kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  12.04.2022 00:00:00

NeoKlasik orchestr otevírá koncertní řadu NeoMartinů 2022 Serenádovými večery!

12. 04. 2022
 

První serenádový večer proběhne v sobotu 23. 4. od 16:00 v Galerii Ludvíka Kuby v Poděbradech a v pondělí 25. 4. od 20:00 v sálu Jana Drtiny Konzervatoře Jana Deyla v Praze. Navazující Druhý serenádový večer se odehraje v 29. 4. od 19:00 v Krajské vědecké knihovně Liberec.

Program koncertů Serenádových večerů je zaměřen na serenádovou tvorbu Bohuslava Martinů, který zkomponoval cyklus čtyř „malých serenád“ během roku 1932. Kaleidoskopická pestrost koncertů posluchači umožní zakusit plodů Martinů modernistické umělecké orientace hned na několik způsobů.

Během Prvního serenádového večera zazní kromě 1. a 3. serenády také Koncert pro cembalo a malý orchestr, ve kterém autor těží ze specifičnosti zvuku tohoto opomíjeného historického nástroje. Na závěr večera pak zazní dílo skladatele, který svou osobou celý program pomyslně propojuje – Klasický nonet Viktora Kalabise. Zakladatele a ředitele Institutu Bohuslava Martinů, který byl manželem cembalistky Zuzany Růžičkové, jejíž interpretace Martinů Koncertu pro cembalo zajistila dílu místo ve světovém repertoáru pro tento exkluzivní nástroj.

Druhý serenádový večer nabídne ještě více ryze neoklasicistních kusů. Mimo Martinů 2. a 4. serenádu zazní poměrně neznámá Serenáda pro violoncello a smyčcový orchestr Christophera Headingtona. Možnost přímého srovnání klasicistní a neoklasicistní tvorby pak nabídne Mozartova Koncertantní symfonie pro housle, violu a violoncello, kterou z fragmentární podoby dokomponoval americký skladatel Robert D. Levin. Koncert pak uzavře žertovná skladba Wolfganga Amadea Mozarta s názvem A Musical Joke. Jako sólisté vystoupí Anna Poulová (housle), Adéla Kamínková (viola) a Juraj Škoda (cello).

Serenádové večery jsou součástí řady NeoMartinů 2022, která úspěšně navazuje koncertní řadu NeoMartinů z minulého roku. Hlavní cílem zůstává představení bohatého neoklasicistního díla Bohuslava Martinů.

Vstupenky na koncerty jsou k dispozici v síti GoOut.net. Vstupné pro posluchače ukrajinské národnosti je ZDARMA. Koncerty budou přenášeny také živě. Sledujte nás na našich sociálních sítích, kde se dozvíte více.

---

NeoKlasik orchestr (nko) je profesionální pražský orchestr založený uměleckým vedoucím a dirigentem Václavem Dlaskem. Dramaturgie nko se specializuje na interpretaci neoklasicistních děl a dalších moderních skladeb 20. – 21. století odkazující na dobové hudební styly. Koncerty, které pořádá, proto nabízí široké možnosti interpretace napříč mnoha hudebními směry, jako jsou například neobaroko, neoklasicismus, neoverismus, neoimpresionismus, neofolklorismus a další.

Mgr. Eva Říhová
odborný zaměstnanec pro externí komunikaci
eva.rihova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 770168322

 
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688