Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.08.2022 06:08:31

Střípky z trhu – ČEZ nebere nové zákazníky, manažer skupiny Pilulka prodává akcie, Bezvavlasy míří k realizaci IPO

Tak jak již před časem přestala přijímat nové odběratele elektřiny například Pražská plynárenská, k obdobnému kroku se na přelomu týdne uchýlil i domácí lídr trhu ČEZ. V návaznosti na extrémně divoké dění cen elektřiny a plynu na burze v minulém týdnu, webové stránky společnosti uváděli, že firma díky tomu přestává dočasně nabízet své služby novým zákazníkům. Konkrétně těm, kteří by chtěli přejít od jiného dodavatele. V případě stěhování odběratele, či v případě připojení nového odběrného místa, však uzavřít novou smlouvu umožňuje.

úterý pak sdělení na webových stránkách domácího energetického giganta přestalo být vůči zájemcům o energie tak striktní. Kromě obdobného sdělení o skokových změnách cen energií, již zájemcům o služby společnosti nabízela zanechat na sebe kontakt. Tedy ČEZ indikuje následné kontaktování. Zda však zájemcům umožní uzavřít novou smlouvu ve vztahu k dosavadním stále platným ceníkům, není jasné. ČEZ naposledy s účinností od 1.7. zvyšoval ceny pro elektřinu bez závazků (produkt START). Před časem jsme tak ve srovnávacím článku dodavatelů uváděli, že se konečné ceny u tohoto produktu pohybují v rozsahu cca 8,10-10,60 Kč/kWh.

V článku „Fixace cen elektřiny aneb kdo je po aktualizaci ceníků nejméně drahý“ jsme pak zmiňovali starší stále cenově od 1.5. platný ceník ČEZ pro roční garanci ceny. U například nejdražšího tarifu D01 od ČEZ však již za cca 10,70 Kč/kWh.

Manažer společnosti Pilulka prodává firemní akcie

Před více než 2 lety do nejvyššího vedení skupiny Pilulka přišel Martin Navrátil. A to na pozici Chief Commercial Officer, resp. dle tehdy sdělení zakladatele firmy mělo být jedním z jeho hlavních úkolů vytvoření struktury strategického marketingu a formulování dalšího směřování značky a služeb. Martin Navrátil se pak po zhruba půl roce ve firmě rozhodl zainvestovat do firemních akcií takřka 1,2 mil. . Na pražské burze totiž v listopadu 2020 koupil 2 tis. akcií za průměrnou cenu 590 .

A vydělat mohl i přes 200 %, když akcie Pilulka se letos v lednu vyšplhaly až na 1 800 . Jenže akcie následně výrazně ztratily, poslední měsíce bez jasného trendu značně oscilují okolo hladiny 1 000 . A Martin Navrátil se teprve v této době rozhodl s cca 70% ziskem akcie prodat. Tedy přinejmenším necelou polovinu. Dle dosavadních regulatorních hlášení totiž prodal celkem 950 akcií Pilulka. Nejprve 19. srpna 150 akcií při kurzu 1 000 . V pátek 26. srpna pak 800 akcií při průměrné ceně ještě o 10 nižší.

Vzhledem k tomu, že prodeje firemních akcií ze strany manažerů nebývají trhem vnímány pozitivně, nemusel by být překvapením na titulu nový prodejní tlak. V úterý akcie Pilulka právě již zamířily na jih, zakončily na pražské burze na 950 (-3,55 %).

Bezvavlasy aneb úspěšné IPO?

Zatímco Wall Street letos co se týká vstupu společností na trh zaznamenává výrazný propad aktivity, pražská burza v tomto ohledu vykazuje naopak velmi úspěšný rok. Tedy alespoň na trhu Start, určeném pro malé a střední firmy. Během posledních zhruba dvou měsíců se prostřednictvím primárních emisí (IPO) na trh dostaly hned tři společnosti. Výrobce klik M&T 1997, restaurační Coloseum a především velikostně největší v práškové metalurgii dominující Gevorkyan.

Ve čtvrtek 18. srpna se pak rozeběhlo IPO společnosti Bezvavlasy. Tedy vlastně e-shopu specializovaného na vlasovou kosmetiku. Původně v roce 2009 vzniklá „garážová firma“ se poměrně rychle rozrostla a v roce 2015 již dosáhla tržeb 100 mil. . Navíc dokázala být prakticky od svého vzniku zisková, což v české e-commerce nebývá zrovna pravidlem.

Aktuálním rozvojovým projektem firmy je vybudování vlastního plně automatizovaného skladu u Plzně. Bezvavlasy plánují také další zahraniční expanzi na východě a jihu Evropy, ale poohlíží se i na západ. Příštím novým trhem by nicméně mělo být Rumunsko. Firma chce portfolio produktů rozšiřovat mimo jiné i o vlastní značky, které by dle propagace měly nabízet vynikající kvalitu za velmi dobré ceny.

Investorům v rámci primární emise nabízí až 300 tis. akcií v cenovém rozpětí 490-630 . Dle aktuálního stavu knihy objednávek se zdá, že by investoři mohli nakonec koupit všechny nabízené akcie. Podány jsou téměř čtyři stovky nákupních příkazů na v souhrnu již zhruba 281 tis. akcií. Velká část s limitní cenou na dolní straně cenového rozpětí, konkrétně na cca 178 tis. akcií. Lze tedy zatím predikovat, že by i konečná cena IPO mohla být stanovena na 490 . Při prodeji všech 300 tis. akcií při kurzu 490 by objem IPO dosáhl 147 mil. .

Objednávky na akcie o velikosti min. 40 ks, resp. jejich násobků, lze prostřednictvím obchodníků s cennými papíry podat nejpozději do čtvrtka 1. září 12 hodin.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688