ec.europa.eu (Evropská komise)
Dotace  |  17.05.2022 12:00:00

První členské státy přislíbily přibližně 270 milionů eur na provádění iniciativy ALMA

První členské státy vyjádřily svůj závazek provádět novou iniciativu Komise ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve – stanovit si cíl, učit se, osvojit si dovednost, dosáhnout cíle) na podporu znevýhodněných mladých lidí při vstupu na trh práce nebo dalším vzdělávání.

Na akci věnované zaměstnanosti mladých lidí, kterou Komise uspořádala minulý týden, bylo oznámeno, že dosud se k vnitrostátnímu zavedení iniciativy ALMA zavázala více než polovina členských států. Kromě toho již osm členských států přislíbilo vyčlenit na tuto iniciativu podle současných odhadů přibližně 270 milionů eur v rámci svých programů Evropského sociálního fondu (ESF+). Očekává se, že budou následovat další závazky, které mladým lidem z celé Evropy umožní využívat výhod této nové iniciativy.

Místopředseda pro podporu evropského způsobu života Margaritis Schinas prohlásil: „Prostřednictvím iniciativy ALMA chceme mladým lidem pomoci najít si cestu v životě a uspět tam, kde systém dosud selhával. Jde o to, aby se Evropa přiblížila společnosti, nabízela pracovní zkušenosti, přispívala k zaměstnanosti mladých lidí a zlepšovala životní vyhlídky mladých Evropanů, kteří jsou naší nadějí do budoucna.“

Komisař pro pracovní místa a sociální práva Nicolas Schmit doplnil: EU nabízí podporu všem mladým lidem, a zejména těm, kteří to mají těžké. Účastí na iniciativě ALMA získají znevýhodnění mladí lidé sebevědomí, důvěru a přesvědčení, že mohou v životě uspět. Komise učiní maximum pro to, aby byla ALMA úspěšná.“

Na akci konané 12. května jednali zástupci vlád, Mezinárodní organizace práce, sociálních partnerů, podniků a veřejných služeb zaměstnanosti o výzvách a příležitostech souvisejících se zaměstnaností mladých lidí. Vyměnili si rovněž své názory na to, jak přispět k úspěchu nového programu mobility v oblasti sociálního začleňování ALMA. Mladí lidé z Belgie, Česka, Irska, Itálie, Německa, Polska, Španělska a Švédska se v Bruselu podělili o své pozitivní zkušenosti z programů podobných ALMA, jež měly na jejich život formující vliv.

Souvislosti

Novou iniciativu ALMA, která měla být zahájena během Evropského roku mládeže 2022, oznámila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie. Uvedla: Evropa potřebuje všechny své mladé lidi. Musíme podporovat ty, kteří propadnou sítem systému. Ty, kteří nemají zaměstnání. Ty, kteří se neúčastní vzdělávání nebo odborné přípravy. Těmto mladým lidem nabídneme nový program – ALMA.“

ALMA je iniciativa aktivního začleňování znevýhodněných mladých lidí (ve věku 18–30 let), kteří nejsou zaměstnaní ani se neúčastní vzdělávání nebo odborné přípravy. Nabídne účastníkům studijně-pracovní zkušenost pod odborným dohledem po dobu 2 až 6 měsíců v jiném členském státě EU, kterou bude doplňovat intenzivní odborná příprava před pobytem v zahraničí i po něm.

Cílem iniciativy je zlepšit dovednosti, znalosti a zkušenosti účastníků tak, aby po návratu do domovské země mohli najít své místo na trhu práce nebo v rámci vzdělávání, a poskytnout jim příležitost vytvořit si nové vazby v celé Evropě.

Členské státy se vybízejí, aby na provádění iniciativy ALMA vyčlenily zdroje ze svých příslušných programů Evropského sociálního fondu plus (ESF+) na období 2021–2027. Kromě toho Komise poskytuje správní pomoc na podporu členských států při zavádění a provádění této iniciativy.

Touto novou iniciativou Komise znovu potvrzuje svůj závazek v rámci evropského pilíře sociálních práv, tj. řešit nerovnosti a nabízet aktivní podporu zaměstnanosti a získávání dovedností zejména znevýhodněným mladým lidem. Iniciativa ALMA rovněž přispěje k provádění záruk pro mladé lidi, které byly posíleny v roce 2020. ALMA tak doplní stávající programy na podporu mobility mladých lidí, jako je Erasmus Plus nebo Evropský sbor solidarity.

Další informace

Internetové stránky ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve)

Zpráva: „Země EU se zavazují k realizaci iniciativy ALMA“

Internetové stránky Evropského sociálního fondu plus (ESF+)

Internetové stránky Evropského roku mládeže

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688