mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  15.08.2022 23:31:29

Klientský portál pro žádost o jednorázový příspěvek 5000Kč na dítě běží bez omezení

Od uplynulého víkendu je možné požádat o jednorázový příspěvek 5 tisíc korun na dítě. Žádost lze podat osobně na vybraných Czech POINTEch, ale také online  pomocí nového klientského portálu MPSV. Aplikace po spuštění v průběhu víkendu  fungovala zcela bez problémů v pilotním režimu. Vzhledem k pondělnímu náporu  ale Ministerstvo vnitra muselo omezit kapacitu eIdentity, která je vstupní branou do aplikace. V průběhu dne tak docházelo k prodloužení odezvy při přihlášení.  Problémy se odpoledne podařilo vyřešit a portál již funguje bez omezení. 

Přihlášení elektronickou identitou je nutným krokem pro bezpečné ověření žadatele.  Aplikace Jenda, skrze kterou lze žádost o příspěvek jednoduše podat, byla spuštěna o víkendu, kdy fungovala bez jakýchkoliv problémů. Jen za sobotu a neděli žádost podalo  více než 22 tisíc lidí. „V tomto režimu až do pondělí byla akceschopnost systému perfektní.  Odezva přihlášení se pohybovala v řádu sekund a samotné vyřízení žádosti trvalo v průměru 15 minut. Je tedy na místě ocenit týmy z MPSV a Ministerstva vnitra, které na zajištění celé administrace usilovně pracovaly,“ uvedl ministr práce a sociálních  věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Příspěvek ještě před spuštěním žádostí automaticky obdrželo asi 240 tisíc dětí, jejichž  rodiče pobírají přídavek na dítě. „Je také nutné zdůraznit, že takto masivní projekt v oblasti  digitalizace naše země nepamatuje. Nárok na příspěvek má 1,6 milionu dětí. Podobné  aktivity byla stále odkládány, přitom ale víme, že je nutné tyto nástroje občanům ze strany  státu nabízet. Proto jsme celý portál připravili a důkladně otestovali v rekordním čase,“  připomněl ministr Jurečka. 

Dosud evidujeme 92 tisíc žádostí pro 147 tisíc dětí. Online byla podána naprostá většina  z nich, Czech POINTů v celé ČR dnes využilo 15 tisíc žadatelů. „Abychom občanům  nabídli informační servis, všechny potřebné informace najdou přehledně na našem webu.  Zároveň je pro případ dotazů či problémů k dispozici call centrum, které jsme výrazně  posílili. Průměrný čas čekání na hovor je 95 sekund,“ řekl ministr. 

Klientský portál MPSV má kapacitu, která dnes nebyla zcela využita, protože při  přihlašování se lidé potýkali s dlouhou odezvou. Tu způsobila kapacita serverů eIdentity,  které fungují mimo MPSV. „Od rána jsme tento problém intenzivně řešili. Kolem 17. hodiny  se podařilo díky dočasné regulaci přístupů do našeho portálu a následnému navýšení kapacity serverů ze strany Ministerstva vnitra celou situaci vyřešit,“ uvedl ministr Jurečka.  „Vrátili jsme se tak k tomu, co fungovalo a co jsme připravili. Od počátku jsme měli od  občanů hlavně pozitivní zpětnou vazbu. Velmi se omlouváme těm, kterým 

se nedařilo přihlásit. Určitě ale není třeba spěchat. Nezáleží na tom, jestli lidé žádost  podají tento týden v pondělí nebo třeba ve středu. Příspěvek stihneme vyplatit na přelomu  srpna a září, jak jsem slíbil,“ dodal.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688