mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.04.2022 00:48:48

Kolumbijské hasiče nadchly české technologie i zásahové metody

Kolumbijské hasiče nadchly české technologie i zásahové metody

20.04.2022 / 23:49 | Aktualizováno: 21.04.2022 / 00:42

Ve dnech 4. až 8. dubna proběhla incomingová mise kolumbijských hasičů vedená vrchním velitelem Charlesem Benavidesem. První den programu delegace navštívila Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (GŘ HZS ČR) a poté se v prostorách Ministerstva zahraničních věcí konala prezentace hasičských technologií českých společností Hiko, Dekonta a SunFibre. V následujících dnech kolumbijští hasiči navštívili Plzeň, Brno, Kopřivnici, Ostravu, Frýdek-Místek a Lázně Bohdaneč. Tam je čekali nejen ukázky zásahů a výcviku, ale i představení produktů českých firem GoodPro, Prabos, Holík, Sigma, Gumotex, DEVA, GINA a Tatra Trucks. Kolumbijský hasičský záchranný sbor aktuálně prochází rozsáhlou transformací, jejímž cílem je zlepšení systému organizace, výcvikových a zásahových metod. Kolumbijci přitom hledají příklady dobré praxe u špičkově fungujících zahraničních těles. Zároveň v Kolumbii probíhají masivní investice do nové techniky a vybavení. Česko má v této specifické oblasti dlouhodobou tradici a jedinečné know-how. V naší zemi navíc působí celý ekosystém firem, které vyrábí vybavení pro hasiče od ochranných pomůcek po těžkou techniku. Incomingová mise, která Česko úspěšně prezentovala jako hasičskou a záchranářskou velmoc, byla výsledkem úzké organizační spolupráce Velvyslanectví ČR v Bogotě a GŘ HZS ČR. Do samotné realizace se zapojila i agentura CzechTrade a celkem 11 českých firem.

V pondělí 4. dubna dopoledne přivítal kolumbijskou delegaci generální ředitel českých hasičů, generálmajor Vladimír Vlček. Na GŘ HZS ČR se kolumbijští představitelé mohli seznámit také s činností Technického ústavu požární ochrany, systémem českých certifikací a navštívili zde Národní operační a informační středisko. To je momentálně zapojeno do koordinace příjmu ukrajinských uprchlíků a distribuce humanitární pomoci. Pro zahraniční hosty se jednalo o zajímavou okolnost už jenom kvůli tomu, že Kolumbie aktuálně hostí podle různých odhadů okolo 2 - 3 milionů uprchlíků z Venezuely. Kolumbijskou delegaci však zaujalo i fungování českého Integrovaného záchranného systému jako celku. Míra koordinace jeho jednotlivých složek (od hasičů přes policii až po záchranáře) totiž patří ke světovým unikátům.

V odpoledních hodinách pak v prostorách Ministerstva zahraničních věcí zahájil ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Bogotě, Bohdan Malaniuk, prezentační akci českých firem Hiko, Dekonta a SunFibre, které představily své hasičské technologie. Vedení kolumbijských hasičů překvapila kombinace tradice a inovací, které české firmy v této oblasti nabízí. V dalším průběhu nabitého programu delegace zavítala do Plzně. Byly zde představeny ochranné oděvy společnosti GoodPRO, s.r.o. včetně inovativního chytrého hasičského obleku. Plzeňští krajští hasiči pak ve spolupráci s podnikovými hasiči Plzeňského Prazdroje připravili ukázku zásahu při úniku čpavku na chladicí technologii se zapojením dronů a to přímo v areálu pivovaru. Další den se delegace přesunula do Brna, kde v areálu místního Školního a výcvikového zařízení HZS ČR proběhly ukázky výcviku hasičů při jednotlivých typech zásahů. Přímo v areálu se odehrály také praktické ukázky řešení a produktů firem GINA, Holík International, Gumotex, Sigma a Prabos. Ve čtvrtek kolumbijští hasiči navštívili nejprve provoz Tatra Trucks v Kopřivnici. Jízda na polygonu vcelku demonstrativně ukázala, že právě unikátní „tatrovácká“ koncepce by mohla nabídnout jedinečnou přidanou hodnotu u hasičských speciálů do nepřístupného a hornatého terénu v Kolumbii. Následně hasiči také zblízka poznali fungování Integrovaného výjezdového centra Ostrava - Zábřeh a krajského Integrovaného bezpečnostního centra, které přijímá volání ze všech tísňových linek. Obě dvě pracoviště ztělesňují patrně nejmodernější podobu IZS v naší zemi.

Moravskoslezská část programu byla zakončena ve Frýdku-Místku, kde se vedení kolumbijských hasičů seznámilo se systémem vzdělávání a výcviku na Střední odborné škole a Vyšší odborné škole požární ochrany. V pátek pak navštívili frýdecko-místeckou společnost DEVA F-M s.r.o. Poslední zastávkou náročného týdenního programu byly Lázně Bohdaneč a tamější Institut ochrany obyvatelstva HZS ČR. Toto pracoviště zajišťuje našim hasičům vědecko-výzkumnou a výjezdovou podporu. Jedná se přitom o světovou špičku a každoročně se zde školí instruktoři ze všech koutů světa v oblasti chemické, biologické a radiační ochrany.

Díky misi mohli čeští hasiči sdílet se svými kolumbijskými kolegy jedinečné know-how a cenné zkušenosti, které pak mohou pomoci zachraňovat životy i v Jižní Americe. Cílem je ovšem nejen zvýšit povědomí o České republice v tomto specifickém sektoru, ale také podpořit české výrobce a technologie při vývozu do Kolumbie, kde se aktuálně plánují velké investice do nového hasičského vybavení. Mise byla připravena v rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED) a organizována Velvyslanectvím České republiky v Bogotě ve spolupráci s Generálním ředitelstvím HZS ČR. Díky úzké koordinaci s našimi hasiči měly české firmy možnost ukázat svá technologická řešení v bezprostřední návaznosti na praxi před vrchním velitelem kolumbijských hasičů a jeho týmem.

Bohdan Malaniuk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bogotě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688