Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  14.06.2022 15:14:15

Dávám vám rok, maximálně dva. IT na zajímavou práci déle nečekají

Rok, maximálně dva, to je doba, po kterou je činorodý IT expert ochoten čekat na zajímavou práci. „Pokud se jí nedočká, hledá jinde,“ říká lovec IT talentů Vladimír Kočí. Až třetina nespokojených ajťáků odchází do jednoho roku, nejčastěji již během zkušební doby, pětina pak po jejím skončení.

Tisíce, možná až desetitisíce IT expertů. Tolik jich aktuálně chybí v České republice. Zatímco Český statistický úřad uvedl loni číslo čtrnáct tisíc, zpravodajský portál Hospodářské komory České republiky uvádí dokonce třicet tisíc. „Poptávka po IT talentech je v České republice dlouhodobě velmi vysoká, což vytváří konkurenční prostředí pro nábor nových talentů. Na základě našich údajů odhadujeme, že zde stále chybí přibližně 30 000 specialistů,“ říká pro zmíněný server Komora šéf firmy Techloop Andrew Elliott. Celosvětově dokonce chybí podle údajů International Data Corporation téměř jeden a půl milionu vývojářů a během tří let by se měl počet ztrojnásobit. V Česku chybějí podle Vladimíra Kočího ze společnosti R4U hlavně vývojáři, analytici, datoví specialisté a datoví analytici, a také embedded vývojáři.

Třetina IT odchází ve zkušební lhůtě. Mohou si to dovolit

Rok, maximálně dva.“ Parafráze legendární filmové hlášky sedí na situaci na pracovním trhu přesně. Ať už se jedná o tzv. mileniály, generaci Y či Z, pro většinu IT expertů platí, že na atraktivní náplň práce obvykle nevydrží čekat příliš dlouho, a pokud nepřichází, může se ajťák rychle rozhodnout změnit zaměstnavatele. „Podle našich zkušeností je asi třicet procent IT lidí, kteří nejsou na nové pozici spokojení, schopno odejít nejdéle jeden rok od nástupu a hledat zajímavější práci. Nejčastěji hned během zkušební doby, kdy jim ještě dobíhají další výběrová řízení, a proto se mohou pohodlně vrátit k nabídkám, které nedávno odmítli,“ říká Kočí. Firma ale nemá vyhráno ani poté, kdy nová posila zkušební lhůtu přečká, mimo jiné proto, že nový člověk je i nadále setrvale bombardován nabídkami práce. „Asi dvacet procent nespokojených IT expertů opouští firmu do jednoho roku přesto, že neodešli ve zkušební lhůtě,“ vysvětluje Kočí. Zaměstnavatel by se přitom neměl spoléhat na atraktivitu výdělku, kterým by si specialistu zavázal – platí totiž, že zaměstnanci přestávají od určité úrovně vnímat svou odměnu jako rozhodující kritérium. U lukrativně honorovaných profesí, jakou většina IT pozic je, to platí dvojnásob. „IT experti často touží být u něčeho nového, zajímavého, nejlépe převratného – u něčeho, co má potenciál být „novým“ Googlem nebo Amazonem, a pokud jen udržují nebo upravují stávající systémy, odcházejí.“



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688