muni.cz (Masarykova univerzita)
Školství  |  02.09.2022 00:00:00

MU získala ocenění za internacionalizaci, za pomoc zahraničním studentům


Masarykova univerzita vyhrála letošní cenu Evropské asociace pro mezinárodní vzdělávání (EAIE) za excelenci v internacionalizaci. Významné ocenění převezmou zástupci MU 13. září v Barceloně na výroční konferenci EAIE.

Evropská asociace pro mezinárodní vzdělávání tak ocenila aktivity MU směrem k zahraničním studentům během celosvětové pandemie i války na Ukrajině. Asociace při letošním udělování cen za internacionalizaci ocenila a vyzdvihla vysokoškolské instituce, které vynikají nejenom svou politikou a úsilím o internacionalizaci, ale jsou také inspirativním vzorem pro ostatní vysoké školy v dnešní nepředvídatelné době, do níž se silně promítá pandemie i válka na Ukrajině.

Právě přístup Masarykovy univerzity k oběma celospolečenským krizím označila EAIE jako letošní nejinspirativnější zkušenost. Asociace ocenila nejenom vznik Dobrovolnického centra MU a jeho širokou škálu aktivit, ale i krizovou komunikaci a pomoc směrem k zahraničním studentům v průběhu pandemie, a také aktivity na pomoc ukrajinským studentům a akademikům po vypuknutí války na Ukrajině, do níž se zapojilo velké množství pracovišť napříč univerzitou a jejími deseti fakultami.

Pro zahraniční studenty a akademiky z Ukrajiny vypsala MU hned v březnu finanční sbírku, kam zatím přispělo přes 800 dárců téměř 1,4 miliony korun. Kromě toho MU otevřela pro ukrajinské studenty speciální stipendijní fond, nové přijímací řízení i kurzy češtiny pro cizince. A díky programu na podporu personální politiky podpořila také nově přicházející akademiky a vědce z Ukrajiny. Všem navíc nabídla ubytování, psychologickou pomoc i tlumočení do českého jazyka.

Mám radost, že i v současných dobách přichází dobré zprávy. Je až neuvěřitelné, jaké věci se nám povedly v časech covidu a války, která zabíjí nevinné jen kousek od nás. Za poslední rok jsme poskočili ve světovém žebříčku univerzit ARWU o dvě stě míst a poprvé v dějinách tak patříme mezi 500 nejlepších univerzit na světě. Podařilo se nám získat prestižní mezinárodní granty a naše dobrovolnická činnost sklízí ohlas i v celoevropském měřítku. To, co dokázali svým nasazením nejenom lidé z MUNI POMÁHÁ, je obdivuhodné. Za to jim všem patří můj velký dík, uvedl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Druhá cena za internacionalizaci

Masarykova univerzita získala cenu za internacionalizaci už podruhé naposledy v roce 2012, kdy EAIE začala ceny udělovat. MU byla vůbec první institucí, která nově vzniklé ocenění převzala. Porota tenkrát cenu udělila za vznik celouniverzitní strategie internacionalizace, která v tehdejší době na mnoha evropských univerzitách ani neexistovala, a za koordinaci více než 40 projektů přes program Erasmus Mundus, což byl třetí největší počet v Evropě.

Globální pandemie covidu odstartovala naprosto unikátní aktivitu, která se přetavila v budoucí pomoc Ukrajině. A tato cena je důkazem obrovského dopadu naší činnosti do mezinárodní komunity, neboť je udělována pouze vysokoškolským institucím, které prokázaly vynikající výsledky v této oblasti a úspěšně realizovaly strategie a aktivity v oblasti internacionalizace, dodává prorektor pro internacionalizaci MU Břetislav Dančák.

Cenu za internacionalizaci převezmou zástupci MU v půlce září na třídenní výroční konferenci EAIE, té se každoročně zúčastní více než pět tisíc účastníků z oblasti mezinárodního vzdělávání z celého světa. Masarykova univerzita bude mít při této příležitosti jedinečnou šanci ve večerním promítání blíže představit iniciativu MUNI POMÁHÁ i další mezinárodní aktivity pro zahraniční studenty, zaměstnance i partnery.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688