Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  27.09.2022 15:07:37

Kdo poškodil plynovody Nord Stream: Rusko, nebo USA? Biden varoval, že v případě invaze na Ukrajinu žádný Nord Stream 2 nebude, Rusové zase mohli potrubí poškodit ve strachu z pokut

Německé úřady podle agentury Bloomberg pojaly podezření, že za poškozením plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 není technická závada, ale sabotáž. Věc je ale stále předmětem vyšetřování.

Burzovní cena plynu v EU v reakci dnes poskočila nahoru, až o dvanáct procent. Oběma poškozenými potrubími sice žádný plyn nyní neteče, ale obchodníci s plynem se obávají, že možná sabotáž je projevem dalšího zvýšení napětí mezi EU, potažmo Západem, a Ruskem. A že Kreml tedy v dohledné době dost možná zavře kohoutky také u dalších potrubí, jimiž dosud plyn do EU teče. Jedná se o ukrajinský tranzitní plynovod a plynovod Turk Stream spojující Rusko a Turecko a návazně Balkán.

Zatím není zřejmě, kdo za zjevnou sabotáží stojí. Nabízí se dvě hlavní možnosti.

Zaprvé, mohlo by jít o akci Ruska. Kreml dnes uvedl, že poškozením potrubí je „extrémně znepokojen“. Může ale jen „kalit vodu“. Poškození by totiž Rusku mohlo umožnit setřást ze sebe břímě mnohamiliardového odškodného. Platbě takového penále by totiž mohl být vystaven ruský plynárenský gigant Gazprom, ovládaný Kremlem, za to, že od poloviny června dodával nižší než nesmlouvaný objem plynu a že od začátku září pak nedodává plyn vůbec žádný.

Jestliže by Gazprom nebyl schopen doložit, že výpadek dodávek nastal v důsledku „zásahu vyšší moci“, bude zřejmě vystaven povinnosti uhradit obrovskou pokutu coby kompenzaci svým evropským zákazníkům, jako je německý energetický kolos Uniper. Ten se v důsledku zastavení dodávek ruského plynu ocitl na pokraji bankrotu, jenž by byl jedním z největších – ne-li úplně největším – v německých hospodářských dějinách. Před bankrotem musí Uniper zachraňovat německá vláda, která nedávno rozhodla o znárodnění podniku. Znárodní i další velké německé energetické firmy, rovněž fatálně poškozené omezením, ba zastavením ruských dodávek.

Druhým vysvětlením je to, že se jedná o akci Spojených států. Prezident Joe Biden se v první polovině letošního února nechal při návštěvě německého kancléře Olafa Scholze v USA slyšet, že pokud Rusko napadne Ukrajinu, tj. jeho armáda v rámci invaze překročí ukrajinské hranice, Spojené státy se postarají o to, ab Nord Streamem 2 plyn netekl (zde). Takové varování zopakoval i přesto, že byl konfrontován s námitkou, že projekt obou potrubí Nord Stream je pod německou kontrolou. Biden bez dalšího vysvětlení uvedl, že v případě invaze Spojené státy prostě zajistí, aby Nord Stream 2 nebyl zprovozněn. Aniž by tedy specifikoval, jak přesně toho docílí. Mohl mít samozřejmě na mysli i cestu zcela nenásilnou, například prostřednictvím diplomatického tlaku na Německo. Biden také hovořil o Nord Streamu 2, zatímco nyní jsou poškozena obě potrubí.

Je možné, že celá pravděpodobná sabotáž bude vysvětlována jako „akce pod falešnou vlajkou.“ Rusové mohou tvrdit, že jde o akci USA či obecněji Západu, i když by ji přitom provedli sami. Mohou odkázat právě na Bidenova zmíněná slova a svalením viny na Západ se vyvinit z obřích pokut.

Američané by teoreticky mohli tvrdit, že tuto zjevnou sabotáž provedli Rusové, aby se vyhnuli pokutám, i když ve skutečnosti by tím Američané naplnili uvedenou Bidenovu únorovou hrozbu.

Pokud za akcí stojí Rusové, proč nyní? Kreml mohl získat dojem, že zdůvodnění zastavení dodávek nefunkční turbínou, případně nedostatečnou dokumentací k ní, jak jej odsud uplatňoval, by v budoucnu nemuselo u soudu obstát. Německý podnik Siemens Energy, výrobce turbín plynovodu Nord Stream 1, upozorňuje, že problémy, kterými Gazprom od přelomu srpna a září zdůvodňuje úplné zastavení dodávek tímto potrubím, neobstojí. Siemens Energy říká, že poškození turbíny, na něž Gazprom odkazuje, není dostatečné, aby opodstatnilo úplné přerušení dodávek. Je tak možné, že Kreml získal pocit, že „musí přijít s něčím dalším“, zásadnějším, nač by se mohl v budoucnu u soudu odvolat jako na „zásah vyšší moci“.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

 

Fotografie úniků plynu na plynovodech Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

07.10. 14:48  Evropský osel (On the road)
07.10. 14:19  Evropský osel (dacan.strom)
03.10. 19:11  Nemyslím si že to bylo v režii RF (dacan.strom)
03.10. 19:06  Nemyslím si že to bylo v režii RF (dacan.strom)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688