plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  01.06.2022 00:00:00

Plzeň je Městem pro byznys

Podnikatelské prostředí je v rámci Plzeňského kraje nejvýhodnější přímo v krajské metropoli. Vyplývá to ze srovnávacích výzkumu s názvem Město pro byznys, který z hlediska dat připravuje analytická agentura Datank. Cenu pro vítěze krajského kola Města pro byznys převzali odpoledne v úterý 31. května primátor města Plzně Pavel Šindelář a radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

Fotografie: H. Josefová

Fotografie: H. Josefová

Plzeň láká skvělými podmínkami pro podnikání. Je v ní velmi vysoký počet ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele, počet právnických osob je zde dokonce čtvrtý nejvyšší v celé České republice. V rámci kraje je v Plzni nejvyšší počet dokončených bytů v přepočtu na tisíc obyvatel. Město podnikatelsky čerpá z výborné dopravní dostupnosti. Rozvíjí se elektromobilita, pokud jde o počet dobíjecích stanic pro elektromobily, je Plzeň v TOP 10 celorepublikově. Z přístupu veřejné správy lze vyzdvihnout v kraji vůbec nejvyšší počet úředních hodin, během nichž si podnikatelé, ale nejen oni, mohou vyřídit vše potřebné a také kvalitní webové stránky z pohledu podnikatelů, kteří na nich v přehledné formě naleznou vše podstatné, co potřebují pro komunikaci s veřejnou správou. Radnice vynakládá dostatečné finanční prostředky do kultury a veřejné dopravy,“ uvedl v Plzni při předání ocenění David Pavlát, projektový ředitel srovnávacího výzkumu Město pro byznys.

Primátor Pavel Šindelář připomněl, že Plzeň je průmyslové město, které má velkou tradici a historii ve strojírenském průmyslu: „To samozřejmě klade velké cíle, ale i požadavky. Jsem rád, že se město dlouhodobě rozvíjí zejména ve vztahu k bytové výstavbě, protože město tvoří lidé a bez lidí není ani byznys, to znamená podnikatelské prostředí. My se snažíme vytvářet co nejlepší podmínky pro podnikatele, ale zároveň se jim co nejméně plést do cesty, aby mohli naplňovat své podnikatelské cíle a nebyli zavaleni byrokracií. Tato kombinace přináší úspěchy a jsem moc rád, že Plzeň za to byla oceněna.“

Fotografie: H. Josefová

Radní Vlastimil Gola podotkl, že Plzeň si svých podnikatelů váží, věnuje se jim a snaží se jim podnikatelské prostředí zpříjemnit: „Například podnikatelskými vouchery, kdy každý rok rozdělujeme dva miliony korun mezi plzeňské firmy, které je mohou využít na své inovační procesy. Pořádáme také soutěž NEJ Inovátor, jejímž prostřednictvím se snažíme najít a vyzdvihnout inovátorské firmy. Máme také inkubační program pro začínající podnikatele. Snažíme se tedy nejen udržovat tradici průmyslového města, ale dívat se i dopředu. To je základ. Hodně důležitá je pro tento pohled dopředu spolupráce se Západočeskou univerzitou v Plzni, která vychovává technicky vzdělané odborníky – jsme Plzeň a Plzeň potřebuje inženýry.“

V Plzeňském kraji jsou dále podnikatelsky příznivými městy Rokycany, které se umístily v krajském kole na druhém místě, a Nýřany, jež získaly bronz.

Srovnávací výzkum Město pro byznys již patnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskusi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina EUROVIA CS a Svaz měst a obcí ČR.

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 1. 6. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688