Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  28.09.2022 14:11:39

Němci po Novém roce nejspíše ponechají dvě ze tří jaderných elektráren v provozu, nikoliv jen v záloze

Obavy z nedostatku elektřiny v nadcházejícím zimním období přimělo Německo k dalšímu posunu ohledně zbývajících jaderných elektráren, které měly být dle dřívějšího rozhodnutí z roku 2011 odstaveny na konci letošního roku. Přetrvávající odstávky řady jaderných elektráren ve Francii, na jejichž energii se pro letošní zimu v Německu spoléhali, vede k dalším politickým posunům ohledně vlastního jádra. Zatímco nedávné rozhodnutí hovořilo o ponechání dvou ze tří zbývajících provozovaných jaderných elektráren od Nového roku jen coby záloha, nově se již hovoří o ponechání v provozu.

Spolkové ministerstvo hospodářství v úterý uvedlo, že se po intenzivních jednáních dohodlo se společnostmi EnBW a PreussenElektra, coby provozovateli jaderných elektráren, na možných dodávkách elektřiny i po letošním Silvestru. Jako definitivní datum odstavení elektráren bylo nově stanoveno datum 15. dubna 2023.

Jaderná elektrárna Neckarwestheim (GKN II) společnosti EnBW se nachází severně od Stuttgartu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Zmiňovaný jaderný blok byl uveden do provozu v roce 1989. Například loni dodal do sítě 11,2 TWh elektřiny, když disponuje instalovaným výkonem 1400 MW. Současná dohoda počítá, že by v úvodní části příštího roku měla elektrárna dodat dalších ještě 1,7 TWh, což mají zajistit stávající částečně vyhořelé palivové články.

Georg Stamatelopoulos coby člen představenstva společnosti EnBW ve vydaném prohlášení mj. uvedl: „Dohoda, které bylo nyní dosaženo se spolkovou vládou, je pro nás jako energetickou společnost velmi náročná z hlediska realizace. Například budeme muset převést všechna připravená opatření pro vyřazení plánovaná na konec roku na spolehlivý a bezpečný pokračující provoz v provozní rezervě. Na druhou stranu, jak bylo vždy zdůrazňováno, EnBW bude vždy přispívat k bezpečnosti dodávek energie v Německu podle svých možností.“

V Dolním Bavorsku nacházející se jaderná elektrárna Isar 2, která má být jako druhá ponechána v provozu, pak disponuje instalovaným obdobným výkonem 1 485 MW. Provozovatel společnost PreussenElektra, coby dcera energetického giganta E.on, bude mít s prodloužením provozu vlastně asi více starostí. Pro další provoz bude muset být elektrárna nejprve krátkodobě odstavena, aby mohla být provedena generální oprava ventilů přetlakové komory. Po restartu pak bude moci pokračovat v provozu se stávající aktivní zónou reaktoru pravděpodobně až do března 2023.

Guido Knott, předseda představenstva společnosti PreussenElektra, uvedl: „Přestože bohužel ještě není definitivně jasno o dalším provozu Isaru 2, vítáme dosaženou dohodu. Je to něco, s čím můžeme pracovat, a nyní můžeme zahájit nezbytné přípravné práce.“ Knott však mj. zdůraznil: „Jedno je však jasné - přípravy na další provoz vyžadují další značné nasazení týmu elektrárny a mnoha kolegů z centrály společnosti v Hannoveru.“

Právě definitivní rozhodnutí, že zmiňované elektrárny budou dodávat elektřinu i po 31. prosinci, má federální vláda rozhodnout nejpozději začátkem prosince. Pokud by v ponechání v provozu nakonec nedošlo, vláda má uhradit firmám veškeré náklady související s přípravou. V nejbližší době má rovněž dojít k potřebným souvisejícím legislativním změnám a také smluvním zajištěním.

Doplnit lze, že Emslandská jaderná elektrárna nacházející se v Dolním Sasku má svůj provoz ukončit dle plánu ke konci letošního roku. V komerčním provozu byla od července 1988, její instalovaný výkon činí 1 400 MW.

Úterní zprávy z Německa ovlivnily i vývoj cen elektřiny na burze, které díky tomu pokračovaly v poklesu. Například v Německu kontrakt pro právě dodávku v 1. čtvrtletí 2023 zlevnil na 601 EUR/MWh, zatímco na konci minulého týdne se jeho cena pohybovala u hranice 750 EUR/MWh.

13.01. 14:33  zelení Němci :-) (robert)
08.01. 13:19  každý extrém bolí (Parek_v_rohliku)
08.01. 08:28  každý extrém bolí (Ing.Roman Mysík)
12.10. 14:07  každý extrém bolí (To je jedno)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po   8:34  Najbliższy tydzień przyniesie dużo słońca i letnie temperatury Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Ne 23:22  The 8-14 Day Outlook from the NWS Climate Prediction Center shows odds leaning... US National Weather Service (weather.gov)
Ne 20:58  SCIO press conference on China's imports, exports in Q1 2024 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 20:48  Clusters of severe storms and heavy rain are possible through early tonight from... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688