloku programu vystoupila i Cathy Foley, australská vládní poradkyně pro vědu, technologie a inovace. Během svého projevu zdůraznila, že výzkumné struktury jsou nedocenitelným zdrojem vědeckých objevů a inovací. Spolu s nimi ale mají výzkumné infrastruktury i další výhody, ať už se jedná o podporu regionální a globální ekonomiky nebo vývoj nejmodernějších technologií, které v konečném důsledku mají často širokou škálu dalšího využití nad rámec původního, vědeckého záměru," uvedla Foley.

Po zahajovací části se ICRI zaměřila nejprve na problematiku Covidu-19 a pandemie infekčních onemocnění, poté následoval blok věnovaný životnímu prostředí a změnám klimatu. Pandemie covidu ukázala, že s celosvětovou krizí můžeme bojovat pouze spoluprací a sdílením nasbíraných dat. Uvědomili jsme si jednu důležitou věc, že rozhodující věcí byla schopnost uchovávat a dlouhodobě udržovat nashromážděná vědecká data na vysoké úrovni," řekla na konferenci Edith Heard, ředitelka Evropské laboratoře molekulární biologie. 

ICRI 2022 nabídne spoustu zajímavých témat i v dalších dvou dnech. Kompletní program je k dispozici na oficiálních webových stránkách této konference.

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688