Cyrrus (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  22.08.2022 10:05:20

Aktuální růst trhů je přehnaně euforický a ignoruje celou plejádu rizik (souhrn ft)

  • SPX i SXXP během minulého týdne korigovaly předchozí růst
  • SPX během minulého týdne oslabil o 1,2 % %, SXXP o 0,8 %
  • Zápisky ze zasedání FOMC: sazby půjdou nahoru pomaleji, zůstanou však déle na vyšších úrovních
  • To způsobilo určité utlumení inverze výnosové křivky UST
  • Aktuální růst trhů je přehnaně euforický a ignoruje celou plejádu rizik
  • K růstu přispívají technické faktory: likvidace shortů, momentum-based investování atd.
  • Problém čínských developerů se dotýkají i doposud stabilních hráčů, vláda poskytne vybraným firmám podporu
  • Od půlky června vidíme outperformanci růstových titulů nad hodnotovými
  • Horečnatá aktivita na meme stocks potvrzuje názor, že současný růst na akciích je přehnaný
  • Ve čtvrtek zveřejní ECB zápisky z červencového zasedání, taktéž začne sympozium centrálních bankéřů v Jackson Hole

Výhled

Futures ztrácí, asijské indexy smíšené

Trhy

Během minulého týdne burzy mírně oslabovaly. S&P 500 odepsal 1,2 % a přerušil tak 4-týdenní růstovou šňůru. Aktuálně se obchoduje pouze cca 12 % pod svým historickým maximem, kterého dosáhl začátkem roku. Volatilita se opět vyšplhala mírně nad hranici 20 bodů. Investoři si začínají uvědomovat, že probíhající rally není udržitelná a popohání ji zejména uzavírání shortů ze strany hedge fondů, či nákupy investorů sledujících momentum. Většina fundamentálních institucionálních investorů se přiklání k názoru, že jde o bear market rally. Kromě utahování měnové politiky a chřadnutí globální ekonomiky se na obzoru rýsují nová rizika, která trh prozatím nazaceňuje: eskalace geopolitického napětí mezi USA a Čínou nebo snahy o některé daňové úpravy, které uškodí americkým korporacím a investorům. Investoři se v tuto chvíli jednostranně zaměřují na optimistické události a ignorují zbytek. Rizika tak zůstávají dále asymetricky nakloněna směrem dolů.

Čína: developeři

Problémy v sektoru developmentu už se dotýkají i poměrně zdravých firem. Country Garden, největší developerská firma v Číně podle tržeb utrpěla v 1H meziroční pokles zisku o 70 %. Kromě toho Fitch, poslední agentura ,která udržovala rating firmy v investičním stupni, shodila své hodnocení do junk pásma. Nicméně minulý týden akcie developerů mohutně posilovaly. Čínská vláda totiž v nejbližší době začne poskytovat garance na onshorové dluhopisy vybraných developerských firem (denominované v rmb). Tento krok se bude týkat společností s relativně zdravým hospodařením, kterým se však kvůli celkové situaci v sektoru prohibitivně prodražilo financování. V posledních týdnech dochází k bojkotu splátek hypoték ze strany čínských domácností – takových, které si předplatily byty nebo domy a developer zároveň pozastavil (kvůli situaci v sektoru) výstavbu. Čínské vedení si tak uvědomuje, že pro zachování sociální stability bude muset poskytnout alespoň některým společnostem podporu.

Rotace z value do growth

Od půlky června, kdy index S&P 500 dosáhl letošního minima, vidíme, že investoři rotují směrem k růstovým titulům (např. technologie) a opouští hodnotové. Růstové akcie v S&P 500 outperformovaly jejich hodnotové protějšky – viz graf. Tento jev souvisí se změnou investičního narativu – obavy z nekontrolovatelné inflace vystřídal strach ze synchronizovaného zpomalování ekonomického růstu. Obecně platí, že růstové akcie jsou citlivé vůči inflaci a vyšším sazbám, avšak představují pojistku proti ochabování hospodářského růstu. V momentě, kdy je dynamika HDP slabá, mají investoři tendenci zaplatit prémii za akcie, které nabízí expozici vůči růstu. Nicméně rotace může být předčasná, aktuální inflační zpomalení v US nemůžeme považovat za definitivní vítězství nad růstem cen.

Meme stocks

Od začátku srpna se opět stáváme svědky horečnaté aktivity na tzv. meme stocks, tedy akciích, které se stávají investorským hitem na základě čiré spekulace bez sebemenší opory ve fundamentech. Tentokrát se v centru dění nachází společnost Bed Bath & Beyond (BBBY), skomírající řetězec prodejen s domácím zbožím. Firma je ztrátová a pálí cash poměrně drastickým tempem. Od začátku srpna do 17.8. posílily akcie na základě čiré mánie o 360 %. Poté, co někteří velcí akcionáři oznámili exit, propadl titul o více než 50 %. Podobný vývoj mohli investoři sledovat i v případě AMC, akcie známé z první vlny spekulace s meme stocks. Ty posílily od začátku srpna o 75 %, poté oslabily o 30 %. Dnes již legendární Game Stop tentokrát takto násilné kurzové pohyby nepředvedl. Situaci kolem meme stocks můžeme brát jako doplňující důkaz o neudržitelnosti širšího vzestupu akciových indexů, který je z velké části odtržen od fundamentů.

Centrální banky

Ve čtvrtek zveřejní ECB zápisky ze svého červencového zasedání. Investory budou zajímat zejména informace ohledně TPI (transmission protection instrument). Zejména zda centrální bankéři více debatovali o hranici, od které začnou intervenovat na trhu. Kromě toho v závěru týdne začne tradiční sympozium centrálních bankéřů v Jackson Hole. I zde mohou padnout důležité komentáře o nastavení měnové politiky hlavních centrálních bank.

Zápisky z FOMC: smíšené vyznění

Zápisky z posledního zasedání nelze jednoznačně interpretovat jako jestřábí nebo holubičí. Členové FOMC na jednu stranu připustili, že tempo hiků na dalších zasedáních zřejmě trochu zvolní. Nicméně představitelé Fedu si uvědomují nutnost bojovat se současnou pádivou inflací a proto zdůraznili své odhodlání posunout sazby hlouběji do restriktivního teritoria. Kromě toho zmínili zástupci americké centrální banky, že úroky zůstanou na zvýšených úrovních nějakou dobu. Toto tvrzení odporuje dosavadní převažující investiční tezi – burziáni doufají, že Fed začne ve druhé půlce roku sazby opět snižovat. Zveřejnění zápisků spustilo steepening výnosové křivky, resp. došlo k utlumení inverze. Tento vzorec je konzistentní s vyzněním zápisků: méně hiků v brzké budoucnosti, avšak zároveň delší setrvání sazeb na zvýšených úrovních.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688