ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  15.07.2022 12:09:14

Uplatňování právních předpisů EU: Prosazování práv, základních svobod a právního státu

Evropská komise dnes přijala výroční zprávu o kontrole uplatňování práva EU. Zpráva nastiňuje donucovací opatření, která Komise přijala v roce 2021 s cílem zaručit ochranu práv a svobod občanů a podniků v celé EU. Komise dnes rovněž zveřejnila svůj pravidelný soubor rozhodnutí týkajících se řízení o porušení Smlouvy.

Na rozhodnutí o porušení Smlouvy je třeba nahlížet v širším kontextu činnosti Komise zaměřené na dodržování práv, základních svobod a právního státu v Unii. Začátkem tohoto týdne předložila Komise třetí výroční zprávu o právním státu, která se zabývá hlavními trendy a vývojem v celé EU. Jakožto mechanismus prevence zpráva upozorňuje na problematiku právního státu a letos poprvé se v ní členským státům předkládají také konkrétní doporučení. V případě problémů souvisejících s dodržováním zásad právního státu, které se časem staly natolik závažnými, že představují porušení práva EU, se Komise může uchýlit k řízení o porušení Smlouvy. I když jsou zpráva o právním státu a řízení o porušení Smlouvy svým charakterem odlišné, jedná se v obou případech o důležité nástroje EU na podporu právního státu.

Případy porušení právních předpisů

Dnešní balíček klade zvláštní důraz na dodržování základních práv, hodnot a právního státu EU v Evropě. Komise podniká další krok v řízení o porušení Smlouvy proti Polsku, aby prosadila nadřazenost práva EU, kterou zpochybnil polský Ústavní soud. Rovněž předává Soudnímu dvoru případ Maďarska z důvodu i) diskriminace LGBTIQ osob a ii) omezení svobody sdělovacích prostředků a práv společnosti Klubrádió na využívání rádiového spektra. Komise zároveň pokračuje ve svých právních krocích proti 15 členským státům, aby ochránila „informátory“, tj. osoby, které oznamují porušení práva EU. S cílem zajistit, aby byly osobní údaje občanů EU v celé Unii chráněny podle nejvyšších standardů, zasílá Komise Slovinsku odůvodněné stanovisko, protože nesplnilo své povinnosti podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

V zájmu ochrany základních zásad volného pohybu, které jsou pro jednotný trh EU klíčové, zahajuje Komise řízení o nesplnění povinnosti proti Maďarsku, které zavedlo diskriminačních ceny pohonných hmot pro vozidla se zahraniční poznávací značkou. Celý balíček řízení o nesplnění povinnosti je k dispozici online.

Uplatňování práva EU v roce 2021

Celkem Komise v roce 2021 zahájila 847 nových řízení o nesplnění povinnosti. Pro srovnání – průměr za předchozích pět let činil 809 řízení. Dvě třetiny (571) nových případů byly zahájeny kvůli opožděnému provedení směrnic EU a jedna třetina (276) byla zahájena z důvodu nesprávného uplatňování práva EU nebo nesouladu vnitrostátních pravidel s právem EU, včetně Smluv. Donucovací opatření Komise přispěla k tomu, že členské státy začaly opět dodržovat právní předpisy: v průběhu roku bylo uzavřeno 704 řízení o nesplnění povinnosti.

V 31 případech Komise rozhodla, že postoupí věc Soudnímu dvoru Evropské unie. Třetina těchto případů se týkala kvality ovzduší či pitné vody nebo čištění odpadních vod.

Prosazování práv, hodnot a právního státu

Komise pokračovala v prosazování pravidel EU ve všech oblastech politiky a upřednostňovala oblasti, které mají největší dopad na každodenní život občanů a podniků. Téměř polovina řízení zahájených Komisí z důvodu nesprávného uplatňování práva EU nebo nesouladu vnitrostátních pravidel s právem EU se týkala životního prostředí, zaměstnanosti, dopravy a mobility nebo jednotného trhu.

