mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.10.2022 13:19:00

Filipíny: Večer českého piva v Manile

Večer českého piva v Manile

04.10.2022 / 13:02 | Aktualizováno: 04.10.2022 / 13:19

Velvyslanectví ČR v Manile ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR uspořádalo prezentační akci českého piva a dalších českých alkoholických nápojů v rámci marketingových aktivit na podporu ekonomické diplomacie. Více než čtyři sta hostů, mimo jiné z řad distributorů alkoholických nápojů, nákupčích hotelů a restaurací či manažerů maloobchodních sítí, mělo možnost ochutnat pivo značek Pilsner Urquell a Kozel, ale i českou whisky a další destiláty firmy R. Jelínek.

Po více než dvouleté pauze vynucené pandemií COVID-19 se akce s názvem Czech Beer Night vrátila do Manily. První ročník Czech Beer Night označil tehdejší ministr zahraničních věcí Filipín za jednu z nejzábavnějších událostí roku 2019. Jak ukazují ohlasy foodblogerů a influencerů na sociálních sítích i články v místních novinách, také druhý ročník Czech Beer Night dostál své pověsti.

Kromě alkoholických nápojů měli hosté možnost ochutnat i tradiční česká jídla v podobě guláše, pečených klobás a kysaného zelí. V rámci kulturní části programu zazněly árie známých českých skladatelů Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka v podání místní opěrní pěvkyně Em Alcantara. Dále došlo i k velice efektní video-prezentaci České republiky doplněné o další propagační materiály agentury CzechTourism, které byly hostům k dispozici v průběhu večera. Česká republika tak byla prezentována nejen jako atraktivní turistická destinace, ale také jako domov tradičních produktů, které si nyní nacházejí své místo na opět rostoucím filipínském trhu.

Situace na filipínském pivním trhu v době COVID-19

Prodej piva utrpěl v roce 2020 velký pokles, protože pandemie COVID-19 a z ní vyplývající opatření silně omezily přístup k pivu. Nejen, že byly zavřeny restaurace a bary, ale po značnou část roku platil i zákaz prodeje alkoholických nápojů. Prémiové produkty, jako je řemeslné pivo, tmavé pivo a prémiový ležák, byly v roce 2020 nejvíce zasaženy omezeními COVID-19 a v roce 2021 zaznamenaly pomalejší tempo oživení.

Vysoká úroveň proočkovanosti umožnila letos zrušit téměř všechna omezení a Filipíny se dokonce začátkem roku 2022 znovu otevřely pro turisty ze zahraničí. Předpokládá se proto, že on-trade kanál zaznamená v nadcházejícím období dynamický růst. V celkovém objemu zůstane off-trade kanál i nadále dominantní z hlediska prodeje piva. Přední retailoví hráči totiž investují do rozšiřování své dostupnosti a obchodního merchandisingu v různých oblastech, což bude dále zvyšovat poptávku po standardním ležáku i po pivních speciálech. Prognózy tak ukazují, že pivo má na Filipínách stále velký potenciál, přestože je již nyní zdaleka nejrozšířenějším alkoholickým nápojem v zemi z hlediska objemu prodeje.

Českému pivu se dařilo i za pandemie

Pozoruhodné je, že i přes výše uvedené problémy se českému pivu na Filipínách dařilo i v pandemických letech. Zatímco v roce 2019 byl český export piva na Filipíny v hodnotě ca. 500 tisíc korun, v roce 2021 již hodnota vývozu překonala milion korun a letos můžeme očekávat další rekord, protože vývoz za prvních sedm měsíců překonal 900 tisíc korun. V absolutních hodnotách jsou to sice relativně malé částky, zřetelně ale dokládají růstový potenciál filipínského trhu.

Kromě piva, ať již ležáku či pivních speciálů, na Filipínách může najít své místo i české víno. Exportní statistiky této komodity rovněž ukazují silný meziroční růst. Z důvodu specifických chuťových preferencí, kdy Filipínci preferují sladkou chuť, mají potenciál zejména dezertní vína či některé odrůdy jako např. Pálava. Uplatnit se však můžou i jiné české destiláty či likéry.

Maroš Guoth, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Manile


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688