Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  12.07.2022 08:00:00

Přídavky na děti od července 2022: S dítětem do 6 let nově dosáhnete na přídavky při příjmu do 35.530 Kč (do 6/2022 32.674 Kč)

Nezaopatřenému dítěti, které žije v rodině s nižšími příjmy, je určena státem definovaná finanční pomoc ve formě přídavku na dítě, o kterou může požádat rodič dítěte nebo nezaopatřené zletilé dítě. Hranice stanovená pro získání příspěvku na dítě je výše průměrného čistého měsíčního příjmu rodiny, který nesmí být vyšší než 3,4násobek životního minima této rodiny. Vláda od 1. července 2022 kvůli rekordně vysoké inflaci, dopadající především na osoby s nižšími příjmy, opětovně zvýšila částky, ze kterých se životní minimum rodiny nebo jednotlivce počítá a na přídavek na dítě tak má dosáhnout více rodičů. Přečtěte se více podrobností o přídavku na dítě a také o zvýšení životního a existenčního minima.

Do konce června 2022 mohli rodiče s jedním dítětem do 6 let získat přídavek na dítě, pokud jejich čistý měsíční příjem nepřesáhl 32.674 , od července 2022 na přídavek dosáhnou ještě při příjmu 35.530 . Podobně rodiče se dvěma staršími dětmi ve věku 12 a 14 let získali do konce června přídavek na dítě při max. příjmu do 43.452 , od července se hranice posunula na 47.226 . Samotná výše přídavku na dítě se nezměnila – stále se odvíjí od věku dítěte a může být v základní nebo zvýšené výměře.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na přídavek na dítě tedy dosáhne více žadatelů. Týká se to i vás? S výpočtem vám pomůže naše kalkulačka přídavku na dítě od 1.7.2022, do které stačí vyplnit údaje o příjmu rodiny a počtu osob v rodině.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Základní podmínky pro získání přídavku na dítě jsou následující:

  • Přídavek je určen nezaopatřenému dítěti max. do věku 26 let.
  • Průměrný čistý měsíční příjem rodiny nesmí překročit 3,4 násobek životního minima této rodiny, resp. společně posuzovaných osob.
  • Posuzují se příjmy za poslední kalendářní čtvrtletí. Příjmy společně posuzovaných osob se dokládají za kalendářní čtvrtletí, předcházející období, na které je nárok na dávku uplatňován. Např. uplatňuji-li nárok na přídavek na dítě od dubna do června, příjmy budu dokládat za leden-březen.
  • Posuzuje se průměrný čistý měsíční příjem všech členů rodiny, resp. všech společně posuzovaných osob – více podrobností o společně posuzovaných osobách.
  • Přídavek může dostat jen jeden z rodičů (pokud jsou rodiče dítěte rozvedeni, může žádat o přídavek na dítě rodič, se kterým dítě společně žije; při střídavé péči se musí rodiče dohodnout, který z nich bude o přídavek žádat).
  • V případě vzniku nároku na přídavek na dítě je následně potřeba každé 3 měsíce doložit rozhodné příjmy rodiny za předchozí kalendářní čtvrtletí jako doklad, že nárok trvá.
  • Přídavek na dítě je možné požadovat i zpětně. Zpětný nárok je možný ale pouze za 3 měsíce zpět.
30.08. 09:37  M.N (Magda H)
18.07. 15:48  dotaz (Michal)
14.07. 13:04  Dotaz (Nezebrejte)
14.07. 10:50  Dotaz (Kurzy.CZ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688