mmr.cz (MMR)
Dotace  |  22.08.2022 16:40:36

Nové příležitosti pro čerpání dotací z fondů EU se rychle rozjíždějí - MMR

Na dnešním on-line zasedání Rady pro fondy EU místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš informoval přítomné ministry o úspěšném startu nového programového období 2021-2027. Do konce roku 2022 se plánuje vyhlásit celkem 181 výzev v celkové výši přesahující 240 miliard korun.

„S potěšením mohu konstatovat, že Česká republika rychle reagovala na schválení operačních programů Komisí. Promptně byly vyhlášeny více než dvě desítky výzev pro předkládání žádostí o finanční podporu z fondů EU. Díky tomu tak společně podpoříme boj se současnými krizemi, které jsou spojeny s ruskou agresí na Ukrajině, energetickou krizí, i pandemií,“ uvedl na jednání místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Zároveň kvituji, že Komise vyslyšela hlasy členských států a navrhuje úpravu evropské legislativy pro flexibilnější čerpání. Kvůli snížení zátěže na veřejné finance států navrhuje zvýšení předběžného financování pro rozjíždějící se programy. To podporujeme a budeme usilovat o co nejrychlejší přijetí navrženého znění Evropským parlamentem,“ shrnul Ivan Bartoš.

Česká republika je velmi pozitivně hodnocena Komisí v přípravách programového období 2021-2027 ve srovnání s jinými členskými státy. Po schválení Dohody o partnerství byly následně přijaty i všechny operační programy s výjimkou OP Spravedlivá transformace, u kterého je předpokládaný datum schválení v září 2022. V současné době mohou žadatelé předkládat své projekty do více než 20 výzev ze čtyř operačních programů. Do konce letošního roku plánují jednotlivá ministerstva vyhlásit celkem 181 výzev o objemu 240 miliard korun. Celkem je pro Českou republiku připraveno téměř 550 miliard korun na podporu rozvoje regionů, inovací, životního prostředí, sociální oblasti i opravy památek i na podporu vědy, výzkumu a vzdělávání.

Ministři se dále na jednání seznámili se záměrem Ministerstva pro místní rozvoj, které navrhuje přesun malé části prostředků. Důvodem je změna potřeb a priorit České republiky v souvislosti se zmíněnými krizemi. Tento návrh musí být ještě projednán vládou a s Evropskou komisí a schválen jednotlivými monitorovacími výbory.

MMR: Nové příležitosti pro čerpání dotací z fondů EU se rychle rozjíždějí
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688