OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  18.11.2022 11:34:48

Standard & Poor's k vývoji trhu pojištění majetku a odpovědnosti v USA

Ratingové agentury kromě ratingového hodnocení občas zveřejňují i výzkumné studie či analýzy národních pojistných trhů. Jedna z předních globálních agentur – Standard & Poor´s (S&P) zveřejnila v červnu aktuální tržní zprávu o trhu pojištění majetku a odpovědnosti v USAroce 2022. Podle S&P inflační tlaky u některých typů pojištění budou v zásadě vyrovnány pokračujícími příznivými podmínkami u jiných typů pojištění majetku a odpovědnosti. V souhrnu to ovšem přesto povede k tomu, že kombinovaná kvóta překročí v USA poprvé od roku 2017 hranici 100 %.

V aktuální tržní zprávě S&P o trhu pojištění majetku a odpovědnosti v USA se prognózuje, že v roce 2022 se kombinovaná kvóta zvýší oproti roku 2021 o 0,9procentního bodu na 100,4 %. Přitom přímé (tedy bez zajištění) předepsané pojistné se přiblíží dvojcifernému růstu, a to již druhý rok v řadě.  S&P očekává, že míra růstu v podnikatelských pojištěních bude v roce 2022 o něco nižší než v roce 2021, kdy činila 13,6 %, ale tento případný pokles bude zmírňován tlakem na zvyšování pojistného u individuálních pojištění (například pojištění domácnosti či budov).

Právě u posledně jmenovaného segmentu by mělo dojít k všeobecnému růstu pojistného především na základě nárůstu sazeb z důvodu negativního dopadu inflace vyvolané (poruchami) v dodavatelských řetězcích na náklady pojistného plnění. Výhled S&P předpokládá, že v roce 2023 se kombinovaná kvóta vrátí pod hranici 100 %. Ovšem takové faktory, jako jsou přetrvávající inflace a možnost sklouznutí ekonomiky USA do recese, vytvářejí značnou nejistotu.  

Významnou úlohu v segmentu pojištění majetku a odpovědnosti má soukromé (nepodnikatelské) autopojištění. Vzhledem k dopadu inflace na opravy vozidel a náklady na náhradu se kombinovaná kvóta zhoršila v roce 2021 na téměř 101,5 %, přičemž v roce 2020 činila 92,5 % a v roce 2019 pak 98,8 %. Soukromé autopojištění přiblížilo v roce 2021 celé pojištění majetku a odpovědnosti v USA k bodu zlomu (tj. 100 %).  S&P proto předpokládá, že dané autopojištění dotlačí celý trh pojištění majetku a odpovědnosti v roce 2022 do červených čísel. Celková kombinovaná kvóta projektovaná ve výši 100,4 % pro rok 2022 by mohla být o 3,2procentního bodu nižší při vyloučení soukromého autopojištění. Pokud jde o podnikatelská pojištění, tak stav i prognóza jsou mnohem lepší než v případě individuálních pojištění.

Kombinovaná kvóta byla v roce 2021 vykázána ve výši 96,1 % a oproti předchozímu roku se snížila o 3,8procentního bodu. Byl to nejlepší výsledek od roku 2015. S&P prognózuje, že v roce 2022 by mohla kombinovaná kvóta zůstat v podstatě na úrovni roku 2021, neboť je odhadována na 96,3 %. Růst přímého předepsaného pojistného by mohl u podnikatelských pojištění dosáhnout v roce 2022 výše 10,6 %. K expanzi by mělo dojít hlavně o požárního pojištění a jemu přidružených typů pojištění. Přínosem analýzy S&P je rovněž ta skutečnost, že tato agentura sestavila žebříček největších pojišťovacích skupin USAroce 2021, které provozují pojištění majetku a odpovědnosti. Z toho na prvních pěti místech byly tyto skupiny:

 Skupina

 Čisté (netto) předepsané 
 pojistné v mld. USD

 State Farm

69,65

 Berkshire Hathaway 

68,34

 Progressive

46,61

 Allstate Corp.

38,63

 Liberty Mutual

36,14



V uvedených částkách jsou zahrnuta individuální pojištění majetku a odpovědnosti, podnikatelská pojištění, ale i pojištění úrazu a soukromé zdravotní pojištění. To znamená, že i když obvykle se „property and casualty insurance“ překládá jako „pojištění majetku a odpovědnosti“, tak v případě této tabulky se jedná v zásadě o neživotní pojištění jako celek. Je ale jasné, že ratingová agentura S&P do tabulky nezahrnula samostatné soukromé zdravotní pojišťovny USA.

Zdroj: Standard & Poor's
cdn.roxhillmedia.com/production/email/attachment/1050001
_1060000/1d311be9fd9cdf77fc3291bfae3748e4f4ec3e89.pdf

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688