plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  13.06.2022 00:00:00

Plzeň: Historický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálem

Historický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálem

Historický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálem

Foto: M. Svoboda

Pestrý program Historického víkendu, jenž se od pátku do neděle konal na několika místech v centru a Plzeňany přenesl do dob dávno minulých, přilákal tisíce nadšených diváků. Vláda krále Jana Lucemburského nabídla atmosféru z doby zásnub české princezny Markéty Lucemburské s vévodou Jindřichem Dolnobavorským. Vrcholem oslav byla sobota, kdy městem prošel průvod plzeňských strašidel, večer zakončila velkolepá ohňová show a pyromuzikál, tedy ohňostroj s ohnivými prvky za doprovodu hudby.

Historický víkend uspořádala Nadace 700 let města Plzně po šestadvacáté. Slavnostního zahájení se v pátek zúčastnila řada hostů, například radní města Plzně pro oblast prezentace a marketingu Veronika Jilichová Nová, která návštěvníky přivítala a popřála jim, aby si připravený program užili. Symbolický klíč od města předal tajemník magistrátu Václav Váchal.

Historický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálem

Lidé v centru města během tří dnů viděli nespočet udatných soubojů, tanečky sličných dam, hodně se zpívalo, šermovalo a děti pobavil kejklíř Jéňa nebo rýžování zlata. Ve městě vyrostl tábor rytířů a jejich družin, mincovna, dokonce i lazebna. Urození rytíři i dámy předvedli jezdecké dovednosti, k vidění bylo dravé ptactvo nebo psí smečka.

Po dvouleté pauze se v sobotu na náměstí Republiky sešly také stovky strašidel a pohádkových bytostí. Po vyhlášení nejlepších masek budil v centru města pozornost Vejšlap plzeňských strašidel. Tradicí Historického víkendu byla takzvaná Pohádková cesta centrem města čítající osm zastavení s plněním různých úkolů. Tu si za sobotu a neděli prošla více než tisícovka malých návštěvníků.

Historický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálem

„Jsme nadšeni, že po dvouleté odmlce zaplnil Historický víkend celé město radostí a pohodou. Lidé si užili dobovou zábavu. Velké poděkování patří všem, kdo se podíleli jak na přípravě samotného programu, tak na jeho technickém zajištění,“ řekla Alena Kozáková, ředitelka Nadace 700 let města Plzně.

Historický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálem

V jednotlivých programech vystoupily skupiny historického šermu Gotika, Invictum, Lorika, Morgana von Maxberg, Servus Bellum, taneční skupina Gloria, hudební skupiny Dei Gratia, Elthin, Miritis a Strašlivá Podívaná. Dále vystoupil kejklíř Jéňa Truhlář, psář – Canisterapie Bohumil Stránský, sokolník Pavel Řehka, jízda Plzeňského landfrýdu. K vidění byla i řemesla Gabréta, Lazebna u ledové kádě Václava IV., vlajková show Milites nebo ohňová show v podání skupiny Hell Fire.

Historický víkend pořádá Nadace 700 let města Plzně od roku 1995. V minulosti se konal nejen v centru města, ale také u Velkého boleveckého rybníka nebo na louce u sv. Jiří.

Text: Eva Kriegerová

Fotogalerie

Historický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálemHistorický víkend si užily tisíce lidí, vyvrcholil ohňovou show a pyromuzikálem

Zveřejněno: 13. 6. 2022, Eva Kriegerová


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688