Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  24.05.2022 16:20:54

Stratégové očekávají více ztrát na akciích, než Fed přestane utahovat

Podle stratégů Goldman Sachs a Bank of America mohou americké akcie zaznamenat další ztráty, než Fed skončí s utahováním měnové politiky.

"Fed nenabídl rizikovým aktivům žádnou pomoc a zdá se, že jen tak nezasáhne," uvedli v dnešním komentáři stratégové BofA, včetně Benjamina Bowlera, a dodali, že indikátory stresu na trhu, jakými jsou kreditní spready a likvidita na futures S&P 500, jsou nyní na úrovni zaznamenané během předchozích intervencí Fedu. "Věříme, že trhy budou nadále testovat, zda Fed zasáhne, ale aby Fed začal panikařit, bude potřeba větší paniky na trhu."

Stratéžka Vickie Chang z Goldman Sachs uvedla, že výprodej akcií dosáhne dna, jakmile Fed zasignalizuje konec utahování. A to nemusí nastat, dokud nebude recese hmatatelná. "Může být nutné, aby byl trh více přesvědčený, že zpřísnění finančních podmínek už bylo dostatečné, a že Fed provedl a naznačil dostatečné utažení," komentovala Chang. "Historicky se měnová politika přestala utahovat asi tři měsíce před minimem na akciích a začala se uvolňovat asi dva měsíce poté."

09

Americké akcie letos klesly kvůli obavám investorů, že Fed uvrhne ekonomiku do recese svým aktivním monetárním utahováním při prudce rostoucí inflaci. Index S&P 500 v pátek flirtoval s medvědím trhem, zatímco Nasdaq 100 letos klesl o více než 25 %, když se napěněné technologické akcie začaly prodávat kvůli obavám z vyšších sazeb, které snižují budoucí růst zisků. „Posun k uvolňování Fedu je nepravděpodobný bez zřejmého posunu do recese, ale – stejně jako na konci roku 2018 – může stačit jasný signál, že rizika pro utahování ustupují,“ dodala Chang.

Fed začátkem tohoto měsíce zvýšil úrokové sazby o 50 bazických bodů na cílové rozpětí 0,75 % až 1 % a jeho předseda Jerome Powell naznačil podobný pohyb na zasedáních v červnu a červenci. Tento týden čekají investoři na zápis z posledního zasedání Fedu, aby si udělali obrázek o cestě utahování americké centrální banky. Prezidentka kansaského Fedu Esther George očekává, že centrální banka zvýší do srpna úrokové sazby na 2 %, přičemž další postup utahování se bude řídit tím, nakolik se prudce rostoucí inflace ochladí.

10

V minulosti měly tyto akciové korekce vyvolané utažením měnové politiky tendenci klesnout ke dnu, když Fed otočil směrem k uvolňování, bez ohledu na pokles ekonomické aktivity. Investoři totiž sázejí na to, že aktivita stejně díky snížení sazeb vzroste, tvrdí Goldman Sachs. Chang řekla, že tentokrát je ale nepravděpodobné, že by akcioví investoři dostali od Fedu jasný signál o změně politiky, dokud tu nebudou existovat solidní důkazy o zmírnění růstu a ochlazení cen.

"Použijeme-li historii jako vodítko, abychom odhadli, kdy se akcie dostanou ze svých minim (a přestanou klesat), tak tento druh kontrakce vyvolaný utahováním měn s největší pravděpodobností skončí, až se otočí samotný Fed," řekla Chang. „Může se stát, že trh potřebuje vidět známky zpomalení inflace, které naši američtí ekonomové očekávají ve druhé polovině roku, kdy má dojít k udržitelné úlevě.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688