msmt.cz (MŠMT)
Dotace  |  01.07.2022 13:14:00

Z NPO půjde téměř 5 miliard na výzkum ve zdravotnictví

Praha, 1. července 2022 - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zajistí modernizaci a posílení výzkumné základny pro špičkový nezávislý výzkum v ČR ve zdravotnických oborech. Podpora na čtyři roky dosáhne téměř 5 miliard korun.

K 30. červnu 2022 byly podepsány smlouvy na řešení pěti vítězných projektů, které se ucházely o podporu v programu EXCELES. Projekty budou financovány z nástroje pro oživení a odolnost Evropské unieNextGenerationEU“, a to díky komponentě MŠMT Národního plánu obnovy ČR.

V každé z pěti předem zvolených prioritních oblastí VaVaI bude podpořen vždy nejlépe vyhodnocený návrh, který prošel přísnými kritérii veřejné soutěže ve výzkumu, vývoji a inovacích vyhlášené v prosinci loňského roku. Vítězné vědecké týmy budou moci čerpat v?letech 2022–2025 podporu za téměř 5 miliard .

Úspěšná realizace projektů bude mít pozitivní dopad nejen na kvalitu výzkumu a vývoje ve vybraných zdravotnických oborech, ale především posílí schopnost výzkumných kapacit reagovat na?aktuální společenské potřeby a výzvy, kterým Česká republika čelí v?souvislosti s výskytem závažných onemocnění s vysokou smrtností a s dopady jejich systémových rizik. Podpořeny budou projekty v oblasti:

  • infekčních chorob a virologie - projekt sdružuje 4 univerzity a 4 akademické ústavy v čele s Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR, v. v. i.
  • onkologie a nádorových onemocnění - v tomto projektu jsou soustředěny týmy z celkem 11 výzkumných organizací v čele s Univerzitou Karlovou.
  • výzkumu metabolických a kardiovaskulárních onemocnění, v němž vědci z Institutu klinické a experimentální medicíny kooperuje s týmy ze 4 dalších výzkumných organizací;
  • neurověd a neurodegenerativních onemocnění, kde v čele s Fakultní nemocnicí u sv. Anny v?Brně spolupracuje celkem 11 výzkumných organizací;
  • výzkumu socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik, v němž Masarykova univerzita soustředila týmy z celkem 9 výzkumných organizací.

Projekt Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR se například zaměřuje na zvýšení krizové připravenosti ČR a zdravotní odolnosti obyvatelstva v oblasti virologie a infekčních chorob. Univerzita Karlova investuje získané prostředky na zvýšení produktivity aplikovaného onkologického výzkumu. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně propojí týmy, které budou zkoumat příčiny a možnosti léčby zejména u neurodegenerativních chorob. Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) se bude věnovat výzkumu kardiovaskulárních a metabolických onemocnění, která jsou častou příčinou úmrtí. Pandemie Covid-19 přinesla nároky na společenské obranné mechanismy, a proto se Masarykova univerzita ujme společenskovědního výzkumu, který bude hledat možnosti řešení sociálně ekonomických dopadů závažných onemocnění s vysokou smrtností a poskytovat zázemí a podněty pro řízení systémových zdravotních rizik a veřejných politik v podobných společensky náročných situacích.

Kompletní informace o programu Exceles jsou k dispozici na stránkách msmt.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688