Nezbytnou podmínkou toho, aby občané a podniky mohli plně využívat výhod jednotného trhu, je správné uplatňování jeho pravidel. Komise zahájila řízení vůči 13 členským státům nebo v nich pokračovala. Jejím cílem je chránit evropské podniky, zejména malé a střední podniky, před opožděnými platbami v obchodních transakcích nebo zajistit správné provádění pravidel EU u zadávání veřejných zakázek a koncesních smluv. Ve 22 případech také podnikla kroky k prosazování pravidel EU týkajících se uznávání odborných kvalifikací nebo k zajištění toho, aby jakékoli nové vnitrostátní požadavky na regulovaná povolání byly nezbytné a vyvážené. Dalších 24 řízení zahájila s cílem posílit praktické uplatňování pravidel pro vysílání pracovníků.

Komise podnikla rozhodné kroky, aby chránila společné hodnoty a právní stát. Zahájila například řízení proti 11 členským státům kvůli nedodržování pravidel EU pro boj proti rasismu a xenofobii a proti Maďarsku a Polsku iniciovala řízení s cílem chránit právo osob LGTBIQ na nediskriminaci. Komise pokračovala v řízeních proti Polsku, aby ochránila nezávislost soudnictví. Celkově byl počet nových případů týkajících se spravedlnosti, základních práv a spotřebitelů ve srovnání s předchozími lety rekordní.

Komise se přednostně snažila chránit spotřebitele a zaručit svobodu pohybu, tedy otázky, které podrobila zkoušce pandemie COVID-19. Podnikla například další kroky v řízeních o nesplnění povinnosti proti členským státům, které nedodržely právní předpisy EU týkající se práv cestujících na vrácení peněz za zrušené cesty, a sledovala, jak členské státy uplatňují digitální certifikát EU COVID.

Na prvním místě snaha předcházet porušování

Aby občané a podniky mohli využívat všech výhod práva EU, je nezbytně nutné, aby členské státy urychleně provedly právní předpisy EU ve své právním řádu. Komise zvýšila úsilí o to, aby k porušování právních předpisů vůbec nedocházelo, a poskytla členským státům včasnou podporu při zajišťování řádného uplatňování práva EU, včetně včasného provedení směrnic.

V roce 2021 vydala Komise pokyny k výkladu a provádění práva EU pro všechny hlavní oblasti politiky. Kromě toho se sešlo více než 40 výborů nebo skupin odborníků, aby napomohly řádnému provádění právních předpisů EU.

Počet nových řízení o nesplnění povinnosti v souvislosti s opožděným provedením směrnic se v roce 2021 oproti roku 2020 snížil z 599 na 571, a to navzdory skutečnosti, že počet směrnic s lhůtou pro provedení v roce 2021 byl vyšší než v roce 2020.

Za řádné uplatňování a prosazování práva EU jsou společně odpovědné členské státy a orgány EU. Aby Komise dosáhla rychlého souladu nebo shromáždila informace k provedení svého posouzení, využívala i nadále postup „EU Pilot“, který je neformálním dialogem s členskými státy. V roce 2021 Komise v rámci mechanismu EU Pilot zahájila 246 nových případů, což oproti roku 2020 (212 případů) představuje nárůst. 81 % případů v EU Pilot projednávaných v loňském roce bylo s dotčenými členskými státy vyřešeno, aniž by bylo nutné uchýlit se k řízení o nesplnění povinnosti.

Souvislosti

Od roku 1984 předkládá Komise na základě žádosti Evropského parlamentu výroční zprávu o kontrole uplatňování práva EU během předchozího roku. Evropský parlament následně ke zprávě Komise přijímá usnesení.

V rámci rozdělení povinností mezi evropské orgány nese Komise obecnou odpovědnost za zahájení legislativního procesu.

O návrzích Komise rozhoduje Rada a Evropský parlament. Členské státy odpovídají za včasné a správné uplatňování, provádění a prosazování práva EU ve svém vnitrostátním právním řádu.

Tento okruh pak uzavírá Komise: jakmile jsou návrhy přijaty jako právní předpisy EU, sleduje, zda členské státy tyto právní předpisy správně uplatňují, a může podniknout příslušné právní kroky, pokud tomu tak není.

Další informace

Zpráva o červencových případech porušení právních předpisů

Výroční zpráva o vnitrostátním provádění práva EU

Internetová stránka věnovaná výroční zprávě o vnitrostátním provádění práva EU

EU-27 + UK – informativní přehled

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688