Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  14.04.2022 18:25:59

Příští týden ve znamení výsledků (BoA, Tesla, IBM, J&J, Airbus, Danone, Renault...), u nás VH KB

Finanční trhy pokračovaly ve zvýšené volatilitě, kterou přinášely hlavně obavy z rychlého utahování měnové politiky. Sentiment jen částečně ovlivňovaly zprávy z války na Ukrajině. Zahájení výsledkové sezóny v USA výraznější dopad na trhy zatím nemělo. V úterý data v USA ukázala, že inflace sice zrychlila na nové 40leté minimum (8,5 % r/r), ale trhy se zaměřily na slabší nárůst jádrové inflace a výnosy dluhopisů nakonec překvapivě poklesly. Výsledkovou sezónu v USA tradičně zahajují velké banky, které ukázaly propady zisku o 30-40 % r/r. Objemy úvěrů a depozit rostly, ale nastal prudký propad příjmů z investičního bankovnictví a banky mají také obavy z dopadů zvýšené inflace.

Ve čtvrtek mělo zasedání ECB holubičí vyznění, protože nepřineslo žádnou změnu v měnové politice. ECB zopakovala, že bude pokračovat pozvolné snižování programu nákupu aktiv během 2Q. Zda ECB přestane stimulovat ekonomiku svými nákupy či kdy začne zvyšovat sazby, rozhodne ECB až na dalším zasedání v červnu. Následně úrokové sazby v eurozóně u kratších splatností klesly a euro k dolaru propadlo na 2leté minimum (1,078 USD/EUR).

V souhrnu ve zkráceném týdnu americké akciové indexy ztrácely přes 1 % t/t. V západní Evropě akciové indexy v průměru ztrácely do 1 % t/t. Domácí index PX ve čtvrtek zavřel na úrovni 1376 bodů (+0,9 % t/t).

Pražská burza

Významných zprávo bylo na pražské burze ve zkráceném týdnu poměrně málo. Kofola v úterý vydala výroční zprávu, která potvrdila hlavní předběžná čísla zveřejněná v únoru. Tržby loni díky dobrému vývoji v letní sezóně a úbytku vládních restrikcí v restauracích přidaly 7,5 % na 6,64 mld. a upr. zisk EBITDA vzrostl o 9,5 % na 1,13 mld. . Na konf. hovoru management uvedl, že se 1. kvartál letošního roku firmě vydařil s rychlým růstem tržeb, avšak dopad inflace na reálné příjmy v průběhu roku zřejmě negativně ovlivní útraty spotřebitelů.

ČEZ oznámil, že americká společnost Westinghouse a francouzská Framatome zvítězily v tendru na dodavatele jaderných palivových souborů pro elektrárnu Temelín. Westinghouse a Framatome nahradí ruskou společnost TVEL ze skupiny Rosatom, která však nadále bude dodávat palivo do elektrárny v Dukovanech.

Nejhlubší pokles na pražské burze tento týden zaznamenaly akcie TMR (-3,0 % t/t; 645 ), které ztrácely beze zpráv. Naopak největší růst si připsaly akcie pojišťovny VIG (+2,3 % t/t; 586 ) a opět byl cenový pohyb beze zpráv. Akcie energetické společnosti ČEZ (+1,4 % t/t; 1002 ) pokračovaly v pozvolném růstu a poprvé od října 2008 se dostaly nad hranici 1000 korun za akcii. Aktuálně akcie ČEZu rostou již 6 týdnů v řadě a odráží rychle rostoucí ceny elektřiny na komoditních burzách.

Výhled

Příští týden bude na evropských akciových trzích zkrácený o velikonoční pondělí, nicméně v USA se v tento den již obchodovat bude. Makroekonomická a geopolitická témata se budou nově dělit o pozornost i s výsledkovou sezónou za 1. čtvrtletí 2022, která v USA právě začala prvními výsledky bank. V příštím týdnu zveřejní výsledky americké firmy jako Bank of America, Tesla, IBM či Johnson & Johnson, na evropské straně oceánu to budou např. Airbus, Danone nebo Renault. Očekáváme, že akciový trh bude nadále velmi citlivý na výsledky především tzv. růstových firem, kde je sebemenší zaváhání v hospodaření v poslední době investory trestáno. V USA stále rostou výnosy vládních dluhopisů s tím, jak se blíží květnové zasedání Fedu, které může přinést rychlejší růst úrokových sazeb a další zpřísnění měnové politiky. Tento výhled podle nás může na akcie nadále doléhat. Konečně, situace na Ukrajině nenaznačuje žádné brzké zlepšení a spíše se očekává výrazné zintenzivnění bojů na východě. Celkově tak máme na akciové trhy v příštím týdnu spíše opatrný výhled.

Na domácím trhu budou investoři sledovat ve středu valnou hromadu Komerční banky, kde se bude schvalovat návrh dividendy ze zisku loňského roku ve výši 43,8 na akcii. Očekáváme, že návrh bude schválen. Rozhodný den bude v následujícím týdnu. Dividenda představuje hrubý div. výnos 5,2 %.

Z pohledu makrodat začne týden Čínou, kde bude v pondělí zveřejněn růst HDP za 1Q (oček. +4,2 % po 4 % r/r) a průmyslová výroba a maloobchodní tržby za březen (oček. +4 % r/r po 4,3 %, resp. -3 % r/r po 1,7 %). Ve středu budeme sledovat prům. výrobu v eurozóně za únor (+1,3 % r/r po -1,3 %) a ve čtvrtek pak týdenní data z amerického trhu práce.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688