Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Obchod a služby  |  17.09.2022 10:17:09, aktualizováno 25.09.2022 17:26:48

Jak funguje nakupování drobností na AliExpressu bez cla a poplatků aneb vyzkoušeli jsme v praxi

Loňské právní změny v celé Evropské unii zasáhly tedy také do podmínek dovozu zboží do České republiky ze zemí mimo členské státy. Tedy například z Číny ze světově největší nákupní platformy AliExpress. Již od loňského 1. července obecně mělo v EU skončit osvobození platit DPH i u drobných objednávek z e-shopů v ekvivalentu hodnoty do 22 EUR. Vzhledem u nás k pozdějšímu přijetí prováděcí legislativy, začal reálně stát DPH u takových zásilek požadovat až od 1. října. Jak zhruba po roce fungují v mezičase nastavené procesy doručení, jsme vyzkoušeli nakoupením několika položek na AliExpressu.

 

Samotné zaplacení DPH by nebylo pro nakupující tím hlavním problémem, jako spíše riziko administrativní zátěže a dalších poplatků. Hrozilo totiž, že koupené například bezpečnostní sklo na mobil za 40 korun se mohlo ve výsledku několikanásobně prodražit. Zavedení tzv. „IOSS“ (Import One-Stop Shop), neboli jednoho správního místo pro dovoz, však vlastně oproti minulosti kupujícím těžkosti nepřineslo.

Konkrétně při nakupování na AliExpressu je vlastně jedinou změnou koupě zboží rovnou za cenu navýšenou o české DPH ve výši 21 %. Prodejce zkrátka díky uzavřeným dohodám rovnou vybere u zboží DPH a v rámci IOSS je následně přepošle celnímu úřadu dané země. A jak jsme prakticky vyzkoušeli, potřeba právě není ani celní řízení potažmo zpoplatněné příp. zastoupení nakupujícího Českou poštou.

O prázdninách 22. srpna jsme nakoupili pár drobností u různých prodejců na AliExpressu. O dva dny později pak uskutečnili ještě jednu objednávku. Překvapivě již za 14 dní od první objednávky bylo veškeré zboží naráz doručeno na adresu. Oproti minulosti totiž také začal AliExpress objednávky ve výsledku sjednocovat do jednoho balíčku.

 

Prostřednictvím zásilky od České pošty byly doručeny jinak jednotlivě zabalené všechny čtyři objednané produkty. K doručování možno navíc také zmínit, že systémy zainteresovaných stran v celém procesu zaslání jsou propojené. AliExpress totiž informoval nejenom o samotném zaslání, ale i o cestě zboží. V mezičase tedy například o doručení do České republiky či na dodací poštu. Informaci měl následně i o samotném doručení příjemci...


Pokud prodejce u konkrétního zboží neúčtuje poštovné, kupujícímu by se ve výsledku tedy náklady za doručení již nijak zvýšit neměly. V rámci loňských legislativních změn by navíc v případě zavedeného režimu IOSS mělo jít takto nakupovat zboží v zemích mimo EU až do hodnoty 150 EUR. Tedy být zároveň i osvobozeno od cla. Kupující tedy jen musí v zahraničí rovnou zaplatit zboží s DPH, tedy daný e-shop být účasten zmiňovaného režimu IOSS.

13.10. 01:13  Balíčky ztraceny na poště (simona)
26.09. 23:02  Mizející balíčky (Rade)
26.09. 22:57  Mizející balíčky (Rade)
26.09. 10:29  Vyborna cena (Přemek)
26.09. 08:33  Roky jsem u číňana nic nekoupil... (Tomasso)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688