army.cz (MO ČR)
Armáda  |  08.06.2022 00:00:00

Adriatic Strike proběhl letos už podesáté, poprvé se zapojili i letadlové lodě

Tradiční mnohonárodní cvičení je primárně zaměřené na výcvik předsunutých leteckých návodčích (JTAC – Joint Terminal Attack Controller) a letových posádek, dále na spolupráci při nácviku procedur a postupů během přímé letecké blízké vzdušné podpory (CAS - Close Air Support) a také na interoperabilitu v mezinárodním prostředí. Do cvičení se kromě České republiky zapojilo 25 aliančních a partnerských zemí a zhruba 650 příslušníků ozbrojených sil.

Piloti trénovali v horách

Pro piloty se jedná o vynikající zkušenost létat v kopcovitém horském terénu. Navíc ve Slovinsku panuje specifické počasí, zejména v tomto období velmi často přicházejí bouřky. Výcvikové vzdušné prostory jsou relativně malé, a to s sebou nese určité nároky na to, aby piloti z prostoru nevylétávali.

Letové zóny určené pro účely cvičení dosahují až do horského terénu (nejvyšší hora Triglav má 2 864 m), což je pro piloty zásadní rozdíl oproti plochému terénu v České republice. „U nás bývají letecké střelnice na kopci a nalétáváme na ně v „rovném“ terénu, ve Slovinsku byla střelnice v údolí a nalétávali jsme proti kopci. S takovým terénem je potřeba počítat, více přizpůsobit let a dbát na bezpečnost,“ vysvětluje podplukovník Pavel Linhart, velitel 212. taktické letky a jeden z pilotů, který výcvik absolvoval.

Návodčí sladili postupy

Cvičení se účastnili dva týmy náměšťských návodčích, které ze vzduchu podporovali piloti ostrou municí, což je nejvyšší stupeň výcviku CAS. Z náměšťské letecké základny tu byl i instruktor JTAC, který se podílel na zajištění výcviku. Všichni si pochvalovali především spolupráci v mezinárodním prostředí a sladění postupů leteckých návodčích.

„V průběhu výcviku jsme se setkali s nejrůznějšími platformami zbraní, například Harrier, PC-9, houfnice M777 a měli jsme možnost vyzkoušet si navádění přímo z paluby letounu PC-6. Největší výzvou pro nás ale bylo zasazení helikoptérou pod vrchol Triglavu v rámci scénáře, který měl za úkol procvičit vedení bojové činnosti v horských podmínkách,“ shrnul jeden z náměšťských návodčích.

Prvně s americkou účastí

Slovinsko do přípravy scénářů cvičení investuje nemalé úsilí. Vůbec poprvé se jim podařilo do cvičení zapojit vojáky z USA. Ve Středozemním moři se pohybovala americká letadlová loď, ze které startovaly letouny F-18. Kromě ní se zapojila také španělská letadlová loď Juan Carlos, z níž startovaly bitevníky AV-8B Harrier II.

Část letecké techniky působila ze slovinských letišť v Cerklje a Brniku, další část byla nasazena ze svých domácích základen, např. letouny Eurofighter Typhoon z Německa, Tornáda a americké F-16 z Itálie. Piloti čáslavské 212. taktické letky tradičně létaly z místní základny v Cerklje a nalétali cca 35 hodin včetně přeletu do a ze Slovinska.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688