Export (export.cz)
Ze světa  |  10.10.2022 08:37:18

Kanadská lákadla pro české firmy – doprava, informační technologie i zdravotnictví

Kanadské sektory dopravy, informačních technologií a zdravotnictví nabízejí uplatnění pro české firmy, které se o tom mohly přesvědčit během zářijové podnikatelské mise. Co se týče železniční dopravy, je v Kanadě vysoká poptávka po materiálu pro stavbu tratí, údržbě, ale i po vlakových soupravách nebo moderních technologiích. Rýsují se také příležitosti v oblasti integrace operačních systémů nebo například investic do řešení kybernetických bezpečnostních rizik.

Pohled na kanadskou železnici bývá úchvatný, tento sektor však vyžaduje další investice. Foto: Shutterstock

Česká podnikatelská mise doprovázející ministra dopravy Martina Kupku navštívila Kanadu na konci září. Obchodní delegace vedená Hospodářskou komorou ČR zavítala do hlavního města Ottawy a nedalekého frankofonního Montrealu, kde se setkala s potenciálními kanadskými partnery. Akce byla úspěšně realizována i za finanční podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR jako projekt ekonomické diplomacie PROPED ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Ottawě.

Mise se zúčastnily následující firmy:

  • CENDIS, která ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR modernizuje dopravní ICT,
  • společnost SaZ nabízející výrobky a služby v oblasti speciální železniční techniky nebo nákladních automobilů,
  • globální přepravně-logistická společnost EGT Express,
  • Principal zastřešující komplexní dodávky IT služeb a řešení v oblastech financí, telekomunikací či státní správy,
  • Petra Clinic, přední klinika estetické a laserové medicíny,
  • PROMA REHA, přední výrobce zdravotnických a pečovatelských lůžek, a
  • IT-CNS, která se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost.

Během třídenního pobytu v Ottawě a Montrealu měly firmy možnost přesvědčit se o potenciálu, který tento region v oblasti příslušných sektorů skýtá, a to od obchodních příležitostí, přes zapojení do vědecké spolupráce, až po možnosti zřízení místních poboček.

Snímek z vládního výzkumného a vývojového komplexu Area X.O. v Ottawě. Foto: Velvyslanectví ČR v Ottawě

PODFINANCOVANÁ ŽELEZNICE

Kanadská železniční síť je sice jednou z největších na světě, celkově je ale kanadský železniční sektor dlouhodobě podfinancovaný. Kromě možností zapojení se do veřejných zakázek v oblasti městské a příměstské kolejové dopravy se mohou objevovat příležitosti také v oblasti integrace operačních systémů a ICT, stejně jako kybernetické bezpečnosti na železnici jako kritické infrastruktury. Kanadské firmy, se kterými čeští zástupci setkali, si jsou vědomy kvality evropských technologií železničního průmyslu, včetně těch českých, a mají o ně velký zájem. To je skvělá zpráva a zároveň zavazující, aby se kanadského zájmu dostatečně a včas využilo.

Zajímavé schůzky proběhly se zástupci logistického klastru CargoM, který sdružuje všechny důležité subjekty v oblasti nákladní dopravy a logistiky v oblasti Greater Montreal. Přístav Port of Montreal má zase vlastní železniční síť a zároveň se začíná významně profilovat v přechodu dopravy na čisté technologie a nízkouhlíková paliva

POTŘEBNÁ DIGITALIZACE

Co se týká oblasti ICT, mnohé příležitosti pro české firmy vyplývají z nezbytné digitalizace a virtualizace podnikání v tradičních odvětvích, jako jsou právě doprava, zdravotnictví nebo bankovnictví. I tady se čeští účastníci mohli setkat se zástupci kanadského IT včetně technologického klastru Numana, který v letošním roce spustil nejmodernější kvantovou komunikační infrastrukturu pro implementaci otevřených sítí pro průmysl a výzkumné pracovníky. Velmi inspirativní schůzka proběhla s klastrem kybernetické bezpečnosti IN-SEC-M, který má po úvodním setkání s českými firmami zájem o realizaci dalšího, tentokrát detailnějšího seznámení se s českou komunitou kybernetické bezpečnosti.

Foto: Velvyslanectví ČR v Ottawě

STÁRNOUCÍ POPULACE

Kanadské zdravotnictví se dlouhodobě potýká se stárnoucí populací a skýtá obrovský potenciál pro uplatnění i českých firem; během pandemie se ukázal jako jeden z největších problémů nedostatek nemocničních lůžek. Kanadský trh zdravotnických přístrojů je osmý největší, přičemž samotný Montréal skýtá možnosti obchodní i výzkumné spolupráce v oblastech biofarmacie, diagnostiky, zdravotnických přístrojů, zdravotnických technologií a umělé inteligence.

Kromě setkání v rámci svého sektorového zaměření měli účastníci mise možnost se setkat se zástupci metropolitní hospodářské komory včetně neziskových organizací Montreal International, Quebec International či Invest Quebec, které podporují podnikání a investice v regionu, a jež představily Quebec jako region, který skýtá velký potenciál pro spolupráci v mnohých oblastech včetně dopravy. V oblasti výzkumu a vývoje stojí určitě za zmínku návštěva ottawského vládního R&D komplexu Area X.O., kde se kromě autonomních vozidel a příslušné infrastruktury včetně satelitních komunikačních systémů věnují projektům chytrého zemědělství či vývoji, testování a implementaci technologií chytrých měst a řešení městské infrastruktury. I tady by české technologie našly uplatnění. Na projekt ekonomické diplomacieKanadě by mohla navázat incomingová mise kanadských firem do ČR.

Jan Kubačka, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Ottawě



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688