Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  07.09.2022 00:00:00

Mladá Boleslav má hotovou novou strategii školství

Děti jsou neskutečně důležité, ony jsou budoucnost světa. Taková je vize mladoboleslavského školství., které ostatně město dlouhodobě považuje za svou prioritu. Současné školství však čelí v poslední době řadě výzev, na které musí reagovat. Proto vznikla příprava strategie školství do roku 2030. Ta obsahuje cíle, které byly stanoveny společně se školami, pedagogy, rodiči i žáky, a také způsoby, jak jich dosáhnout. Náměstek primátora Daniel Marek ve středu s výsledky projektu seznámil ředitele mladoboleslavských základních škol.
Náměstek primátora Daniel Marek s řediteli a ředitelkami mladoboleslavských základních škol
Náměstek primátora Daniel Marek s řediteli a ředitelkami mladoboleslavských základních škol

Nový dokument je tvořen souborem cílů, kterých chce město v následujících osmi letech dosáhnout s tím, že pro každý rok bude podle aktuální situace a možností městského rozpočtu vytvořen konkrétní akční plán se stanovenými úkoly a odpovědností.
Hlavním důvodem, proč Strategie rozvoje školství města Mladá Boleslav 2030+ vůbec vznikla, byla příprava plánu opatření, kterými bude město schopno včas reagovat na dlouhodobé trendy v oblasti školství a na demografický vývoj, zejména co se týče zajištění dostatečných a kvalitních kapacit škol.
„Potřebovali jsme mít zmapovaný stav školství, abychom si mohli stanovit novou ambiciózní vizi a připravit plán, jak ji naplnit. Vzhledem k tomu, že se jedná o živý strategický dokument, bude samozřejmě nutné jej dle aktuální situace upravovat. V současné době mezi naše hlavní cíle, ke kterým strategie směřuje, patří garance místa ve škole pro každé mladoboleslavské dítě, modernizace výuky a soustavná péče o spokojenost dětí, žáků i učitelů,“ vysvětluje nutnost vytvoření nové strategie pro oblast školství náměstek primátora Daniel Marek, do jehož gesce právě školství spadá.
"Vytipovali jsme si konkrétní projekty, ve kterých chceme pokračovat, jako je např. spolupráce s Nadačním fondem Škoda Auto. Také plánujeme velké projekty, což je především výstavba nové školy s minimální kapacitou 540 žáků nebo vytvoření kreativního HUBU a sdílených dílen. Pedagogům chceme nabídnout motivační benefity pro práci ve školství a i tím je lákat k práci pro nás. Nadaným a talentovaným žákům se zase chceme věnovat tak, abychom posílili jejich zájem a motivaci zvyšovat vědomostní úroveň nad rámec školních vzdělávacích programů. Reagujeme i na aktuální nárůst nových dětí a žáků z Ukrajiny. Ty se již zapojily do školního procesu a nadále budeme pokračovat v jejich integraci,“ popisuje některé z nadcházejících projektů Daniel Marek.
Mladoboleslavské školství v současnosti zahrnuje více než 858 pracovníku ve školství a 6 400 dětí a žáků, kteří navštěvují mateřské a základní školy, Dům dětí a mládeže, základní uměleckou školu či jiná školská zařízení.
„Naplněnost škol a školních zařízení se nyní blíží k vrcholu své kapacity. Mateřské školy jsou naplněny z 91 %, základní z 98 %. Ke konci srpna bylo v Mladé Boleslavi uděleno pobytové oprávnění v souvislosti s válkou na Ukrajině přes 950 dětem do věku do 15 let,“ uvádí Jan Havránek, spoluautor strategie.
„Při přípravě strategie jsme postupovali participativním způsobem. Navržené cíle vychází z intenzivních průzkumů, kterého se zúčastnilo více než 4660 respondentů. Kromě ředitelů a pedagogických i nepedagogických pracovníků byli zapojeni i žáci a jejich rodiče,“ dodává.
Strategie vznikala od září roku 2021 a proces jejího zpracování pro město zajistila firma AQE advisors.

Zveřejnil: Šárka Charousková
Vytvořeno / změněno: 7.9.2022 / 7.9.2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688