army.cz (MO ČR)
Armáda  |  26.04.2022 17:41:51

Generál František Moravec se konečně vrátil do své vlasti

„Po dlouhých 74 letech se do vlasti vrací jeden z našich nejvýznamnějších vojáků. Kamkoliv jsme ve Spojených státech přijeli, tam jeho jméno znali, rezonovalo tam a vážili si ho. Svou zemi musel opustit třikrát, poprvé bojoval za první světové války jako legionář, podruhé bojoval z britského exilu proti nacistům a potřetí musel odejít před komunisty,“ řekla ministryně Černochová.

Repatriace ostatků jednoho z největších českých legionářů, odbojářů a zpravodajských důstojníků byla dlouho plánovaná v úzké spolupráci s jeho rodinou. Byla to právě jeho vnučka Anita Moravec Gard, která se obrátila na zástupce Vojenského historického ústavu (VHÚ) s přáním, aby byl její dědeček po dlouhých letech pohřben doma v České republice.

„Generál Moravec se dnes vrací jako svobodný Američan do svobodné České republiky. Naše rodina si myslela, že jeho návrat bude osobnější. Ale jeho smysl pro povinnost by mu nakonec nedovolila spokojit se s takovým návratem. Dnes nám jeho odkaz připomíná, že je třeba bránit svou zemi a svobodu. A že musíme pomáhat dalším bránit jejich zemi a jejich svobodu,“ připomněla okolnosti, za nichž se jeho ostatky vrací do ČR, generálova vnučka.

Pietní ceremonie, která proběhla příznačně v Čáslavi, Moravcově rodišti, navazovala na akt, v rámci nějž se před odletem z Washingtonu s generálem rozloučily i významné osobnosti americké zpravodajské komunity, včetně zástupkyně ředitele agentury DIA Suzanne White.

Krátkým proslovem před odletem přispěl také ředitel VHÚ brigádní generál Aleš Knížek, který měl tu čest osobně převzít urnu s ostatky a přenést ji do letounu Airbus A-319 české vládní letky. „Je pro mě neuvěřitelná čest být při takto důležitém momentu. Přesun ostatků generála Moravce je pro mě symbolickým příkladem výjimečného a dlouhotrvajícího přátelství mezi Českou republikou a USA,“ ocenil generál Knížek přímo na letištní ploše americké základny Joint Base Andrews.

Generál Moravec bude navždy důležitou postavou jak americké, tak československé vojenské a zpravodajské historie. Nadále zůstává národním hrdinou a vzorem pro dnešní příslušníky zpravodajských služeb i ozbrojených sil ČR. Svědčí o tom i to, že 601. skupina speciálních sil nese v čestném názvu právě jméno generála Moravce.

Svou službu československé vlasti započal jako legionář poté, co padl na východní frontě ještě v rakousko-uherské uniformě do zajetí. Prošel několika legiemi a po válce se rozhodl pro kariéru profesionálního vojáka. Nedlouho po dokončení studia na Vysoké škole válečné se začal věnovat zpravodajské činnosti.

Mezi nejvýznamnější zásluhy generála Moravce patří především jeho činnost před začátkem druhé světové války a v jejím průběhu. Při útěku před Němci do Anglie se mu v roce 1939 podařilo zachránit velkou část zpravodajského materiálu. V exilové vládě stál v čele zpravodajského odboru ministerstva národní obrany a z této pozice byl hlavním autorem plánu na atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha.

Po skončení druhé světové války se generál krátce po návratu do osvobozené vlasti dostal do střetu s komunisty. Po únoru 1948 včas emigroval, tentokrát do USA, a opět se zapojil do odboje, tentokrát protikomunistického. V čele exilové zpravodajské organice SSC mimo jiné řídil činnost agentů – chodců. Spolupracoval také s vojenskou rozvědkou americké armády. Zemřel 26. července 1966 ve věku 71 let ve Washingtonu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688