Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Auto Moto  |  19.10.2022 11:09:11

V ČR se v 1. pololetí prodalo 1947 elektromobilů, na ČLFA připadlo 27 %


České republice se v prvním pololetí prodalo podle dat Svazu dovozců automobilů (SDA) celkem 1947 nových elektromobilů (osobní i užitkové), z toho 516 (27 %) financovaly členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA). K 30. červnu
2022 evidovaly členské společnosti ČLFA  ve svých portfoliích celkem 1803 automobilů na elektrický pohon. Stále oblíbenější je operativní leasing.

„Členské společnosti ČLFA mají čtvrtinový podíl na financování nových osobních automobilů.  Prakticky stejný podíl mají na trhu i při financování elektromobilů. Rozšiřování počtu těchto vozů v České republice je ale v porovnání s Evropou citelně pomalejší. Svoji roli sehrává nerozvinutá infrastruktura, ale také absence podpory ze strany státu. Tu lze získat aktuálně pouze pro žadatele z veřejného sektoru. Podnikatelé a soukromé osoby v ČR na rozdíl od řady států EU žádné pobídky na pořízení ekologičtějších vozidel nemají. V rámci jednání s Ministerstvem průmyslu a obchodu  se snažíme spolu s automobilovými asociacemi tuto situaci změnit,“ uvedla Jana Hanušová, předsedkyně představenstva České leasingové a finanční asociace.

Podle statistik Evropského střediska pro sledování alternativních paliv (EAFO) tvořily na konci prvního pololetí 2022 elektromobily přibližně dvě desetiny procenta všech registrovaných osobních vozidel v České republice. Přitom podíl těchto vozů v rámci celé Evropské unie byl téměř pětinásobný.

Více než třetina (36,2 %) všech nových elektromobilů financovaných ČLFA v prvním pololetí 2022 byla pořízena na operativní leasing. Zákazníci stále častěji využívají výhod operativního leasingu i při nákupu bezemisních vozidel. Rizika spojená s vlastnictvím a provozem vozidla včetně starostí souvisejících s odprodejem použitého automobilu, výměnou, nebo údržbou baterie, jsou totiž na straně leasingové společnosti.

 

Podpora prodeje nízkoemisních vozů

 

Nákup nových nízkoemisních vozidel, tedy včetně elektromobilů, podporuje v rámci Evropské unie řada států. Patří mezi ně například i sousední Polsko nebo Rakousko. Žádat o státní podporu mohou jak spotřebitelé, tak i podnikatelé, firmy, místní samosprávy a státní instituce. V obou zemích je možné využít dotace pro pořízení nového vozu jak při nákupu za hotové, tak i se zapojením externích zdrojů financování včetně finančního a operativního leasingu.










Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688