ec.europa.eu (Evropská komise)
Cestování  |  27.04.2022 16:47:12

Digitalizace víz: Cestování s vízem do EU se zjednoduší - Otázky a odpovědi

Proč Komise navrhuje zavést podávání žádostí o víza on-line?

Komise dnes navrhuje digitalizaci procesu udělování schengenských víz, nahrazení vízového štítku a zavedení možnosti žádat o vízum on-line prostřednictvím evropské on-line vízové platformy. Díky digitalizaci se podávání žádostí o schengenské vízum zjednoduší a samotné vízum bude zabezpečenější a bude obtížnější jej zneužít k podvodům nebo odcizit.

Cílem Komise Ursuly von der Leyenové je během svého mandátu rozvíjet vízovou politiku Unie jako nástroj směřující k modernějšímu, uživatelsky vstřícnějšímu a bezpečnějšímu způsobu řízení cest státních příslušníků třetích zemí do schengenského prostoru. Komise již proto přijala návrh na modernizaci Vízového informačního systému, pokračuje ve vývoji Systému vstupu/výstupu (EES) a Evropského systému pro cestovní informace a povolení (ETIAS) a provádí nový vízový kodex, včetně jeho článku 25a o spolupráci v oblasti zpětného přebírání osob.

Při revizi vízového kodexu EU v roce 2019 Evropský parlament a Rada výslovně stanovily cíl vypracovat společné řešení, které by v budoucnu umožnilo podávání žádostí o schengenská víza on-line, a tím plně využilo nejnovější právní a technologický vývoj. Navíc pandemie COVID-19, která vedla ke zpomalení udělování schengenských víz na celém světě, částečně v důsledku obtížného přijímání žadatelů o víza na konzulátech a ve střediscích pro žádosti o udělení víza, přiměla členské státy, aby vyzvaly Komisi k urychlení práce na digitalizaci postupů udělování víz. Následně nový pakt o migraci a azylu, který Komise navrhla v září 2020, stanovil cíl postup udělování víz do roku 2025 plně digitalizovat, včetně zavedení digitálních víz a možnosti podávat žádosti o víza on-line.

Bude i nadále možné podat žádost v tištěné podobě?

Všechny žádosti o víza se budou v zásadě podávat digitálně prostřednictvím platformy EU pro podávání žádostí o víza. V individuálních případech by však žadatelé i nadále mohli podat tištěnou žádost na konzulátu nebo ve středisku pro žádosti o udělení víza, pokud jim k podání žádosti on-line nestačí pomoc (formou chat-boxu a odpovědí v sekci často kladených dotazů) poskytovaná platformou EU pro podávání žádostí o víza nebo rodinnými příslušníky či přáteli. Zvláštní ustanovení budou platit i v případě humanitárních důvodů. Žádosti v tištěné podobě budou moci nadále podávat také rodinní příslušníci občanů EU / Evropského hospodářského prostoru, kteří vykonávají své právo volného pohybu.

Budou se muset žadatelé za účelem podání žádosti o vízum i nadále dostavit na konzuláty osobně?

Všichni žadatelé budou moci podat svou žádost kompletně on-line (vyplnit formulář žádosti, uhradit vízový poplatek, nahrát podpůrné doklady a zkontrolovat, zda jsou biometrické údaje stále platné). Nicméně v případě osob žádajících poprvé nebo žadatelů, jejichž biometrické údaje již nejsou platné, bude za účelem poskytnutí biometrických identifikátorů zapotřebí návštěva konzulátu nebo střediska pro žádosti o udělení víza. Žadatelé, kteří se budou muset dostavit osobně, si budou moci on-line zarezervovat schůzku.

Proč bude digitální vízum zabezpečenější než vízum papírové?

Vízum vydané na papíře lze snadněji zneužít k podvodům nebo odcizit, což představuje riziko pro bezpečnost EU. Digitální vízum bude elektronickým záznamem ve Vízovém informačním systému, a proto již nebude mít žádné fyzické prvky, s nimiž by bylo možné manipulovat.

Bude na základě tohoto návrhu získání víza snazší?

Návrh na digitalizaci sice podávání žádostí o vízum zjednoduší, ale podmínky, které musí být při podávání žádosti a jejím následném posouzení splněny, zůstanou stejné.

Kdo budoucí platformu pro podávání žádostí vytvoří a bude spravovat?

Platformu vytvoří a bude spravovat Agentura Evropské unie pro provozní řízení rozsáhlých informačních systémů v prostoru svobody, bezpečnosti a práva (eu-LISA). Evropská komise bude odpovídat za to, že obecné informace o vízech na platformě budou aktuální.

