Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  30.04.2022 16:05:27

Příští týden na domácím parketu představí svá čísla za 1Q22 Komerční banka a zasedat bude ČNB

Poslední dubnový týden se nesl ve znamení výsledkové sezóny za 1Q22, dalšího růstu výnosů, posilování amerického dolaru a dění kolem ukrajinské invaze.

V průběhu týdne reportovaly mimo jiné své výsledky velké technologické společnosti jako Apple, Amazon, Alphabet, Meta Platforms či Intel. Prozatím je výsledková sezóna vnímána poměrně obezřetně a nadále platí, že zaváhání ve výsledcích či výhledu je trhem ohodnoceno výrazně negativně.

Pokračující růst výnosů státních dluhopisů reflektuje ekonomické prostředí, resp. zvýšenou inflaci a očekávané reakce centrálních bank. Současně zmíněný růst výnosů působí negativně na hodnotu rizikových aktiv.

Investoři rovněž sledovali pokračování ruské invaze na Ukrajinu, resp. úvahy o dalších sankcích vůči Rusku a dění kolem dodávek plynu pro některé evropské státy.

Obezřetná výsledková sezóna, růst výnosů a situace kolem Ukrajiny nadále nepříznivě doléhaly na akciové trhy. Konkrétní dopad v USA pak byl prostřednictvím indexu S&P 500 -1,1 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila týden slabší o 0,7 %.

Domácí index PX především kvůli pátečním výprodejům a kvůli obchodování bez nároku na dividendy u vybraných titulů za týden ustoupil o 3,3 % t/t na 1333,6 bodu.

Společnosti na BCPP

Moneta zveřejnila čistý zisk ve výši 1,29 (+116 % r/r) vs. oček. 1,23 mld. . Za výrazným meziročním růstem je rozpouštění opravných položek a růst úrokových výnosů. Management potvrdil výhled hospodaření pro roky 20222025 (bez akvizice Air Bank), kde očekává čistý zisk minimálně 4,4 mld. v tomto roce a postupný růst na minimálně 4,9 mld. v roce 2025. Valná hromada schválila dividendu 7 na akcii (7,4% hrubý div. výnos) a titul se od pátku (29. 4.) obchoduje bez nároku na tuto dividendu. Akcie zakončila týden na 87,5 (-5,4 % t/t).

Erste Group oznámila za 1Q22 meziroční nárůst čistého zisku o 26 % na 449 mil. EUR a překonala tak očekávání trhu 406 mil. EUR. Za solidním meziročním vývojem stál 19% růst úrokových výnosů zásluhou zvyšování sazeb v ČR, Maďarsku a Rumunsku a 10% růstem úvěrového portfolia. Management potvrdil předchozí výhled na růst úvěrového portfolia okolo 5 % r/r a zvýšil očekávaný růst úrokových výnosů. Titul zakončil týden na 744,6 (-4,5 % t/t).

Společnost Rohlik Group vykázala za období od května 2021 do dubna 2022 tržby ve výši 490 mil. EUR (cca 12 mld. ), což znamená meziroční nárůst o 53 %. K růstu přispělo otevření nových trhů, především Mnichova a Frankfurtu loni, a podle šéfa společnosti Tomáše Čupra zároveň není vidět zpomalování růstu po odeznění pandemie Covid-19. Letos se německá část společnosti pod značkou Knuspr.de rozšíří do Hamburku a zároveň se služba brzy spustí v italském Milánu a rumunské Bukurešti pod názvem Sezamo. Itálie by měla být po Německu druhým největším trhem firmy. Rohlik Group plánuje významnou investici ve výši 45 mil. EUR do automatizace skladů v Praze, Mnichově a Hamburku v letošním roce. Společnost Rohlik.cz Finance má emitované dluhopisy Rohlik Fin. 5,5/2026, které se obchodují na pražské burze.

Společnost Pilulka Lékárny v publikované prezentaci pro nadcházející Start Day pražské burzy (3. 5.) uvedla, že po loňských tržbách 2,41 mld. v letošním roce očekává tržby 2,8 mld. To je znatelně níže než loňský odhad letošních tržeb, který činil 3,125 mld. . Z pohledu růstu to znamená, že Pilulka nyní očekává letošní růst tržeb pouze o 16 % namísto 30 %, které čekala dříve. Jde také o výrazné zpomalení z loňského tempa růstu 34 %. Revize výhledu naznačuje, že normalizace prodejů léků přes internet po odeznění Covid-19 je zřejmě hlubší, než management očekával. Je rovněž možné, že do útrat zákazníků se nyní promítá vysoká inflace, která omezuje prostředky na nákupy zbytných doplňkových léků.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byl ČEZ (1001 , +1,6 % t/t). Titul se obešel bez výraznějších kurzotvorných zpráv. Investoři již mohou zaujímat pozice před nadcházejícími (10. 5.) výsledky za 1Q, které by měly vykázat solidní výkonnost a vyšší ceny předprodané produkce. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie Komerční banky (-9,8 % t/t na 774 ). Titul se od čtvrtka (28. 4.) obchodoval bez nároku na hrubou dividendu 43,8 (5,1% hrubý div. výnos). Avšak prodejní tlak pokračoval i ve zbytku týdne, kde byl především v pátek, tedy na konci měsíce, znát silnější prodejce.

Výhled na příští týden

Na začátku května se investoři budou zajímat o středeční zasedání FOMC, kde by se měly zvednout sazby o 50 b.b. a celkově by mělo zasedání vyznít jestřábím tónem především s ohledem na plán snižování bilance Fedu. Růst základních úrokových sazeb bude dále tlačit na zvyšování výnosů, což má negativní efekt na hodnotu například rizikových aktiv. Sledovat se bude rovněž výsledková sezóna za 1Q22, která bude jedním z hlavních faktorů vývoje dotčených společností. Opomenout nelze ani další vývoj konfliktu na Ukrajině, který je vnímán jako jeden z hlavních rizikových faktorů pro ekonomický vývoj již nejen Evropy. Celkově jsme vůči akciím nadále obezřetní a očekáváme další prodejní tlak plynoucí z výše zmíněných rizikových faktorů.

Příští týden na domácím parketu představí svá čísla za 1Q22 Komerční banka. Očekáváme čistý zisk 3,4 mld. či +70 % r/r. Meziroční výkon je determinovaný především růstem úrokových výnosů z důvodu růstu úrokových sazeb a úvěrového portfolia. Investoři se vedle samotných čísel zaměří především na případné změny ve výhledu.

Ve čtvrtek bude zasedat domácí ČNB. Očekáváme zvýšení o 50 b.b. na 5,5 %. Trh bude sledovat, zda se ČNB nějak vyjádří k měnovému kurzu, resp. k potenciálu využití devizových rezerv.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní ISM průmyslu za duben (oček. 57,8 po 57,1 bodu m/m), podnikové objednávky za březen (oček. +1,1 po -0,5 % m/m), středeční zasedání FOMC (oček. +50 b.b.) a páteční měsíční data z trhu práce za duben (oček. 395 po 431 tis. nových prac. míst). V Německu se zaměříme na čtvrteční podnikové objednávky za březen (oček. -1,0 po -2,2 % m/m) a páteční průmyslovou produkci za březen (oček. -1,0 po +0,2 % m/m). V Číně se zaměříme ještě na víkendové PMI průmyslu za duben (oček. 47,3 po 49,5 bodů m/m) a PMI služeb za duben (oček. 46 po 48,4 bodů m/m).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688