mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.08.2022 08:36:25

Světový humanitární den 19.8.

Světový humanitární den

19.08.2022 / 00:10 | Aktualizováno: 18.08.2022 / 09:46

 

Každý rok 19. srpna slavíme Světový humanitární den. Účelem Světového humanitárního dne je zvýšit povědomí o nelehkém osudu civilistů na celém světě, kteří se ocitli v konfliktu, a také uctít a podpořit humanitární pracovníky, kteří riskují a někdy i ztrácejí své životy, aby pomohli.
Více než 130 milionů lidí na celém světě se v současné době nachází v krizi, ať už v důsledku války nebo přírodní katastrofy, a potřebuje humanitární pomoc.
Světový humanitární den byl vyhlášen v roce 2008 Valným shromážděním OSN a poprvé se oficiálně slavil v roce 2009. Datum 19. srpna bylo vybráno na výročí bombardování hotelu Canal v Bagdádu, při němž přišel o život vysoký komisař OSN pro lidská práva Sergio Vieira de Mellothe a dvacet dalších osob.

 

Celosvětová výzva k solidaritě s lidmi, kteří to nejvíce potřebují a uznání důležitosti práce humanitárních pracovníků

 

OSN

OSN

 

Každý rok je pro Světový humanitární den zvoleno konkrétní téma a organizace po celém světě se zapojují do zviditelnění tohoto dne různými způsoby, od finančních sbírek až po přednášky a další akce zaměřené na zvýšení povědomí.

Tématem letošního výročí je „zázemí“. Říká se “K výchově dítěte je potřeba zázemí celé vesnice“. Stejně tak je potřeba zázemí – blízké i globální – na podporu lidí postižených humanitární katastrofou. Vzhledem k rekordně vysokým humanitárním potřebám na celém světě vychází letošní Světový humanitární den (WHD) z této metafory kolektivního úsilí, aby rostlo celosvětové uznání humanitární práce.

Kdykoli a kdekoli se lidé ocitnou v nouzi, najdou se další, kteří jim pomohou.

Klimatická nouze působí na celém světě spoušť v takovém měřítku, že to lidé v první linii a humanitární komunita nezvládají. Právě dopady klimatu jsou v současné době závodem o život nejen lidí a jejich bezprostředního zázemí, ale celé naší planety Země. Nejzranitelnějším lidem na světě - těm, kteří ke globální klimatické nouzi přispěli nejméně, a přesto jsou zasaženi nejvíce - a milionům dalších, kteří přicházejí o domov, živobytí a životy, se již krátí čas.

Většina klimatických kampaní se soustředí na zpomalení změny klimatu a zajištění budoucnosti planety, Světový humanitární den 2022 proto upozorní na bezprostřední důsledky klimatické nouze pro nejzranitelnější lidi na světě a zajistí, aby jejich hlasy byly vyslyšeny a aby jejich potřeby byly na listopadové konferenci OSN o změně klimatu (COP27) na prvním místě.

Kampaň k WHD 2022 bude využívat vizuální vyprávění příběhů a atraktivní mediální prostředky, aby ukázala hodnotu humanitární práce. Chcete-li ji podpořit, navštivte od 5. srpna nástěnku Trello, od 12. srpna mikrostránku kampaně.

Zapojit se můžete zveřejněním svého příběhu zde:

https://trello.com/b/CnEDkHDX/world-humanitarian-day-2022

Buďte solidární s nejzranitelnějšími lidmi na světě tím, že při svých aktivitách na sociálních sítích použijete tyto hashtagy: #WorldHumanitarianDay a #ItTakesAVillage

 

Věděli jste že…?

Mezi priority českého předsednictví v Radě EU patří také snižování dopadů a rizika katastrof?

Snižování rizika katastrof, připravenost a odolnost patří mezi hlavní tematické priority humanitárního úsilí Česka v zahraničí. Zaměřujeme se na ně v rámci obnovy po přírodních katastrofách formou stavebních a technologických opatření i osvěty.

Zároveň podporujeme též samostatná preventivní opatření ve formě šetrného nakládání s přírodními zdroji, odstraňováním ekologických zátěží i osvětou veřejnosti.

Krajinné plánování v Etiopii za pomoci českých řešení | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (mzv.cz)

Pomoc se snižováním rizik pro životní prostředí a obyvatele Gruzie | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (mzv.cz)

Dalším příkladem je projekt realizovaný Diakonií ČCE, který pomáhá právě proti dopadům klimatických změn na vysidlování obyvatel:

https://www.diakoniespolu.cz/co-delame/pomoc-ve-svete/kambodza-battambang-a-pursat/odolnost-komunit-vuci-prirodnim-katastrofam/

Video zde: https://youtu.be/ZRDKX2m-w8I

O tom, jak náročná a z jakých možných příčin může být práce humanitárních pracovníků, vypráví humanitární pracovnice Charity ČR Jwan Najeeb Behnam. Celý rozhovor naleznete zde:

https://svet.charita.cz/aktuality-svet-charita/z-uprchlice-humanitarni-pracovnici/

Více příběhů naleznete také zde:

https://svet.charita.cz/aktuality-svet-charita/rozhovory/

Snižování rizika katastrof podporujeme například v součinnosti s mezinárodními organizacemi, zejména s Dětským fondem OSN (UNICEF) a s Organizací OSN pro snižování rizika katastrof (UNDRR).

https://www.unicef.org/environment-and-climate-change

https://www.undrr.org/implementing-sendai-framework/partners-and-stakeholders/multistakeholder-initiatives-and-partnerships

Česko se zaměřuje na to, aby rozvojové i humanitární aktivity přispívali k ochraně zdraví i lidských životů, k lepší ochraně životního prostředí, ke snižování rizika klimatických změn i k adaptaci lidských obydlí a obživy na stávající klimatické a přírodní podmínky.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt 13:51  Attention Boaters: Join NOAA/NWS for a free educational workshop on safe... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   9:21  Przymrozki nie odpuszczają za nami "Zimna Zośka" Instytut Meteorologii (imgw.pl)

Přečtěte si také:

19.08.2022Světový humanitární den mzv.cz (MZv ČR)
19.08.2010US futures dne 19.8.2010: makrodata vs. HV, příběh GM Josef Stoulil (Capital Partners)
19.08.2010Burzy ve světě - souhrn 19.8. Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
19.08.2009Situace na US akciových trzích ze dne 19.8.09 Josef Stoulil (Capital Partners)
19.08.2009ČS - koment 19.8. - mzdy v regionu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688