Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  09.09.2022 06:09:09

GM více odtajnil lidový elektromobil s cenovkou startující na 30 tis. dolarech aneb nejdostupnější SUV ve své třídě

Koncern General Motors ve čtvrtek blíže představeným vozem Chevrolet Equinox EV hodlá prezentovat, že elektromobily mohou cenově více než konkurovat vozům s klasickým motorem. Daný vůz automobilka prvně odtajnila ve studii již počátkem roku na veletrhu CES v Las Vegas, aktuálně prezentovala další podrobnosti. K prvním zákazníkům se má toto SUV začít dostávat na podzim příštího roku. Nejprve v nejlepší verzi 2RS, následně od jara 2024 také ve variantě označované 2LT, resp. i základní 1LT. Hlavně právě posledně zmiňovaná verze má být oním pověstným lidovým vozem, který má dle firmy „pomoci moderním rodinám plynule, s jistotou a bez kompromisů přejít na elektromobil“. Ve své třídě se má dle GM jednat cenově o vůbec nejdostupnější model na trhu.

 

Doporučená maloobchodní cena nejlevnějšího Chevroletu Equinox EV s odhadovaným dojezdem až 250 mil (zhruba 400 km) se má totiž USA pohybovat okolo 30 tis. USD. Tedy v aktuálním přepočtu 740 tis. . Zbylé dva modely mají umožňovat dojezd o 50 mil. větší, tedy v případě také jen pohonu předních kol. U čtyřkolek má být odhadovaný dojezd 280 mil. Konkrétní cenová škála a zároveň i možnost předobjednávek na vozy bude k dispozici až s blížícím se startem výroby.

Od již roky prodávaných elektromobilů Chevrolet Bolt budou každopádně vozy Equinox postaveny na nové platformě Ultium, která v oblasti přechodu na elektrifikaci vozů přebírá v koncernu štafetu. Elektromotor by měl disponovat výkonem 210 koní, resp. vyšší verze 290 koní. Kapacita baterií nebyla prezentována, jen parametry možné rychlosti nabíjení. Například při stejnosměrném napětí s proudem až 150 kW by mělo 10 minutové nabíjení umožnit dojezd vozu asi 70 mil (přes 110 km). Chevrolet bude dávat na baterii záruku 8 let, resp. 160 tis. km.

Zmínit lze udávané 6 vteřinové zrychlení z 0 na 100 km/h Chevroletu Equinox EV u verze pohonu všech kol. Jak už bývá zvykem, interiéru vévodí dotykový infotainment, resp. 17,7 palcový displej. Equinox EV má nabídnout řidiči řadu asistenčních služeb včetně firemního „Super Cruise4“ umožňující na některých silnících v USA a Kanadě vlastně autonomní řízení. Součástí standardní výbavy bude také funkce „jízda jedním pedálem“, která umožňuje zrychlovat a zpomalovat až do úplného zastavení pomocí jen plynového pedálu. Tedy funkce zároveň navázaná na rekuperační brždění, kdy při „povolení“ pedálu vozidlo přeměňuje kinetickou energii dopředného pohybu na elektřinu. Ta se tedy ukládá do baterie a maximalizuje dojezd. Nemusí však fungovat, když je baterie plně nabitá či při extrémně vysokých či i nízkých teplotách.  

 

K dispozici má být také funkce „parkování“ stěračů, která pomáhá udržovat prostor kolem stěračů bez nánosů ledu. Equinox EV umožní přepravu poměrně objemných nákladů, resp. po sklopení zadních sedadel nabídne zavazadlový prostor solidní objem 1 614 litrů.

Představení elektromobilu Chevroletu Equinox EV lze shlédnout v aktuálně vydaném firemním videu:

 

Ke koncernovým akciím General Motors (GM) možno závěrem zmínit, že ve čtvrtek zakončily na NYSE v kontextu s vývojem trhu výše na 40,50 USD (+0,97 %). Letos nicméně stále ztrácí více než 30 %. V úvodu roku se dokonce vyšplhaly na své historické maximum ve své novodobé historii, když se obchodovaly až za 67,21 USD. Připomenout možno naopak také jejich minimum potažmo kurzový pád, když v době staru covidu se v březnu 2020 ocitly krátce i pod hranici 15 USD. Propad byznysu přiměl tehdy firmu i k zastavení výplaty dividend, když přitom po několik let vyplácela pravidelně čtvrtletně akcionářům požitek 0,38 USD. K obnovení výplaty se GM navrátila až letos v létě. Akcionáři nyní fyzicky v polovině září nicméně nově na akcii obdrží „jen“ 9 centů. Rozhodné datum pro nárok bylo stanoveno na konec prázdnin, resp. titul se s aktuálním zmiňovaným nárokem obchodoval naposledy v pondělí 29. srpna. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688