Export (export.cz)
Ze světa  |  18.07.2022 08:23:39

Dohoda Izraele s Emiráty míří k ratifikaci a je šancí i pro české firmy

DOHODA IZRAELE S EMIRÁTY MÍŘÍ K RATIFIKACI. JE ŠANCÍ I PRO ČESKÉ FIRMY

Průlomová Dohoda o úplném ekonomickém partnerství (CEPA) mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty brzy vstoupí v platnost, a to po procesu ratifikace v obou signatářských zemích. Jedná se o vůbec první komplexní dohodu o volném obchodu (FTA) mezi Izraelem a arabskou zemí. Vzhledem ke mnoha dalším dohodám o volném obchodu nejen s evropskými zeměmi, které už Izrael v minulosti uzavřel, mohou mít snazší přístup na trh Emirátů také české firmy.

Pavilon Izraele na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Foto: Shutterstock

Značnou zásluhu na květnovém uzavření CEPA má předchozí Abrahámovská dohoda z roku 2020, díky které došlo k normalizaci vztahů mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty. CEPA přináší pro Izrael zásadní změny v podobě redukce či úplného odstranění cel u řady položek. Tato redukce je vyšší než u dříve uzavřených obchodních dohod.

VELKÁ OČEKÁVÁNÍ

Očekávání spojená s dohodou jsou značná. Obrat izraelského zahraničního obchodu s Emiráty má do roku 2026 překonat 10 miliard dolarů, což je navýšení o 8,8 miliardy dolarů za pět let. Cla budou odstraněna nebo snížena u 96 % položek veškerého obchodovaného zboží a služeb, a to včetně diamantů, jejichž dovoz loni představoval 43 % celkového vývozu z Emirátů do Izraele. Dále se CEPA týká potravin, léků, šperků, hnojiv, chemických produktů, zdravotnických technologií, kybernetických řešení atd. Většina celních poplatků je snížena na nulu s okamžitou platností (tedy ihned po ratifikaci FTA), jiné budou zrušeny během následujících 3 až 5 let.

Dohoda se také zaobírá oblastí spotřebních daní, problematikou norem, elektronického obchodu a oblastí duševního vlastnictví. Navíc umožní  izraelským firmám získat přístup k emirátským vládním tendrům. Izraelské firmy se rovněž těší z možnosti bezcelního přístupu na daleko větší trh, jelikož Spojené arabské emiráty mají podepsané dohody o volném obchodu se sousedními zeměmi Zálivu. Jednou z největších výhod se stal také přístup na indický trh po podpisu CEPA mezi Spojenými arabskými emiráty a Indií v únoru 2022.

POVZBUZENÍ INVESTORŮ

Kromě zahraničního obchodu se zbožím a službami není možné zapomínat ani na vzájemné investice mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty, které existence CEPA rovněž nepřímo podpoří. V tomto směru byly už loni aktivní zejména Emiráty. V lednu 2022 oznámil investiční fond Abu Dhabi Growth Fund, že bude do izraelských hi-tech firem investovat každoročně minimálně 200 milionů dolarů s tím, že na investice má vyhrazeno až
10 miliard dolarů. Už v loňském roce měly emirátské investice výrazný dopad na směnný kurz izraelského šekelu. Izraelská centrální banka nejprve intervenovala proti posilování kurzu šekelu, ale později akceptovala jeho novou, silnější hodnotu jako fakt.

Nespornou výhodou v souvislosti s uzavřením dohody je rozvoj podpůrných emirátsko-izraelských vztahů, mezi které patří i základ bilaterální investiční platformy. Spadá sem i Abraham fond, jenž poskytne tři miliardy dolarů na investice iniciované privátním sektorem. Investice podpoří i vládní agentura Abu Dhabi Investment Office, která nedávno otevřela svou první zahraniční pobočku v Tel Avivu, a agentura Dubai Investment Development Agency, jež podepsala memorandum o porozumění s izraelskou Asociací výrobců. Z dohody CEPA, která umožní hlubší spolupráci i v obranném průmyslu a vývoji nových technologií se těší i společnost Israel Aerospace Industries. Ta již podepsala významné zakázky s aerolinkami Emirates Airlines a s důležitou firmou emirátského obranného průmyslu EDGE.

CEPA také přispěje k posílení investic do cestovního ruchu, do infrastrukturních projektů a otevření dalších leteckých spojů mezi oběma zeměmi. Přímé komerční lety mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty byly zavedeny v březnu 2021. Od července 2022 budou zřízeny každodenní lety mezi Dubají a Tel Avivem. Tím se také navýší počet obchodních cest na konference, které byly ve větší míře nastartovány již v průběhu celosvětové výstavy EXPO 2020.

Na rozvoji vztahů mezi oběma zeměmi v různých oblastech se budou podílet i investiční fondy. Díky tomu se mohou objevit nové obchodní příležitosti pro české firmy v obou zemích. Mezi tyto fondy patří Emirátsko-izraelský rozvojový fond, který se zaměřuje na boj s klimatickými změnami, desertifikaci a čistou energii. Další významný fond založily Spojené arabské emirátyroce 2021 v hodnotě 10 miliard dolarů. Bude využíván na investice do strategických sektorů v Izraeli, zejména v energetice, zpracovatelském průmyslu, vodním hospodářství, zemědělství, výzkumu vesmíru nebo zdravotnictví.

PRVNÍ, ALE NIKOLIV POSLEDNÍ

Spojené arabské emiráty byly první zemí, se kterou Izrael normalizoval vztahy v rámci Abrahámovských dohod. Následovaly Maroko, Bahrajn a Súdán. Předpokládá se, že tuto skupinu by mohly v brzké době rozšířit další arabské a muslimské země, a to i ty, které jsou z pohledu Izraele geograficky vzdálenější (Omán, Mauretánie, Indonésie). Podpisem CEPA pokročily ekonomické a obchodní vztahy mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty zatím nejdále. Čile se však po normalizaci vzájemných vztahů rozvíjejí i vazby s Bahrajnem a Marokem, prozatím zejména v obranné spolupráci a turismu. Je v zájmu Izraele i jeho arabských partnerů tyto vazby rozšiřovat. Příklad Spojených arabských emirátů a CEPA může v tomto směru dále inspirovat.  

Tomáš Kadlec, Michal Florus, Marek Pyszko, Radomír Karlík

Ministerstvo zahraničních věcí ČR


 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688