Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  31.05.2022 09:30:59

Chemické a IT obory na kralupské SOŠ a SOU zůstanou o rok déle

Původní časový harmonogram slučování SOŠ a SOU Neratovice se SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou doznal změn. Z důvodu nutného vypořádání požadavků stavebního úřadu, hygienické stanice a hasičů pro vybudování odborných učeben v Neratovicích byl termín opuštění areálu v Kralupech odložen o jeden školní rok. Žákům oborů chemik-operátor, analýza potravin a IT tak budou zachovány optimální podmínky pro studium.

Podle původního plánu měla výuka od školního roku 2022/23 probíhat už jen v neratovické škole. „Hlavním důvodem pro odložení stěhování jsou potíže, které postupně vyvstaly v souvislosti s vybudováním odborných učeben v Neratovicích. Je potřeba vypořádat požadavky stavebního úřadu a hasičů, je problém se zajištěním stavební firmy. Harmonogram počítal se standardní nabídkou na trhu stavebních firem, se kterým v současné době nelze vůbec počítat. Opakovaně se stává, že do výběrového řízení nepodá cenovou nabídku ani jedna firma,“ vysvětluje důvody pro odložení stěhování krajský radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (STAN).

Ke sloučení obou škol formálně dojde v původně stanoveném termínu od 01.09.2022. SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou se stane odloučeným pracovištěm SOŠ a SOU Neratovice. Na odloučeném pracovišti v Kralupech zůstane vedoucí učitelka, sekretářka, uklízečky, údržbář a učitelé podle úvazků. Stravování bude zajištěno na základní škole. Obory vzdělání ze SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou přejdou všechny k 1. 9. 2022 na nástupnickou školu SOŠ a SOU Neratovice. Pod SOŠ a SOU Neratovice zůstanou chemické obory (chemik-operátor a analýza potravin) a obor informační technologie. Technické obory se přesouvají do ISŠT Mělník podle původního plánu, tedy od září 2022.

„V souvislosti s odložením stěhování se školy musely vyrovnat i s řešením personálních otázek, protože někteří učitelé, kteří nechtěli dojíždět z Kralup do Neratovic, už si našli nové pracovní místo. V současné době probíhají ještě jednání, ale podle posledních informací bude v případě potřeby výuka v Kralupech zajištěna ze zdrojů neratovické školy. Rád bych rodiče i žáky ujistil, že se nemusejí obávat ohrožení průběhu školního roku z důvodu nedostatku učitelů,“ doplnil radní Vácha s tím, že rodiče byli o novém harmonogramu informováni na společné on-line schůzce.

Přípravy na vybudování nových učeben v nástupnické škole v Kralupech i nadále pokračují. V současné době probíhá kontrola projektové dokumentace. „Dobře víme, že pro žáky a rodiče, stejně jako pro pracovníky škol, jde o nepříjemnou situaci. Bohužel se sešly okolnosti, které jsme nemohli ovlivnit. Stále platí, že rozhodnutí o optimalizaci bylo správné. I když jeden rok navíc v kralupské škole bude mít dopad do rozpočtu, z dlouhodobého hlediska jde o nutné rozhodnutí. V areálu pro stovky žáků se jich nyní učí desítky. Nemůžeme investovat do rekonstrukce objektů, platit náklady na provoz, vytápění a podobně. Věřím, že díky celému roku navíc se celý proces podaří zrealizovat bez dalších problémů a děkuji veřejnosti za pochopení,“ uzavřel Milan Vácha.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688