Research (Conseq)
Akcie ve světě  |  02.05.2022 15:09:12

Shrnutí dění na trzích v uplynulém týdnu - zklamání z US HDP, pokračování posilování dolaru


Ve čtvrtek velice silně zklamala data o americkém HDP za první čtvrtletí. Zatímco konsenzuální odhad ekonomů počítal s růstem o 1,0 % (mezikvartálně a anualizovaně), zveřejněný pokles o 1,4 % pro investory představoval studenou sprchu. Jedná se o první pokles americké ekonomiky od prvního pandemického roku 2020. Přitom důvodem poklesu byl výrazně vyšší než očekávaný deficit obchodní bilance kvůli nárůstu importů a zpomalení akumulace zásob. Můj základní globální makroekonomický scénář stagflace se tak již v tuto chvíli začíná naplno realizovat. Na druhou stranu nás v pátek potěšila data o českém HDP za první čtvrtletí. Česká ekonomika totiž vzrostla o 0,7 % mezikvartálně, přičemž konsenzuální odhad ekonomů počítal s růstem o 0,4 %. Nicméně strukturu růstu českého HDP zveřejní Český statistický úřad až za měsíc.

Při negativním sentimentu na globálních finančních trzích pokračoval dolar ve výrazném posilování. Dolarový index DXY, který měří výkonnost dolaru vůči koši dalších hlavních světových měn, především euru a jenu, posílil o 1,7 %. Vůči euru dolar posílil o 2,3 % na 1,055 USD/EUR. Koruna oslabovala. Vůči dolaru koruna oslabila 3,8 % na 23,34 CZK/USD a vůči euru o 1,2 % na 24,61 CZK/EUR. Ukazuje se tak, že velcí mezinárodní investoři korunu a korunová aktiva stále považují za rizikovější aktiva.

Globální akciové trhy pokračovaly v poklesu, když nejširší globální akciový index MSCI All Country World odepsal dalších 2,7 %.

·         Nám dělalo radost, že se podstatně více dařilo rozvíjejícím se akciovým trhům (MSCI Emerging Markets +0,1 %) než rozvinutým akciovým trhům (MSCI World -3,0 %).

·         Dále nám dělalo „radost“, že nadprůměrně klesaly americké akcie (S&P 500 -3,3 % a NASDAQ -3,9 %).

·         Také nám dělalo radost, že pouze mírně poklesly japonské akcie (Nikkei -0,9 %) a že dokonce mírně posílily akcie v rozvíjející se Asii v čele s Čínou (MSCI Asia ex-Japan +0,6 %).

·      Na druhou stranu nám radost nedělalo, že nadprůměrně poklesly akcie ve střední Evropě (CECEEUR -5,1 %).

Také globální dluhopisové trhy pokračovaly v poklesu, když nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond odepsal další 1,0 %. Pokles jde nicméně především na vrub výraznému posílení dolaru, neboť průměrný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti vzrostl pouze o 2 bazické body na 2,57 %.

·         Indexy korporátních dluhopisů investičního i neinvestičního spekulativního stupně (higj-yield) poklesly přibližně o 1 %.

·         Výnos do doby splatnosti nejdůležitějšího globálního dluhopisového instrumentu, amerického vládního dluhopisu s 10letou splatností (10-year US Treasury Bond), vzrostl o 3 bazické body na 2,93 %.

·         Výnos do doby splatnosti německého vládního dluhopisu s 10letou splatností poklesl o 3 bazické body na 0,94 %.

·         Index českých vládních dluhopisů mírně posílil o 0,4 %. Výnosová křivka českých vládních dluhopisů je i nadále silně invertovaná, neboť výnosy do doby splatnosti na krátkém konci výnosové křivky jsou vyšším než na jejím dlouhém konci. Dvouletý výnos na konci minulého týdne činil 5,34 % a desetiletý výnos činil 4,30 %.

Globální komoditní index S&P GSCI posílil o 1,6 % a cena severomořské ropy Brent vzrostla o 2,5 % na 109 dolarů za barel.

Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a. s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688