mpsv.cz (MPSV)
Z domova  |  13.05.2022 16:10:00

Spolupráce MPSV s neziskovým sektorem v rámci řešení rozsáhlé agendy otevřené dialogu s externími subjekty, jednotlivci i organizacemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí je v rámci řešení své rozsáhlé agendy otevřené  dialogu s externími subjekty, jednotlivci i organizacemi. Názor odborné veřejnosti  je v rámci přípravy legislativy a strategií důležitý. Resort proto nějakou formou,  která ale nemusí znamenat například přímý podíl na tvorbě legislativy, spolupracuje  s desítkami různých organizací. Mezi takovými subjekty ale není Hnutí pro život.  Výroky představitelů této organizace směrem ke zneužitým ženám na Ukrajině opakovaně MPSV jasně odsoudilo. 

Hnutí pro život není a nebylo připomínkovým místem MPSV. To například znamená, že s ním nebyly konzultovány legislativní předlohy. „Pokud jde o nedávné výroky představitelů hnutí směrem ke zneužitým ženám na Ukrajině, důrazně jsme je odsoudili a považujeme je za velmi nevhodné. Jako resort práce a sociálních věcí, i já jako ministr, jsme tady ale od toho, abychom pracovali pro všechny české občany. Nasloucháme proto  názorům každého, kdo nám chce něco sdělit. Naopak jsme rádi za relevantní připomínky a zpětnou vazbu. To však určitě neznamená, že automaticky přebíráme něčí názory,“  uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

MPSV usiluje o to, aby se předcházelo jakémukoliv násilí na ženách, a proto mimo jiné jednoznačně podporujeme legislativní záměr, který zpřísňuje definici trestného činu  znásilnění. V oblasti rodinné politiky spolupracujeme s celou řadou organizací,  které reprezentují široké spektrum názorů. Mezi připomínkovými místy je například Síť pro  rodinu, Národní centrum pro rodinu, SOS vesničky, Česká společnost pro inkluzivní  vzdělávání, Nadace Sirius, Unie center pro rodinu a komunitu, Dobrá rodina či Rada  seniorů. 

O možnost přidat se k diskusi o rodinné politice požádala i Aliance pro rodinu, která bude  mít možnost dílčích konzultací. Neznamená to, že by měla tato organizace automaticky  dostávat všechny legislativní úpravy, které resort chystá. Ani Aliance pro rodinu není  připomínkovým místem, může se ale zapojit do diskuse ke konkrétním tématům.  „Ministerstvo chce být otevřeno široké debatě. Vnímáme samozřejmě citlivost  problematiky rodinné politiky, které se ale bohužel v poslední době nevěnovala zásadní  pozornost. To chceme napravit. Platí, že naše návrhy konzultujeme s více organizacemi  a odborníky, a to vždy podle konkrétních témat,“ připomněl ministr Jurečka. 

Rodinná politika je průřezovým tématem, určeným pro různé typy rodin, a proto je nutné  spolupracovat i s externími organizacemi v širokém spektru poskytovaných služeb. „Činnost řady neziskových organizací vnímám velmi pozitivně, dříve i v případě Hnutí pro život. V rámci podpory matek, které se ocitly ve svízelné situaci, nabízí pomoc místo  stigmatizace, apelují na větší zodpovědnost mužů v oblasti rodičovství. To je velmi  důležité téma, byť se všemi názory hnutí se neztotožňuji,“ dodal ministr.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688