Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  31.08.2022 09:02:00

Počínaje novým školním rokem míra restrikce Fedu výrazně zesílí - Rozbřesk

Stejně tak jako začátek nového školního roku přivede žáky do školních lavic, tak začátek září dostane zpátky ke strojům obchodníky na finančních trzích a volatilita jde vzhůru. Návrat z dovolených “ke strojům” však může být tento rok okořeněný něčím dalším - s novým školním rokem spouští Fed další vlnu restrikce, když akceleruje měsíční redukci své bilance až na 95 mld. dolarů.

Pravda tzv. proces kvantitativního utahování Fed spustil již na počátku června, a zatím to vypadá, že se nic moc neděje, a zdá se, že finanční systém spolu s ekonomikou proces dvojité měnové restrikce vstřebává relativně hladce. Proti tomuto uklidňujícímu pohledu lze však postavit dva důležité proti-argumenty. Za prvé, redukce bilance Fedu se oproti původnímu plánu od června snížila relativně kosmeticky - přibližně jen o nějakých 15 mld. dolarů. Za druhé, je třeba si uvědomit, že další vlna utažení měnové politiky se má odehrát v situaci, kdy se již dolarové reálné úrokové sazby prakticky podél celé výnosové křivky nacházejí v kladném teritoriu. Jinak řečeno - míra restrikce realizovaná z úrokové strany je již poměrně citelná a v části ekonomiky citlivé na úrokové sazby (realitní sektor) je cítit.

To však není vše. Jestli se bavíme o tom, že nám hrozí radikálně vyšší volatilita, kterou přiživí drastické tempo redukce bilance Fedu, tak na zásadní rizika upozornila patrně nejzajímavější výzkumná studie prezentovaná na nedávném symposiu o měnové politice v Jackson Hole. Ta upozornila na to, že pokud se situace v bankovnímu systému rychle překlopí z režimu, kdy banky disponují velkými přebytky rezerv do situace, kdy bude likvidita ze systému rychle odsáta, tak to může vyvolat tržní imbalance a především prudký a nekontrolovaný nárůst (bezrizikových) sazeb na peněžním trhu.

A právě o to jde, rezervy bank a s tím i tzv. měnová báze se v USA od svého vrcholu snížily o více než 80 mld. dolarů. Neboli pod povrchem - v americkém bankovním systému probíhá faktická restrikce daleko rychleji, než co může naznačovat prostý pohled na celková aktiva v bilanci Fedu. No a s novým školním rokem se tento proces zásadně urychlí…


*** TRHY ***

Koruna

Na české koruně v posledních dvou dnech trochu polevilo napětí a měnový pár se z okolí 24,70 přesunul do blízkosti 24,55 EUR/CZK. I když napětí na globálních akciových trzích zůstává pro celý region přítěží, koruně včera mohly pomoci zisky forintu (v reakci na včerejší zvýšení sazeb) a posun eura na frontě s dolarem (v reakci na prudký propad cen plynu a elektrické energie). To pravděpodobně vedlo k uzavírání krátkých spekulativních pozic proti koruně financovaných převážně z amerického dolaru. Soudě podle pohybu likvidity v českém bankovním sektoru, ČNB nemusela intervenovat na devizových trzích ke konci srpna tak agresivně, jako v předešlých měsících.

Eurodolar
Eurodolar se včera pokusil dostat pod paritu, když byla zveřejněna překvapivě silná data v USA (spotřebitelská důvěra a údaje o nově otevřených pracovních pozicích). Na druhé straně je však euro v posledních hodinách podporováno propadem cen plynu a elektrické energie, takže pokus eurodolaru oslabit selhal.
Samostatným příběhem jsou pak inflační data zveřejňovaná v eurozóně. Včerejší čísla z Německa, Belgie a Španělska byla blízko tržnímu konsensu, přesto však implikují mírné zvýšení meziroční inflace. Dnes budou zveřejněna data za celou měnovou unii a eventuální zrychlení jádrové inflace může tlačit eurové sazby výše a tím euro dále podpořit.

Regionální Forex
Maďarská centrální banka včera zvýšila svoji základní sazbu o 100 bazických bodů, s čímž se v podstatě počítalo. Kromě toho však MNB doručila i velmi jestřábí komentář a oznámila implementaci dalších tří restriktivních kroků s cílem dostat likviditu z bankovního systému: zvýšení povinných minimálních rezerv, zřízení pravidelných tendrů na aukce pokladničních poukázek a zavedení dlouhodobější úrokové facility. Všechny tyto kroky forint náležitě ocenil a výrazně zpevnil.

Akcie

Již třetí den v řadě se propadla hodnota amerických akcií, když i v úterý hlavní indexy ztratily přibližně 1 %. Od pátečního projevu šéfa FED tak například index SPX500 propadl o 5,1 %, technologický Nasdaq Composite pak dokonce o 6 %. Ani jedno z hlavních odvětví americké ekonomiky včera nedokázalo ukončit den v pozitivním teritoriu. Kvůli propadu cen ropy (-5 %) byl nejslabším článkem dne energetický sektor (Chevron -2,4 %, Occidental -4,3 %, Halliburton -4,9 %, Exxon Mobil -3,8 %). Ovšem nedařilo se ani technologiím (Apple -1,5 %, Microsoft -0,9 %, Tesla -2,5 %, AMD -1,8 %, Nvidia -2,1 %).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688