Export (export.cz)
Ze světa  |  08.09.2022 08:29:21

Astrofyzika místo uhlí. Německo chystá nová výzkumná centra

ASTROFYZIKA MÍSTO UHLÍ. NĚMECKO CHYSTÁ NOVÁ VÝZKUMNÁ CENTRA

Soutěž na nová vědecká centra, která by měla vzniknout v bývalých těžebních oblastech Saska a Saska-Anhaltska, spěje ke konci. Dva vítězné projekty vybere německá vláda v nejbližších týdnech. Obě centra vzniknou víceméně „na zelené louce“, a lze tak očekávat vysokou poptávku po spolehlivých firmách, které se zapojí jak do výstavby, tak do řetězce dodavatelů špičkového vědeckotechnologického vybavení.

Ilustrační foto Shutterstock

Projektová soutěž Spolkového ministerstva pro vědu a výzkum, Svobodného státu Sasko a Saska-Anhaltska běží od roku 2020, v polovině léta 2022 bylo zvoleno šest finalistů. Spolkové ministerstvo pro vědu a výzkum uvádí, že dva nejlepší návrhy vybere do konce léta 2022. Obě centra budou vystavěna podle struktury německého institutu Helmholtz-Zentrum, což znamená, že spolková vláda se bude podílet na jejich provozu z 90 % a finančně má být zajištěna jejich existence i po roce 2038.Ve hře je nevídaná finanční podpora ve výši 2,5 miliard eur.

Gravitační teleskop pod Lužicí

Horkým kandidátem na jednoho ze dvou vítězů je projekt Centra německé astrofyziky v Sasku na výstavbu gravitačního teleskopu Evropské kosmické agentury s avizovanými dvěma tisíci stálými pracovními místy. Mezi šestici finalistů se probojoval například také inovativní koncept moderního stavebnictví Lausitz Art of Building, úspěšné bylo také Centrum pro klimatické postupy, inovaci, vědu a technologii CLAIRE. Důležitým měřítkem životaschopnosti návrhu, a potažmo šance na úspěch před porotou, je jeho šance na přijetí místními komunami.  Pro tento krok je klíčová srozumitelnost návrhu. Zde jednoznačně vede projekt gravitačního. Představitelé projektu pravidelně vystupují v médiích, kde objasňují záměr vytvořit systém tunelů mezi Budyšínem, Saskou Kamenicí a Hoyerswerdou, který se stane do deseti let unikátní podzemní laboratoří pro astrofyzikální výzkum. Jedinečností zvoleného regionu je jeho geologická stabilita zajištěná obrovskou žulovou deskou, na které se nachází. Zástupci projektu pořádají setkání s místními obyvateli a vysvětlují přínosy lužickým vesnicím a městům.

regionu chybí dodavatelé

Pro české podnikatelské subjekty může být přínosem výhra jakéhokoliv kandidáta. Realizace každého ze šesti vědeckých projektů bude vyžadovat mnoho specifických dodavatelů, z nichž velká část nebude k nalezení v regionu Lužice a ve středoněmeckém uhelném revíru. Zapotřebí je včasná identifikace konkrétních potřeb zřizovatele nových vědeckých center a proaktivní komunikace nabídky.

Proměna rozlehlých bývalých východoněmeckých uhelných regionů v prosperující moderní lokality bez těžby patří v Sasku, Sasku-Anhaltsku a částečně i Durynsku a Braniborsku v posledních letech k předním tématům celospolečenské debaty. Skepse místních obyvatel k možnostem plnohodnotného nahrazení pracovních míst zanikajících těžebních oblastí za jiná profesní uplatnění je velká. Spolkové i zemské vlády dobře vědí, že bez extrémně vysoké finanční podpory a správně uchopené nové koncepce regionů přinesou příští desetiletí zásadní úpadek oblastí.

Lenka Konšelová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát ČR v Drážďanech


Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688