europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Letecká doprava  |  07.07.2022 15:55:46

Fit for 55: Evropský Parlament prosazuje ekologičtější letecká paliva

Parlament přijal svůj postoj k návrhu nových pravidel EU, která mají zvýšit využívání udržitelných paliv v letadlech a na letištích EU, aby se snížily emise z letectví a Evropa se do roku 2050 stala klimaticky neutrální.

Urychlené zavádění udržitelných paliv

Oproti původnímu návrhu Komise poslanci zvýšili minimální podíl udržitelného leteckého paliva, které by mělo být k dispozici na letištích EU. Od roku 2025 by tento podíl měl činit 2 %, v roce 2040 by se měl zvýšit na 37 % a do roku 2050 na 85 %, přičemž by se měl zohlednit potenciál elektřiny a vodíku v celkové skladbě paliv (Komise navrhovala 32 % pro rok 2040 a 63 % pro rok 2050).

Více druhů udržitelných paliv, včetně elektřiny a vodíku

Parlament změnil navrhovanou definici udržitelného leteckého paliva, která zahrnuje syntetická paliva nebo některá biopaliva vyráběná ze zemědělských nebo lesnických zbytků, řas, bioodpadu nebo použitého kuchyňského oleje.

Poslanci zahrnuli do své definice recyklovaná uhlíkatá paliva vyrobená z plynů ze zpracování odpadu a výfukových plynů z výrobního procesu v průmyslových zařízeních. Navrhli také, aby některá biopaliva vyráběná z živočišných tuků nebo destilátů mohla být po omezenou dobu (do roku 2034) zahrnuta do směsi leteckých paliv. Poslanci však vyloučili paliva na bázi potravinářských a krmných plodin a paliva získaná z palmového oleje, materiálů odvozených ze sóji a mýdlového kalu, protože nesplňují navrhovaná kritéria udržitelnosti.

Poslanci do udržitelného palivového mixu zahrnuli také elektřinu z obnovitelných zdrojů a vodík, protože využití obou dvou těchto technologií se zdá slibné a mohly by proto postupně přispět k dekarbonizaci letecké dopravy. Podle návrhu pravidel by letiště v EU měla provozovatelům letadel usnadnit přístup k udržitelným leteckým palivům, včetně infrastruktury pro doplňování vodíku a dobíjení elektřiny.

Nový fond a zelené značení

Parlament navrhl zřízení fondu pro udržitelné letectví na období 2023-2050, který má urychlit dekarbonizaci odvětví letectví a podpořit investice do udržitelných leteckých paliv, inovativních technologií pohonu letadel a výzkumu nových motorů. Fond by byl doplněn z pokut, které vzniknou při prosazování těchto pravidel.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Soren Gade (Renew, DK) řekl: „Letectví je jedním z nejobtížnějších odvětví, pokud jde o dekarbonizaci. Dnes jsme ukázali, jak toho dosáhnout, a vyslali jsme občanům Evropy silný a ambiciózní signál. Slyšeli jsme vás, když jste volali po opatřeních v oblasti klimatu, a pracujeme, jak jen můžeme, abychom dosáhli skutečně zelené Evropy.“

Další postup

Mandát k jednání byl přijat 334 hlasy (95 bylo proti a 153 se zdrželo hlasování). Parlament je nyní připraven zahájit jednání s členskými státy.

Souvislosti

Civilní letectví se na celkových emisích CO2 z dopravy v EU podílí 13,4 %. Iniciativa ReFuelEU je součástí balíčku „Fit for 55 do roku 2030“, strategie EU, jejímž cílem je snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 55 % ve srovnání s rokem 1990 v souladu s evropským právním rámcem pro klima.

Kontakty: 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688