mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  09.08.2022 09:57:00

Andorra, malý kousek ráje

Andorra, malý kousek ráje

09.08.2022 / 09:54 | Aktualizováno: 09.08.2022 / 09:57

Když se řekne léto a Pyrenejský poloostrov, většině z nás se patrně hned vybaví slunce, úžasná kuchyně, ale hlavně moře. Ponoření do osvěžující, slané vody za zvuku šplouchání vln je snad nejčastější představou o správné dovolené, a hlavně u nás, ,,suchozemců”, odsouzených k životu v sice krásných, ale vnitrozemských krajích. Občas se ale může cesta za mořem pořádně zkomplikovat. Davy turistů, plné pláže, chechtání racků a věčně spálená chodidla od písku a vy přitom jenom hledáte místo klidu a odpočinku, kousek opravdového a zaslouženého ráje. V takovém případě můžete zvážit malou pyrenejskou zemičku, která co postrádá do velikosti, dohání bezesporu na kráse. Řeč je samozřejmě o Andoře.

Knížectví, které se nachází mezi Španělskem a Francií a je ze všech stran obklopeno Pyrenejským pohořím nabízí mnoho možností, jak prožít zcela originální dovolenou v jednom z nejmenších států na světě. Země, která má o zhruba dvacet kilometrů čtverečních menší rozlohu než Praha, a její průměrná nadmořská výška se pohybuje okolo 2000 metrů nad mořem, nabízí dechberoucí přírodu, starověká města a památky, ale i vynikající gastronomii. Hlavní město, Andorra la Vella, je se svými 1050 metry nad mořem vůbec nejvýše položeným evropským hlavním městem.

Při jeho návštěvě můžete cestovat do historie pouhým pohledem na kostel San Esteve z 11. století, případně na kamennou budovou Casa de la Vall ze 16. století, která je dnes sídlem andorrského parlament. Na své si však přijdou i fanoušci moderní architektury zastoupenou mosty Pont de París a Pont de Madrid. Milovníky umění nepochybně potěší také plastika roztékajících se hodin La Noblesse du Temps (Vznešenost času) od světoznámého katalánského umělce Salvadora Dalího. Po prozkoumání památek se pak mohou návštěvníci odreagovat nákupem v největším obchodním domě Pyrenees, ve kterém najdou nejednu proslulou módní značku či nákupní procházkou hlavní andorrskou třídou Avinguda de Meritxell. Andorra je oblíbenou nákupní destinací vzhledem k tomu, že ceny jsou v zemi příznivější z důvodu nižších daní.

V romantickém a hornatém státě ale stojí za zmínku i návštěva venkova. Desítky starobylých vesnic se stavbami z kamenů, usměvavý a pohostinní lidé i všudypřítomná vůně v Andorře nejrozšířenějšího stromu, borovice černé, jistě vykouzlí úsměv na tváři každého rekreanta. A kdyby snad někomu přece jen chybělo moře, nemusí hned spěchat zpět do nedaleké Barcelony a jejího okolí, stačí, když se vydá do největšího horského lázeňského komplexu Evropy. Jmenuje se Caldea a nachází se v městečku Les Escaldes, jen pár minut cesty autem z hlavního města. Nabízí koupání v místních termálních vodách, které vyvěrají na povrch v teplotě okolo sedmdesáti stupňů celsia. Strach ze studené vody tedy rozhodně není namístě. A kdyby přece jen někdo toužil po příjemném zchlazení, může vyrazit do hor, kde se nachází neuvěřitelných 70 jezer a vodních nádrží, které mají i v létě okolo 8 stupňů.

Samostatnou kapitolu každé cesty do Andorrského knížectví nepochybně tvoří místní gastronomie. Zčásti inspirovaná pokrmy sousedních zemí, avšak zachovávající si svůj ráz a originalitu. Andorrská kuchyně odráží geografickou polohu země, tak jako rozmanitost v místě dostupných surovin a ingrediencí. Návštěvníci mohou ochutnat například polévku s dušeným masem zvanou „escudella“ či „trinxat“, pokrm z brambor, zelí a vepřového masa a v neposlední řadě také všudypřítomná grilovaná masa.

Andorru ročně navštíví přes 8 milionů osob. A není se čemu divit. Země kromě úžasné přírody a kulturního dědictví nabízí také širokou možnost ubytovacích služeb. V knížectví, jehož počet obyvatel nedosahuje ani 80 000 je turistům k dispozici téměř 40 000 lůžek. To vše je navíc vzdálené od Barcelony tři hodiny autem či autobusem, a tak může mikrostát navštívit i ten, kterého šplouchání vln ještě neomrzelo, ale přece jen má chuť objevit hory a dost možná i něco víc než to. Koneckonců, už jenom průměrná délka života v Andoře, 81 let, napoví, že se jedná o pozoruhodné místo. Ať už se rozhodnete přijet na několik hodin, dní nebo týdnů, v Andoře si zaručeně přijdete na své. Kouzlo pyrenejské zemičky totiž spočívá právě v tom, že široké úsměvy místních obyvatel dokáže přenést i na tvář každého návštěvníka.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688