Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Tiskové zprávy  |  07.07.2022 13:58:16

Přichází metaverzum. Lidé si tu budou hrát, firmy prodávat, školit a hledat nové zaměstnance. Perspektivu má i v péči o seniory


Metaverzum lze definovat jako sdílený virtuální prostor se všemi vymoženostmi, které současné technologie umožňují. Lze říci, že je dalším krokem ve vývoji internetu, zábavy i obchodu. Ve virtuálním světě se budeme pohybovat, nakupovat i pracovat. Tahounem mataverza pak bude herní průmysl a progresivní značky.





Rozvoj metaverza také bude hnacím motorem nové vlny digitální transformace, protože firmy se chtějí novince přizpůsobit. „Metaverzum je ekosystém digitálně­reálných světů a obchodních modelů, který změní způsob, jakým nynější svět funguje, jak v něm lidé komunikují, a to prostřednictvím propojení nových technologií, jakými jsou rozšířená realita, blockchain, digitální dvojníci či edge computing,“ říká Adam Leščišin ze společnosti Accenture ČR. „Kdo zaspí, ocitne se ve světech, které navrhl někdo jiný a pro někoho jiného. I proto firmy už nyní do metaverza houfně naskakují,“ dodává.

Je to jako přechod z 2D do 3D internetu. Zařízení jsou na tento krok připravená a mají dostatečný výpočetní výkon, který umožňuje virtualizovat reálný svět. Virtuální svět se bude propojovat s digitálním a fyzickým až do bodu, kdy přestanete rozpoznávat, ve kterém světě se pohybujete a odkud která informace přichází. Virtuální svět bude tak zajímavý, že pohyb a zážitky v něm překonají ty fyzické.

Vedle herního průmyslu, který je tradičním tahounem technologického vývoje, otevřely dveře metaverzu progresivní značky. „Hlavní značky světového byznysu jsou toho názoru, že jim tento nový svět pomůže jak v prodeji, komunikaci, náboru zaměstnanců, tak ve školení, které dostává zcela novou dimenzi. HR oddělení pak věří, že právě intenzita a originalita nových vjemů při školení bude v tomto ohledu k nezaplacení a přinese ovoce v podobě větší efektivity a popularity,“ říká Michal Černý ze společnosti Audiopro.

A nejenom to. Představte si například domovy pro seniory, kde tato nová technologie pomáhá naplňovat touhu po plnohodnotných zážitcích a vzpomínkách. I člověk, upoutaný na lůžko, bude moci prostřednictvím metarverza jít na procházku podél oceánu nebo se virtuálně dotknout jakékoli památky. Téměř nebude schopen rozpoznat, že to není realita.

„Metaverzum změní i svět investic. Banky nebo technologické firmy budují virtuální pobočky, rozrůstají se investice do realit ve virtuálních světech, kryptoměn používaných na existujících platformách. Zdá se, že roste nový svět, který má ambice existovat spolu s naším reálným a prolínat se s ním i na poli byznysu,“ říká Zuzana Stehlíková z IC Group.

Segmentům značek, které již využívají metaverze, teď dominuje retail. „V současnosti jsou v metaverzu již aktivní první značky, zejména z módního průmyslu, jako jsou Nike, Adidas, Gucci nebo Zara. Pozadu však nezůstává ani Coca Cola, RedBull nebo Budweiser. Velmi slibné je také nakupování v metaverzu supermarketu ve virtuální realitě s následným fyzickým doručením, jak to plánuje Walmart. Nike loni v metaverzu zpřístupnila svůj Nikeland, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet virtuální verze zboží a také zažít zábavu. Nikeland už dokázal přilákat přes sedm milionů uživatelů,“ uzavírá Martin Šrůma z Accenture ČR.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688