plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  27.05.2022 00:00:00

Výsledky diskuze o cyklodopravě v Plzni využijí zpracovatelé nového cyklogenerelu

Výsledky diskuze o cyklodopravě v Plzni využijí zpracovatelé nového cyklogenerelu

Veřejná diskuze (zdroj foto: Centrum pro komunitní práci západní Čechy)

Veřejná diskuze (zdroj fotografií: Centrum pro komunitní práci západní Čechy)

Město Plzeň připravuje plán rozvoje místní cyklodopravy, tzv. nový cyklogenerel. Příspěvková organizace Správa veřejného statku města Plzně, která je jeho zpracovatelem, do přípravy zapojuje také veřejnost a sbírá zkušenosti obyvatel města. Otevřená diskuze, kterou pro tuto příležitost připravilo Centrum pro komunitní práci západní Čechy, se uskutečnila v úterý 24. května 2022kulturním prostoru Moving Station a zúčastnilo se jí na 60 diskutujících.

„Naším cílem je identifikovat a pojmenovat principy budování dopravní infrastruktury, včetně té cyklo a pěší, tak, abychom se o ně mohli opřít při jakékoliv diskuzi a zadávání podnětů pro stavbu nových komunikací či úpravu komunikací stávajících. Vytvořit zásady do jisté míry nezávislé na aktuální situaci silniční sítě, zásady, o které se může opřít současná i budoucí politická reprezentace při snaze vést město směrem k posílení cyklodopravy,“ uvedl náměstek primátora pro dopravuživotní prostředí Michal Vozobule.

Veřejná diskuze (zdroj foto: Centrum pro komunitní práci západní Čechy)

Jan Hakl, vedoucí Úseku dopravy a cyklodopravy Správy veřejného statku města Plzně, na úvod představil strukturu chystaného dokumentu a co vše jeho příprava obnáší: „Probíhá velký upgrade cyklogenerelu, který bude rozšířen o kapitoly věnované parkování kol či řešení objížděk, ale především zahrne i kategorizaci tras tak, aby mohly vzniknout hlavní trasy pro denní cestování po Plzni, které budou především rychlé a také co nejvíce oddělené od aut i chodců. Spolupráce s veřejností je pro nás velmi přínosnou zpětnou vazbou naší práce a považujeme ji za standardní součást prací na koncepčních dokumentech či u velkých projektů.“

Cílem diskuze bylo pojmenování překážek, které brání občanům využívat cyklodopravu v každodenním životě ve městě. Zároveň měla najít opatření, která zvýší motivaci obyvatel dopravovat se po městě na kole.

Příchozí diskutovali ve čtyřech pracovních skupinách a většina se shodla na následujícím:

Jako největší překážky vidí: stezky, kde se spolu pohybují pěší a cyklisté, křížení cyklostezek a chodníků, dále pak vzájemnou netoleranci cyklistů a řidičů, neopatrnost chodců na smíšených stezkách, nespojitost a terénní nerovnosti cyklostezek, nedostatek přímých tras v centru města, nedostatek cyklostojanů, obavy o bezpečnost během jízdy a obavy z krádeže kola.

Naopak vidí možné zdroje rozvoje místní cyklodopravy ve vybudování odpovídající infrastruktury, která zajistí především bezpečnost, a přitom zároveň zkrátí čas pro přesun z místa A do místa B. Jako motivující shledala příchozí veřejnost osvětovou kampaň, která by vzdělávala jednotlivé účastníky dopravy – pěší, cyklisty, řidiče k vzájemné toleranci a bezpečnému užívání dopravních koridorů. V ideálním případě úplné oddělení cest pro pěší, pro mikromobilitu – tj. kola, koloběžky, brusle, skateboardy – a automobilového provozu. Dalším motivačním prvkem by mohlo být budování zázemí pro uložení kol zaměstnavateli a u škol, lepší provázanost cyklodopravy s městskou hromadnou dopravou a v neposlední řadě více sdílených kol, zlepšení systému jejich výpůjček a s tím související zvýšení jejich dostupnosti. Účastníci diskuze také zakreslili do map, kde jim v Plzni chybí cyklistické komunikace.

Tisková konference (foto: M. Pecuch)

Tisková konference (fotografie: M. Pecuch)

Zpracovatelé nového cyklogenerelu nyní dokončují jednotlivé segmenty analytické části a v druhé polovině roku budou následovat práce na návrhové části dokumentu. Po jejím dokončení bude nový cyklogenerel představen veřejnosti a jeho finální verze bude předložena ke schválení Zastupitelstvu města Plzně. Na rozdíl od dosud platného cyklogenerelu, který představuje pouze návrh sítě cyklistických komunikací v mapě, bude ten nový obsahovat návrh vybudování konkrétní sítě cyklostezek včetně jejich kategorií a také další opatření pro podporu rozvoje cyklistiky v Plzni s výhledem na další dvě dekády.

Tisková konference (foto: M. Pecuch)

„Jsem ráda, že město přijalo naši nabídku ke spolupráci při projednávání tak důležitých strategických dokumentů, jako je veřejná doprava a cyklodoprava v Plzni. Vnímám to jako zásadní proces pro budování vzájemné důvěry občanů a politicko-úřednického aparátu a zdravého rozvoje města,“ uvedla Tereza Pelclová z Centra pro komunitní práci západní Čechy a dodala: „Na přelomu roku chystáme společně se zpracovateli další setkání, které se bude věnovat představení již zpracovaných generelů.“

Tisková konference (foto: M. Pecuch)

Setkání uspořádalo Centrum pro komunitní práci západní Čechy společně s městem Plzní a neziskovou organizací Johan v rámci projektu Podpora participace v Plzni, který podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund. Jeho cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

Editace textu: Eva Kriegerová

Fotogalerie

Veřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze a tisková konference k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze a tisková konference k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze a tisková konference k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze a tisková konference k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze a tisková konference k novému Cyklogenerelu v PlzniVeřejná diskuze a tisková konference k novému Cyklogenerelu v Plzni

Zveřejněno: 27. 5. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688