mmr.cz (MMR)
Z domova  |  06.10.2022 09:00:39

Náměstek Sršeň na konferenci OECD: Venkov můžeme posunout o 20 let dopředu

Rozvoj venkova a vytváření udržitelných, odolných a prosperujících regionů nejen ve stínu energetické krize a války na Ukrajině. To byla hlavní témata konference Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která se konala v závěru září v irském Cavanu.
Za Českou republiku vystupoval jako řečník ve dvou panelových diskuzích náměstek ministra Radim Sršeň. „Kromě obecných politických receptů musíme pro rozvoj regionů pěstovat zejména u mladých lidí hrdost na venkov. I díky současné krizi máme šanci posunout venkov z hlediska modernizace o 20 let dopředu,“ říká.

Konference, která se koná jednou za dva roky, se účastnili ministři zemí OECD z Evropské unie i například z Austrálie či USA, zástupci Evropské komise a řada odborníků specializujících se na rozvoj venkova. V jednom z diskuzních panelů náměstek Sršeň zdůraznil několik oblastí, které je třeba na venkově podpořit.

Je třeba zajistit na venkově nabídku dobře placených míst, abychom zde udrželi mladé lidi. To souvisí s rozvojem dostupných služeb, dopravní a technické infrastruktury, komunitního života a v neposlední řadě kvalitního internetového připojení. Zároveň potřebujeme zachovat venkovský charakter zástavby, rozvíjet lokální produkci i její marketing a vytvářet prostředí, aby venkov nejen absorboval, ale i generoval inovativní a chytrá řešení,“ uvedl Radim Sršeň.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR v tomto ohledu v letošním roce spustilo například Integrovaný regionální operační program (IROP) pro období 2021–2027, ve kterém je vypsáno již několik výzev, které podpoří regionální rozvoj. Nejnověji IROP vyhlásil dvě nové výzvy na rozvoj udržitelné dopravy s celkovým objemem prostředků 3,5 miliard korun.

Řada účastníků konference ocenila aktuální český přístup k rozvoji regionů, kdy usilujeme o horizontální řešení, kdy jde rozvoj měst a obcí ruku v ruce. Jasným příkladem je přechod na výrobu elektřiny z vlastních obnovitelných zdrojů, kde se mohou stát obce oporou naší národní energetické sítě,“ dodává Radim Sršeň.

Právě aktuální problematika potravinové a energetické bezpečnosti a soběstačnosti i pomoci ukrajinským městům zasaženým ruskou agresí patřila k dalším důležitým tématům konference v Cavanu.

Jedním ze způsobů podpory je také spolupráce na úrovni město–městu, kdy se do pomoci jednotlivým ukrajinským městům a obcím zapojí konkrétní města z jiných států. Tuto variantu jsme podrobně probrali i s irským premiérem Martinem. Evropská unie rovněž finalizuje tzv. balíček FAST CARE, díky kterému dostanou regiony flexibilní podporu, aby se aktuálně dokázaly vypořádat právě například s následky krize na Ukrajině. Je jednou z priorit našeho předsednictví Radě EU, abychom pomohli toto opatření uvést do praxe,“ dodává Radim Sršeň.

Na pomoc regionům se Radim Sršeň z pozice starosty obce Dolní Studénky ještě intenzivněji zaměří jako nově jmenovaný první místopředseda Komise pro přírodní zdroje v Evropském výboru regionů. Komise NAT sdružuje přes sto starostů, zastupitelů a představitelů regionů a zabývá se tématy, která souvisejí s rozvojem venkova, zdravím, zemědělstvím, lesnictvím, rybolovem, civilní ochranou, ochranou spotřebitele a cestovním ruchem. Česká republika tak bude mít v tomto důležitém poradním orgánu pro rozhodování EU dalšího vysoce postaveného zástupce.
Náměstek Sršeň na konferenci OECD: Venkov můžeme posunout o 20 let dopředu
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688