Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Zdravotní  |  01.09.2022 11:37:20

Zdravotní pojišťovny příští rok zvládnou i s nižší platbou od státu, pokud bude růst úhrad pod 5 %. Vše navíc jinak bude muset někdo zaplatit.

Zdravotní pojišťovny příští rok zvládnou i s nižší platbou od státu, pokud bude růst úhrad pod 5 %

Zdravotní pojišťovny letošní rok zvládnou i se sníženými platbami za státní pojištěnce díky rezervám na fondech. Pro rok 2023 bude ale potřeba disciplína a odolání tlakům na zvyšování úhrad nad dohodnuté limity v rozmezí 4-5 %. Na ty už prostředky nejsou. Nemocnice proto budou muset v příštím roce také využít své zisky z minulých let.

„Je v pořádku, že se prosadil jasný valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce. Do systému to dodává prvek, který zlepší plánování a omezí ad-hoc změny, když platbu určovalo rozhodnutí vlády,“ říká Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven. „V prvních dvou letech – tedy 2022 a 2023 – bude částka za státního pojištěnce nižší než současná. Hospodaření tedy půjde do ztráty, která bude naposledy kompenzovaná z rezervních fondů. Pro rok 2023 platí, že bude vyrovnané hospodaření jen tehdy, pokud se dodrží navýšení úhrad do 5 %. Pokud by mělo být navyšování větší, pak budou muset do systému přitéct další peníze, aby ztrátu pokryly,“ dodává.

Rok 2023 zahájí zdravotní pojišťovny se státním příspěvkem o zhruba 70 nižším, než je ten současný. Vzhledem k tomu, že část plateb pojistného nejspíš o něco vzroste v důsledku inflačního růstu mezd, může se tento vliv vyrovnat. Klíčem však je, aby zdravotně pojistné plány a úhradová vyhláška respektovaly dohodnuté maximální limity navyšování úhrad pro jednotlivé segmenty. Jde zejména o ty, u nichž se nepovedlo dojít k dohodě, tedy nemocnice akutní a následné péče, laboratoře a ambulantní specialisté.

„Úhrady pro rok 2023 by se neměly stát předmětem politického boje. Pro další roky by pak byla potřeba širší politická shoda, jakým způsobem bude systém financovat stále rostoucí náklady a také to, jakým způsobem tento nárůst omezit jen na nezbytnou míru. Pokud bereme státní platby jako zafixované, čeká nás tedy diskuse o možných úsporách, ale také o vyšší míře spoluúčasti pacientů či zvýšení sazeb pojistného,“ dodává Ladislav Friedrich.

Pro zbývajících pět měsíců roku 2022 se platba za státní pojištěnce sníží ze současných 1 967 korun na 1 487 korun, to bude znamenat výpadek celkových příjmů o zhruba 14 miliard korun. V roce 2023 bude částka činit 1 900 korun. V dalších letech se bude platba měnit podle valorizačního mechanismu, který zohledňuje zejména inflaci a další ekonomické ukazatele.

 


Svaz zdravotních pojišťoven sdružuje všech 6 zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven v České republice. Svaz hájí společné zájmy zdravotních pojišťoven a jejich klientů ve vztahu ke státním organizacím, profesním svazům a poskytovatelům zdravotní péče s hlavním cílem zkvalitňovat služby pro své klienty. Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny poskytují služby pro více než 4,5 mil. pojištěnců v ČR.




29.09. 21:00  pojištění (Marienna)
19.09. 18:33  anjayania (anjayani)

Poslední zprávy z rubriky Zdravotní:

28.02.2024  Zdravotnictví 2030 představuje manuál zdravotních pojišťoven k zajištění... Svaz zdravotních pojišťoven ČR (Svaz zdravotních pojišťoven ČR)
27.02.2024  OSVČ, pozor: zdravotní problémy jako časovaná bomba Tisková zpráva (Tisková zpráva)
10.01.2024  Plány zdravotních pojišťoven letos budou v mínusu o 10 miliard. Rezervy se téměř... Svaz zdravotních pojišťoven ČR (Svaz zdravotních pojišťoven ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688