Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  26.07.2022 10:00:39

Walmart letos podruhé významně snížil výhled

Akciové indexy v USA a Evropě včera mírně posilovaly, i když během dne oscilovaly mezi poklesem a růstem, vyčníval Nasdaqjež klesal do půl procenta, kdy korigoval předchozí silnější růst a trh pravděpodobně vybíral zisky před výsledky firem tento týden, kdy se očekávání v posledních dnech spíše utlumovala.

Dnes zatím futures oslabují do půl procenta, hlavně kvůli nočním zprávám Walmartu, jež snížil výhled EPS jak na druhý kvartál tak na celý rok na 11-13% pokles za celý rok oproti květnovému výhledu na 1% pokles. Snížení výhledu jde dle komentáře firmy hlavně na vrub snižování cen u kategorií zboží s nadměrnými zásobami, kdy se změnily po pandemii preference spotřebitelů od nákupů zboží jako domácí spotřebiče, sportovní oblečení atd. Aktuální silná inflacetlak na kupní sílu spotřebitelů nadále prohlubují pokles poptávky po nezbytném zboží směrem k základním potravinám. Akciepoobchodní fázi klesaly o téměř 10%.

V Evropě Rusko oznámilo opětovné plánované snížení toků plynu přes Nord Stream 1 od středy na asi 20% z aktuálních cca 40% po obnovení toků v minulém týdnu. To vedlo k růstu cen zemního plynu i ropy a obnovuje růst napětí kolem situace s plynem směrem k zimnímu období. Data německého Ifo indexu potvrdila sestupný trend a klesla více než se čekalo na hodnotu 88.6, nejníže od června 2020.

Dnes bude trh hledět hlavně směrem k výsledkům firem v USA za druhý kvartál v čele s výsledky Microsoftu, Alphabetu, MacDonaldsVISA, CocaCola, UPS, General Motors, ADM a řadou dalších významných firem. Výsledky prvních dvou zmíněných a nejdůležitějších (minimálně z hlediska tržní kapitalizace a dopadu na trh) budou nicméně oznámeny až po uzavření trhů večer. U Microsoftu konsenzus očekává růst čistého zisku na akcii kolem 6%, u Alphabetu se čeká asi 6% meziroční pokles. Vedle toho se bude trh také pomalu ale jistě nastavovat na zítřejší zasedání FEDočekáváním na zvýšení hlavní úrokové sazby o 75bb a hlavně také výhled na další trajektorii zvyšování sazeb při vysoké inflaci. V tomto nabitém týdnu je dle nás namístě hlavně obezřetnost a vyčkávání na vyznění výsledků největších firem a zasedání FED.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688