mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  15.06.2022 19:02:00

Návštěva parlamentní delegace výborů pro EU ve Španělsku

Návštěva parlamentní delegace výborů pro EU ve Španělsku

10.06.2022 / 18:50 | Aktualizováno: 15.06.2022 / 19:02

Ve dnech 6. – 9. 6. 2022 navštívila Madrid delegace výborů pro EU ze Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Delegace vedená místopředsedou Poslanecké sněmovny Janem Skopečkem absolvovala jednání v Kongresu poslanců s členy parlamentní Smíšené komise pro EU, v Senátu s členy Komise pro zahraniční vztahy, dále na úřadě vlády s ředitelkou Kanceláře pro koordinaci Předsednictví Španělska v EU a na Ministerstvu zahraničních věcí, EU a spolupráce s vedením unijních odborů. Mimo tato jednání čeští poslanci a senátoři navštívili také Satelitní středisko Evropské unie, přední španělský think-tank Real Instituto Elcano a Kombinované operační centrum vzdušných sil NATO.

Program počítal s velmi pestrou skladbou zastupitelů jak Senátu, tak Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Delegaci vedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček a dále se účastnili předsedové výborů pro EU Ondřej Benešík a David Smoljak spolu s místopředsedkyní Lucií Potůčkovou a dalšími členy Jaroslavou Pokornou Jermanovou, Pavlem Staňkem, Jaroslavem Doubravou a Raduanem Nwelati. Krátce po příjezdu absolvovala delegace své první jednání, a to ve španělském Kongresu poslanců s členy parlamentní Smíšené komise pro EU, které předsedala poslankyně Susana Sumelzo. Českou delegaci také osobně pozdravila předsedkyně Kongresu poslanců Meritxell Batet Lamana. Jednání dále pokračovala setkáním v Senátu, kde členové delegace hovořili s předsedou Komise pro zahraniční vztahy Antoniem Gutiérrezem-Limonesem a dalšími senátory sdruženými v rámci tohoto orgánu.

Návštěva parlamentních výborů pro EU ve Španělsku

Návštěva parlamentních výborů pro EU ve Španělsku

Obě jednání se soustředila na urgentní otázky evropské politiky a s nimi spojené i priority českého předsednictví v Radě EU, které začne v červenci. Vysoká inflace, energetická diverzifikace a soběstačnost Evropy, řešení ekonomických výzev, Strategický kompas EU a Strategický koncept NATO či Pakt o migraci a azylu byly některá z hlavních témat, kterým se debata věnovala. Španělsko priority CZ PRES plně podporuje a věří, že síla a jednota EU, vzniklá na pozadí posledních událostí na Ukrajině, bude v příštím pololetí i nadále růst.

?  Návštěva parlamentních výborů pro EU ve Španělsku

?  Návštěva parlamentních výborů pro EU ve Španělsku

Česká delegace navštívila také Satelitní středisko Evropské unie, které díky analýzám leteckých a družicových snímků podporuje krizové řízení na území EU. Následovalo jednání na Úřadě vlády s ředitelkou Kanceláře pro koordinaci Předsednictví Španělska v EU Aurorou Mejíou Errasquín, kde byl mimo jiné zdůrazněn význam summitu NATO, který se uskuteční 28. – 30. června v Madridu. Pro EU i Španělsko bude summit mezníkem společné obranné politiky, a to jak v evropském, tak transatlantickém kontextu.

Po tomto jednání se delegace přesunula na Ministerstvo zahraničních věcí, EU a spolupráce, kde rozhovorům s generální tajemnicí pro Evropskou unii María D. Lledó, generálním ředitelem pro koordinaci vnitřního trhu a komunitárních politik Alejandrem Abellánem Garcíou a generálním ředitelem GŘ pro integraci a koordinaci obecných záležitostí EU Salvadorem Ruedou Rabanalem dominovala kromě priorit českého předsednictví v EU také tématika španělské a evropské energetické kapacity a zelené tranzice. Byly rovněž zmíněny také geostrategické zájmy v Latinské Americe, kde má Španělsko tradičně a historicky významnou a stále vlivnou pozici.

?  Návštěva parlamentních výborů pro EU ve Španělsku

Závěrečnými body návštěvy bylo setkání v předním španělském think-tanku Real Instituto Elcano, konkrétně s ředitelem Charlesem Powellem a Ignaciem Molinou, hlavním výzkumným pracovníkem pro EU. Česká delegace si vyslechla bližší objasnění španělské zahraniční politiky a predikci výzev španělského předsednictví v roce 2023. Dále se delegaci podařilo navštívit Kombinované operační centrum vzdušných sil NATO v Torrejónu, které pokrývá vzdušný prostor všech evropských států jižně od Alp. Nechybělo ani osobní setkání s generálem Fernandem de la Cruz Caravaca a následná návštěva operační místnosti.

?  Návštěva parlamentních výborů pro EU ve Španělsku

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688