mpsv.cz (MPSV)
Dotace  |  08.06.2022 15:00:00

Čerpání evropských dotací startuje, Evropská komise schválila Operační program Zaměstnanost plus

 

První výzvy v rámci Operačního programu Zaměstnanost plus (OPZ+) pro období  2021–2027 mohou být spuštěny. MPSV, jež je řídicím orgánem tohoto programu, je  může vypisovat až do celkové výše 46 miliard korun. Posledním krokem, který  spuštění výzev umožnil, bylo dnešní ustavující zasedání monitorovacího výboru,  přičemž samotný program schválila Evropská komise v pátek 3. června. 

„Nový program, který je zaměřený na pomoc a podporu ohrožených lidí, bude přínosný  zejména v dnešní nelehké době. Díky dobré přípravě byl OPZ+ schválen mezi prvními  programy v EU,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).  

„Téměř 23 miliard korun půjde na podporu zaměstnanosti a na nové výzvy na trhu práceSociálnímu začleňování připadne zhruba 18 miliard korun a necelá miliarda korun bude  věnována sociálním inovacím. Na potravinovou a materiální pomoc nejchudším osobám  jsou určeny 2 miliardy korun,“ popsala rozdělení finančních prostředků náměstkyně pro  řízení sekce evropských fondů a mezinárodní spolupráce Martina Štěpánková. Zbývající  prostředky budou využity na technickou pomoc, tedy na řízení celého programu včetně  podpory žadatelů a příjemců. 

OPZ+ navazuje na končící Operační program Zaměstnanost. Oproti minulému období je  sice rozpočet programu zhruba o 28 miliard nižší, příjemci se však v novém období mohou  těšit na jednodušší a flexibilnější pravidla. Ta zahrnují např. širší využití zjednodušených  metod vykazování, jako jsou nepřímé náklady, paušální sazby nebo jednotky.  

Schválení programu předcházela náročná příprava se zapojením zástupců jednotlivých  resortů, regionů, měst a obcí, nestátních neziskových organizací, sociálních a dalších  partnerů. V říjnu 2021 program schválila vláda ČR a v lednu 2022 byl předložen Evropské  komisi. Následovalo vyjednávání o jeho konečné podobě a nakonec byl 3. 6. 2022  program oficiálně schválen také ze strany Bruselu.  

V návaznosti na schválení programu dnes zasedal Monitorovací výbor OPZ+ dohlížející  na realizaci programu, který na svém ustavujícím zasedání projednal přípravu zahájení  implementace a zejména schválil kritéria pro výběr projektů. Díky tomu je nyní možné  spustit proces vyhlašování výzev pro předkládání projektů. První výzvy budou postupně  vyhlašovány od příštího týdne. 

Aktuální informace o výzvách budou dostupné na webových stránkách www.esfcr.cz spolu se všemi nezbytnými dokumenty pro žadatele a příjemce OPZ+.

 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688