Jak bude proces podávání žádostí prostřednictvím platformy vypadat pro žadatele?

Nejprve si žadatelé na platformě EU pro podávání žádostí o víza ověří, zda vízum potřebují. Pokud ano, vytvoří si zabezpečený účet, vyplní formulář žádosti a nahrají všechny potřebné dokumenty. Následně on-line uhradí vízový poplatek a žádost podají. Za posouzení žádosti bude odpovědná země schengenského prostoru, která je hlavním cílem jejich cesty. Žadatelé si budou prostřednictvím platformy moci ověřit status své žádosti a budou o jejím statusu dostávat oznámení. Jakmile bude vízum schváleno, budou k němu mít žadatelé přístup on-line. V případě potřeby budou moci dobu platnosti víza on-line prodloužit.

Jaké jsou výhody jednotného evropského portálu (pro žadatele a pro členské státy)?

Jednotná platforma pro podávání žádostí zajistí žadatelům harmonizovaný a hladký postup podání žádostí bez ohledu na zemi schengenského prostoru, kterou chtějí navštívit. Umožní jim přístup ke všem jejich podaným žádostem na jednom místě. To by nebylo možné, pokud by měl každý členský stát vlastní portál. Žadatelé by se museli řídit různými postupy a pokud by se chtěli podívat na své předchozí žádosti, museli by vstupovat do různých systémů.

Co se stane se stávajícími vnitrostátními portály?

Evropská komise navrhuje tyto vnitrostátní portály postupně zrušit a nahradit jednotnou platformou pro podávání žádostí na úrovni EU. Komise se rozhodla dát členským státům možnost připojit se k platformě ihned po jejím zprovoznění; nejpozději tak ale musí učinit pět let po jejím zřízení. Toto přechodné období umožní členským státům bez problémů zrušit své vnitrostátní nástroje a flexibilně se připojit k platformě EU pro podávání žádostí o víza.

Jak budou na platformě EU pro podávání žádostí o víza chráněny osobní údaje žadatelů?

Platforma EU pro podávání žádostí o víza bude součástí nedávno revidovaného Vízového informačního systému, který byl v nedávné době modernizován a obsahuje nejmodernější záruky ochrany údajů (omezení účelu, omezení doby uchovávání).

Souvisí dnešní návrh s Evropským systémem pro cestovní informace a povolení (ETIAS)?

Cílem obou systémů je usnadnit cestování do schengenského prostoru a zároveň posílit jeho bezpečnost. Navrhovaná iniciativa se vztahuje na státní příslušníky třetích zemí s vízovou povinností, tj. na státní příslušníky třetích zemí, kteří musí požádat o vízum, pokud chtějí pobývat v schengenském prostoru po dobu nepřesahující 90 dnů během jakéhokoli období 180 dnů. Systém ETIAS je určen pro státní příslušníky třetích zemí, kteří jsou od vízové povinnosti osvobozeni, ale musí před cestou požádat o cestovní povolení.

Kdy bude nový systém zprovozněn?

Návrh Komise nyní projednají Evropský parlament a Rada. Podle návrhu Komise pak budou mít členské státy pět let na přechod na společnou on-line vízovou platformu. Na základě výsledku jednání mezi spolunormotvůrci by vývoj platformy mohl začít v roce 2024 a její provoz by mohl být zahájen v roce 2026. Vzhledem k pětiletému přechodnému období by platformu mohly využívat všechny členské státy od roku 2031.

Bude se tento návrh vztahovat na Rumunsko, Bulharsko, Chorvatsko a Kypr?

Jakmile bude návrh odhlasován, budou se jím řídit země, které v plném rozsahu uplatňují schengenské acquis: EU-27 (s výjimkou Irska a Bulharska, Rumunska, Chorvatska a Kypru, které neuplatňují schengenské acquis v plném rozsahu) + Island, Norsko, Lichtenštejnsko a Švýcarsko. Celkem se jedná o 26 zemí. Bulharsko, Rumunsko, Chorvatsko a Kypr neuplatňují schengenské acquis v plném rozsahu a nevydávají schengenská víza ani nemají přístup do Vízového informačního systému. Proto se tímto návrhem týkajícím se vydávání schengenských víz nebudou řídit.

Další informace

Sdělení

Tisková zpráva: Digitalizace víz: Cestování s vízem do EU se zjednoduší

Informativní přehled: Digitalizace víz: Zjednodušení cestování s vízem do EU

Internetové stránky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688